Алкохолизам код младих – пут у пропаст

Тренд конзумације алкохола код младих стално је у порасту, а на то указују и многобројна истраживања како у свијету тако и код нас. Сваки пети становник Европске уније стар између 15. и 24. године редовно и прекомјерно пије алкохол. Нажалост, и ми пратимо овај европски тренд.

Република Српска 01.12.2016 | 13:50
Алкохолизам код младих – пут у пропаст
У нашим крајевима први контакт са алкохолом дешава се још у раној младости. Није ријеткост да родитељи дјеци од седам - осам година понуде пјену од пива, мало црног вина ради ,,боље крвне слике” или гутљај-два ракије ,,јер се ваља” на славама и рођенданима.

Нажалост, родитељи нису свјесни чињенице да се зависност од алкохола брже развија уколико је до првог контакта са алкохолом дошло раније. У периоду ране младости и првих излазака конзумација алкохола је незаобилазна. “Добар” провод незамислив је без опијања.

Пијење код младих се најчешће одвија по такмичарском типу, ко може више. У последње вријеме све је популарније комбиновање више врста алкохолних пића или комбиновање алкохола и других психоактивних супстанци. Међутим, претјерана и честа употреба алкохола изазива озбиљне последице на психичко и физичко здравље младих.

“Осим тога занемарује нека алтернативна задовољства, хобије, пословно, односно професионално може да пропада да се у неким социјалмим ситуацијама понаша неадекватно и слично”, каже др Олег Грубач из Центра за ментално здравље Бијељина.

“Ми смо свјесни да је алкохлллизам узрок низа тешких породичних ситуација , сукоба па и на несрећу и најтежих облика, наношења људима повреда па чак и убистава”, упозорава психолог педагог Милан Стојановић.

Због свега овог важно је да се на алкохолизам код младих благовремено реагује и да им се помогне да ријеше своје проблеме.

“Родитељи прибјегавају забранама излазака, недавањем џепарца, блокирањем интернета, не ради се то тако. Треба разговарати, то је живи створ, паметан само му треба простора да се негдје развија”, каже Стојановић.

И док млади у алкохолу траже забаву или бијег од стварности, обавеза не само породице него цијелог друштва је да младим људима покаже да постоје бољи и креативнији начини за дружење и организовање слобдног времена.


БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

б.лука

01.12.2016 13:48

Ма супер за младе Игор Радојциц омогуцио да раде

ОДГОВОРИТЕ