Alkoholizam kod mladih – put u propast

Trend konzumacije alkohola kod mladih stalno je u porastu, a na to ukazuju i mnogobrojna istraživanja kako u svijetu tako i kod nas. Svaki peti stanovnik Evropske unije star između 15. i 24. godine redovno i prekomjerno pije alkohol. Nažalost, i mi pratimo ovaj evropski trend.

Republika Srpska 01.12.2016 | 13:50
Alkoholizam kod mladih – put u propast
U našim krajevima prvi kontakt sa alkoholom dešava se još u ranoj mladosti. Nije rijetkost da roditelji djeci od sedam - osam godina ponude pjenu od piva, malo crnog vina radi ,,bolje krvne slike” ili gutljaj-dva rakije ,,jer se valja” na slavama i rođendanima.

Nažalost, roditelji nisu svjesni činjenice da se zavisnost od alkohola brže razvija ukoliko je do prvog kontakta sa alkoholom došlo ranije. U periodu rane mladosti i prvih izlazaka konzumacija alkohola je nezaobilazna. “Dobar” provod nezamisliv je bez opijanja.

Pijenje kod mladih se najčešće odvija po takmičarskom tipu, ko može više. U poslednje vrijeme sve je popularnije kombinovanje više vrsta alkoholnih pića ili kombinovanje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Međutim, pretjerana i česta upotreba alkohola izaziva ozbiljne posledice na psihičko i fizičko zdravlje mladih.

“Osim toga zanemaruje neka alternativna zadovoljstva, hobije, poslovno, odnosno profesionalno može da propada da se u nekim socijalmim situacijama ponaša neadekvatno i slično”, kaže dr Oleg Grubač iz Centra za mentalno zdravlje Bijeljina.

“Mi smo svjesni da je alkohlllizam uzrok niza teških porodičnih situacija , sukoba pa i na nesreću i najtežih oblika, nanošenja ljudima povreda pa čak i ubistava”, upozorava psiholog pedagog Milan Stojanović.

Zbog svega ovog važno je da se na alkoholizam kod mladih blagovremeno reaguje i da im se pomogne da riješe svoje probleme.

“Roditelji pribjegavaju zabranama izlazaka, nedavanjem džeparca, blokiranjem interneta, ne radi se to tako. Treba razgovarati, to je živi stvor, pametan samo mu treba prostora da se negdje razvija”, kaže Stojanović.

I dok mladi u alkoholu traže zabavu ili bijeg od stvarnosti, obaveza ne samo porodice nego cijelog društva je da mladim ljudima pokaže da postoje bolji i kreativniji načini za druženje i organizovanje slobdnog vremena.


BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

b.luka

01.12.2016 13:48

Ma super za mlade Igor Radojcic omogucio da rade

ODGOVORITE