Геније! Може да игра везаних очију и као компјутер - он је свјетски првак у шаху!

Титула светског првака у шаху није променила власника. Магнус Карлсен је велемајстор ове игре. У финалу је победио Руса Сергеја Карјакина. И то каквом финалу...

Остали спортови 01.12.2016 | 12:45
Геније! Може да игра везаних очију и као компјутер - он је свјетски првак у шаху!
Он је после додатне четири рапид партије потврдио тврдње да је бољи цугераш и славио је са 3:1. Претходних 12 партија по класичном темпу завршено је нерешено 6:6.

Титулу светског првака је одбранио баш на 26. рођендан.

“Шах је уметност”, рекао је једном приликом Карлсен. А он је заиста прави уметник.

Титулу велемајстора је стекао 26. априла 2004. када је имао 13 година и 148 дана и тако постао трећи најмлађи велемајстор шаха. У јануару 2010. доспео је на прво месте ФИДЕ листе, а тада је имао 19 година и 32 дана. Тиме је постао најмлађи играч у историји шаха коме је то успело.

У Нанкингу 2009. учествовао је на турниру који му је донео рејтинг од 2.801 поена. Тако је постао тек пети играч који је достигао 2.800 поена. Тада је имао 18 година и 10 месеци и био убедљиво најмлађи којем је то пошло за руком.

Са 26 година, овај Норвежанин је прави шаховски геније. Ево неколико занимљивих чињеница које о овом велемајстору нисте знали.

- са пет година је могао да наведе скоро све државе и њихове главне градове

- са 15 је мислио да је један од најбољих играча на планети

- ниједан шахиста не игра тако приближно компјутеру као он, израчунали су да игра 98,5 одсто потеза које би одиграо и компјутер

- Била Гејтса је матирао за 18 секунди; Није урачунато време Гејтса

- победио је везаних очију 10 адвоката са Харварда

- Виктор Кочли га је оптужио да користи хипнозу да би паралисао противнике

- зарађује више од милион долара по години само од награда

Пошто је победио Карјакина, Карлсен је био толико срећан да је позвао своје присталице да заједно отпевају песму за срећан 26. рођендан.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар