Зашто је пјешачење корисно за здравље

Истраживање на универзитету Бингамтон у Њујорку открива да умерено интензивно ходање побољшава кардиоваскуларне факторе ризика у кратком року.

Здравље 01.12.2016 | 08:40
Зашто је пјешачење корисно за здравље
“Знамо да је шетање одлична форма вежбања, али су истраживања подељена о томе колико је шетање успешно у промени холестерола, тежине и крвног притиска“, рекла је Памела Стјуартб Фас, декан и професор на Бингамтону.

Гасова је предводила студенткињу докторских студија Елизабет Мариђлијано, док су спроводиле студију на групи од 70 жена. Оне су учествовале у добровољном програму заједничке шетње. Учесницама је дат програмабилни бројач за сате проведене у шетњи, у периоду од 10 недеља, и требало је имају бар 150 минута недељно брзог ходања. На њима су урађени тестови пре почетка шетања, а интернет-алат за процену ризика је коришћен да открије ризик од срчаног удара, у року од 10 недеља.

Након пет недеља, учеснице су говориле о здрављу свог срца и тада су узети подаци са бројача корака. Њима је понуђен и изазов с циљем да повећају аеробне способности, који је подразумевао повећање њихових дневних корака, за најмање 10 одсто.

На крају им је измерена тежина, БМИ, крвни притисак и холестерол, а морале су и да одговоре на питања о њихово физичкој активности, личним карактеристикама, избору хране и понашању у протеклих 10 недеља.

Резултати су потврдили почетне хипотезе тима истраживача да ходање може да побољша кардиоваскуларне факторе ризика за кратко време.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар