Избаците антибактеријске сапуне

Иако антибактеријски сапуни уништавају широк спектар бактерија, недавна истраживања показала су да би могли да допринесу настанку нових врста супербактерија, микроорганизама отпорних на антибиотике.

Здравље 01.12.2016 | 08:39
Избаците антибактеријске сапуне
Већина антибактеријских производа садржи хемикалију звану триклосан. Једине врсте микроорганизама које могу да преживе контакт с триклосаном су управо оне отпорне на антибиотике.

Ова способност не само да се током сваког рамножавања преноси на следеће генерације бактерија, већ оне са сваким размножавањем постају све отпорније.

Колике је размере попримио овај проблем говори податак да је Светска здравствена организација упозорила да се ове врсте микророганизама налазе у свим крајевима света, док Центар за превенцију и контролу инфекција наводи да 23.000 особа годишње умре од инфекција проузрокованих супербактеријама.

Али, то није све. Триклосан је толико снажно једињење да се приликом проласка кроз системе за филтрирање воде не разграђује, већ наставља пут ка отвореним воденим подручјима, где ступа у фотохемијске реакције чији је продукт високо токчна супстанца звана диоксин.

Диоксин може да изазове проблеме са развојем и репродуктивним здрављем, хормонску неравнотежу, нанесе штету имунолошком систему или чак проузрокује настанак канцера, упозорава Светска здравствена организација.

Ова хемикалија утиче на цео ланац исхране, па не чуди податак да у 90 одсто случајева човек ступа у контакт с њом путем хране.

Истраживања су такође показала да антибактеријски сапун није нимало бољи од традиционалних врста сапуна. Триптофан је био ефикаснији само када су испитаници прали руке дуже од 9 сати, што је немогуће извести на свакодневном нивоу, а и свакако би шкодило људском здрављу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар