Ове године 24 нова случаја заразе ХИВ-ом

БиХ се сматра земљом са ниском стопом превенције ХИВ-а /мање од 0,1 одсто/, међутим постоје бројни фактори ризика који у било којем тренутку могу довести до драстичног повећања ове стопе, саопштено је из Министарства цивилних послова БиХ поводом 1.децембра, Свјетског дана борбе против АИДС-а /СИДА/.

Босна и Херцеговина 01.12.2016 | 07:41
Ове године 24 нова случаја заразе ХИВ-ом
Од првог дијагностикованог случаја ХИВ инфекције у БиХ 1986. године до краја новембра ове године у БиХ је регистровано укупно 314 случајева заразе ХИВ-ом.

Током ове године регистрована су 24 нова случаја заразе ХИВ-ом, од којих 13 у Федерацији БиХ и 11 у Републици Српској, од чега су 23 случаја мушкарци.

Дијагностика и третман ХИВ инфекција у БиХ се спроводи на три универзитетско клиничка центра - Сарајево, Тузла и Бањалука.

На Клиници за инфективне болести УКЦ Сарајеву од јануара до новембра ове године дијагностиковано је 12 ХИВ инфицираних особа, од којих три са сидом. Свих 12 ХИВ инфицираних су мушког пола.

Просјечна животна доб је 32,2 године - најмлађи пацијент има 21 годину, најстарији 58 година.

На Универзитетско клиничком центру у Тузли у току ове године имали су само један нови случај ХИВ инфекције, а у питању је мушкарац. Тренутно је у овом центру укупно 16 пацијената на АРТ-у.

У 2016 није било умрлих од ове болести.

Захваљујући синергији локалног визионарства, лидерства, квалитетне стратегије, програма и његове успјешне имплементације, те финансијској подршци Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије /ГФАТМ/ у периоду од 2006. до 2016. године у БиХ се ХИВ инфекција за сада држи под надзором, истиче се у саопштењу.

ХИВ програм у БиХ су до сада, уз координацију Државног координационог тијела за развој и праћење имплементације програма превенције ХИВ/АИДС-а и туберкулозе за средства Глобалног фонда за борбу против АИДС-а, туберкулозе и маларије у БиХ и УНДП БиХ као примарног приматеља средстава ГФАТМ, успјешно проводили Савјетодавни одбор за борбу против ХИВ/АИДС-а за БиХ, Министарство цивилних послова БиХ, Федерално министарство здравства, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У спровођењу су учествовали и Одјељење за здравство и остале услуге Брчко дистрикта БиХ, Завод за јавно здравство Федерације БиХ, Институт за јавно здравство Републике Српске и институције здравства на свим нивоима у Би, у тијесној сарадњи са невладиним организацијама и организацијама цивилног друштва.

Програм је на терену у протеклих десет година имплементирало 12 невладиних организација специјализованих за рад са популацијама које су највише изложене ризику од ХИВ инфекције.

У периоду од децембра 2006. године до септембра 2016. године у ХИВ Програм БиХ ГФАТМ је инвестирао око 40 милиона долара грант средстава.

Од ове године БиХ више не спада у категорију земаља које могу аплицирати за грантове ГФАТМ, те на домаћим властима и институцијама лежи одговорност да мобилизирају средстава и имплементирају кључне активности идентификоване Планом транзиције за наставак превенције, лијечења и његе ХИВ/АИДС-а у БиХ за период 2015-2017, како би се ниска стопа нових ХИВ инфекција задржала на досадашњем нивоу.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

01.12.2016 11:11

Сида највисе погадја ГЕY популацију и дрогерасе али она се такодје мозе пренети и путем крви. Од тренутка када се нека особа обицно кроз слободни и незастицени секса зарази са СИД до тренутка када се инфекција мозе да открије треба некад да продје и 7 мјесеци. Толико дуго зна да потраје развој болеси без вањски знакова да би она могла да се открије. Пун развој болести док она не постане видна на болесник од СИДЕ мозе да траје од 7 до 10 година, и тада тјело поциње да слаби и болесник на крају умире од обицне прехладе или неке друге безнацајне болести. Због тога у БиХ вјероватно сада има пуно висе лица која су заразени са СИДОМ, а да они тога нису ни свјесни и да незнају да су заразени. Зато је за сваку похвалу сто дрзава и друство у БиХ поклању све вецу пазњу СИДИ и болесницима обољелим од те опаке болести. Без икаквих симптона или знакова заразе са Сидом могу нароцито дуго да буду заразене зене које дуги не показују никакве знакиве оболенба од СИДЕ тако да је оне нехотицно могу пренети на своје муске партнере који упразњавају незастицени секс. За СИДУ јос увијек правог лијека нема. Цувајте се зато сами од ове опаке болести па це вас и Бог цувати. Болест треба спрецити а не само лецити!

ОДГОВОРИТЕ