Ove godine 24 nova slučaja zaraze HIV-om

BiH se smatra zemljom sa niskom stopom prevencije HIV-a /manje od 0,1 odsto/, međutim postoje brojni faktori rizika koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do drastičnog povećanja ove stope, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH povodom 1.decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a /SIDA/.

Bosna i Hercegovina 01.12.2016 | 07:41
Ove godine 24 nova slučaja zaraze HIV-om
Od prvog dijagnostikovanog slučaja HIV infekcije u BiH 1986. godine do kraja novembra ove godine u BiH je registrovano ukupno 314 slučajeva zaraze HIV-om.

Tokom ove godine registrovana su 24 nova slučaja zaraze HIV-om, od kojih 13 u Federaciji BiH i 11 u Republici Srpskoj, od čega su 23 slučaja muškarci.

Dijagnostika i tretman HIV infekcija u BiH se sprovodi na tri univerzitetsko klinička centra - Sarajevo, Tuzla i Banjaluka.

Na Klinici za infektivne bolesti UKC Sarajevu od januara do novembra ove godine dijagnostikovano je 12 HIV inficiranih osoba, od kojih tri sa sidom. Svih 12 HIV inficiranih su muškog pola.

Prosječna životna dob je 32,2 godine - najmlađi pacijent ima 21 godinu, najstariji 58 godina.

Na Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli u toku ove godine imali su samo jedan novi slučaj HIV infekcije, a u pitanju je muškarac. Trenutno je u ovom centru ukupno 16 pacijenata na ART-u.

U 2016 nije bilo umrlih od ove bolesti.

Zahvaljujući sinergiji lokalnog vizionarstva, liderstva, kvalitetne strategije, programa i njegove uspješne implementacije, te finansijskoj podršci Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije /GFATM/ u periodu od 2006. do 2016. godine u BiH se HIV infekcija za sada drži pod nadzorom, ističe se u saopštenju.

HIV program u BiH su do sada, uz koordinaciju Državnog koordinacionog tijela za razvoj i praćenje implementacije programa prevencije HIV/AIDS-a i tuberkuloze za sredstva Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije u BiH i UNDP BiH kao primarnog primatelja sredstava GFATM, uspješno provodili Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV/AIDS-a za BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U sprovođenju su učestvovali i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i institucije zdravstva na svim nivoima u Bi, u tijesnoj saradnji sa nevladinim organizacijama i organizacijama civilnog društva.

Program je na terenu u proteklih deset godina implementiralo 12 nevladinih organizacija specijalizovanih za rad sa populacijama koje su najviše izložene riziku od HIV infekcije.

U periodu od decembra 2006. godine do septembra 2016. godine u HIV Program BiH GFATM je investirao oko 40 miliona dolara grant sredstava.

Od ove godine BiH više ne spada u kategoriju zemalja koje mogu aplicirati za grantove GFATM, te na domaćim vlastima i institucijama leži odgovornost da mobiliziraju sredstava i implementiraju ključne aktivnosti identifikovane Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV/AIDS-a u BiH za period 2015-2017, kako bi se niska stopa novih HIV infekcija zadržala na dosadašnjem nivou.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

01.12.2016 11:11

Sida najvise pogadja GEY populaciju i drogerase ali ona se takodje moze preneti i putem krvi. Od trenutka kada se neka osoba obicno kroz slobodni i nezasticeni seksa zarazi sa SID do trenutka kada se infekcija moze da otkrije treba nekad da prodje i 7 mjeseci. Toliko dugo zna da potraje razvoj bolesi bez vanjski znakova da bi ona mogla da se otkrije. Pun razvoj bolesti dok ona ne postane vidna na bolesnik od SIDE moze da traje od 7 do 10 godina, i tada tjelo pocinje da slabi i bolesnik na kraju umire od obicne prehlade ili neke druge beznacajne bolesti. Zbog toga u BiH vjerovatno sada ima puno vise lica koja su zarazeni sa SIDOM, a da oni toga nisu ni svjesni i da neznaju da su zarazeni. Zato je za svaku pohvalu sto drzava i drustvo u BiH poklanju sve vecu paznju SIDI i bolesnicima oboljelim od te opake bolesti. Bez ikakvih simptona ili znakova zaraze sa Sidom mogu narocito dugo da budu zarazene zene koje dugi ne pokazuju nikakve znakive obolenba od SIDE tako da je one nehoticno mogu preneti na svoje muske partnere koji upraznjavaju nezasticeni seks. Za SIDU jos uvijek pravog lijeka nema. Cuvajte se zato sami od ove opake bolesti pa ce vas i Bog cuvati. Bolest treba spreciti a ne samo leciti!

ODGOVORITE