Сарајево: "БиХ постала Ердоганов пашалук"

Група угледних грађана, бх. интелектуалаца, упутила је отворено писмо јавности у којем упозорава на опасност претварања Сарајева и БиХ у Ердоанов пашалук.

Босна и Херцеговина 30.11.2016 | 22:52
Сарајево: "БиХ постала Ердоганов пашалук"
Повод за њихово писмо и овакву оцјену је, како наводе, изражавање протеста што је Градско вијеће Сарајева одузело плакету града професору математике Алију Лафциоглуу уз образложење да град Сарајево жели задржати добре односе с пријатељским турским градовима.

"Кривња" професора Лафциоглуа је само у чињеници да је математици, и то врло успјешно, подучавао студенте БиХ и других земаља на сарајевском Интернационалном универзитету. Била је довољна само сумња власти Турске да је тај универзитет под контролом контроверзног проповједника Фетулаха Гулена, којег је званична Анкара прогласила терористичким вођом и иницијатором неуспјелог државног удара, па да се механизам обрачуна с њим протегне и до БиХ", наводе, између осталог, у писму.

Даље закључују како је градоначелник Иво Комшић, који је данас био недоступан, "ускраћивањем признања Лафциоглуу показао да је БиХ пашалук турског предсједника, у коме се његови фермани извршавају без поговора".

"Борба против ектремизма или тероризма било које врсте не може и не смије бити покриће за недемократско понашање било којег режима. У Турској се то управо догађа. На хиљаде утамничених и прогањаних од стране турског режима показује одлучност турских власти да злоуптријебе државне институције и органе у бруталном обрачуну са свима који сматрају да нико није овлаштен да им ускраћује темељна људска права", закључују, између осталог, у саопштењу.

Према доступним информацијама, главни иницијатор одузимања плакете је замјеник градоначеника Абдулах Скака (СДА), који, међутим, наводи да су вијећници на иницијативу градоначелника изгласали преиспитивање одлуке о додјели плакете.

"Вијећници су одлучили да се преиспита та одлука, након чега ће бити познато више. Ово је демократско друштво, свако има право да каже шта мисли", истиче Скака.

Миро Лазовић, замјеник предсједавајућег Градског вијећа, међутим, наводи како је Скака изашао с тезом да постоје индиције да професор Лафциоглу припада Гулену и "његовој терористичкој организацији".

"С тим се не слажем, не могу се одлуке у БиХ доносити даљинским управљачем, без обзира на то је ли он у Анкари, Београду или Загребу", каже Лазовић.

Један од потписника писма је и професор Жарко Папић, који закључује да је ово "глас протеста против бесмислене и глупе одлуке града Сарајева".

"Докле год постоје гласови протеста против оваквих одлука, дотле постоји демократија, независно хоће ли се нешто промијенити. За неповјеровати је какав утицај на минорна дешавања у БиХ има Ердоанова партија", каже он.

Сличног је става и Сенад Пећанин, некадашњи угледни новинар, данас адвокат, који закључује да је оваква одлука града "испод сваког нивоа достојанства".

"Градска управа и странке СДА, СББ и СБиХ тим чином ружно су понизили и град Сарајево и Сарајлије и државу. Они чине све да Сарајево и БиХ претворе у Ердоанову провинцију", закључује Пећанин.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

видисе.

30.11.2016 21:40

Док појединци пијуцкају и спавају, једни раде. Правилно немој само да плацете. НЕМОЈ ДА САМО ПЛАЦЕТЕ,ДА ВАМ ЈЕ ДРУГИ КРИВ. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

01.12.2016 03:01

Ја страсних интелектуалаца. Поред насих милион и по проблема они насли да бране некакве Гуленове сколе? Паметњаковици како да рјесимо насе проблеме?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

01.12.2016 13:40

Не ради се ту о Гулену или било коме другом него о имовини која је на дохват руке и да се узме у приватне руке. Вриједности универзитета, средњих и основних скола те вртица Делоитте је процијенио на висе од МИЛИЈАРДУ ЕУРА и то је неком замирисало да присвоји ту имовину.

Name

Путин

01.12.2016 06:37

Доће ред и на вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

него ста је

01.12.2016 07:08

нове заставе готово исте ко турске вец се принтају, химна бих је готова "једна си једина" али овог пута на турском језику и тд :) ЈОС САМО ДА СЕ ОЗВАНИЦИ!

ОДГОВОРИТЕ