Sarajevo: "BiH postala Erdoganov pašaluk"

Grupa uglednih građana, bh. intelektualaca, uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem upozorava na opasnost pretvaranja Sarajeva i BiH u Erdoanov pašaluk.

Bosna i Hercegovina 30.11.2016 | 22:52
Sarajevo: "BiH postala Erdoganov pašaluk"
Povod za njihovo pismo i ovakvu ocjenu je, kako navode, izražavanje protesta što je Gradsko vijeće Sarajeva oduzelo plaketu grada profesoru matematike Aliju Lafciogluu uz obrazloženje da grad Sarajevo želi zadržati dobre odnose s prijateljskim turskim gradovima.

"Krivnja" profesora Lafcioglua je samo u činjenici da je matematici, i to vrlo uspješno, podučavao studente BiH i drugih zemalja na sarajevskom Internacionalnom univerzitetu. Bila je dovoljna samo sumnja vlasti Turske da je taj univerzitet pod kontrolom kontroverznog propovjednika Fetulaha Gulena, kojeg je zvanična Ankara proglasila terorističkim vođom i inicijatorom neuspjelog državnog udara, pa da se mehanizam obračuna s njim protegne i do BiH", navode, između ostalog, u pismu.

Dalje zaključuju kako je gradonačelnik Ivo Komšić, koji je danas bio nedostupan, "uskraćivanjem priznanja Lafciogluu pokazao da je BiH pašaluk turskog predsjednika, u kome se njegovi fermani izvršavaju bez pogovora".

"Borba protiv ektremizma ili terorizma bilo koje vrste ne može i ne smije biti pokriće za nedemokratsko ponašanje bilo kojeg režima. U Turskoj se to upravo događa. Na hiljade utamničenih i proganjanih od strane turskog režima pokazuje odlučnost turskih vlasti da zlouptrijebe državne institucije i organe u brutalnom obračunu sa svima koji smatraju da niko nije ovlašten da im uskraćuje temeljna ljudska prava", zaključuju, između ostalog, u saopštenju.

Prema dostupnim informacijama, glavni inicijator oduzimanja plakete je zamjenik gradonačenika Abdulah Skaka (SDA), koji, međutim, navodi da su vijećnici na inicijativu gradonačelnika izglasali preispitivanje odluke o dodjeli plakete.

"Vijećnici su odlučili da se preispita ta odluka, nakon čega će biti poznato više. Ovo je demokratsko društvo, svako ima pravo da kaže šta misli", ističe Skaka.

Miro Lazović, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, međutim, navodi kako je Skaka izašao s tezom da postoje indicije da profesor Lafcioglu pripada Gulenu i "njegovoj terorističkoj organizaciji".

"S tim se ne slažem, ne mogu se odluke u BiH donositi daljinskim upravljačem, bez obzira na to je li on u Ankari, Beogradu ili Zagrebu", kaže Lazović.

Jedan od potpisnika pisma je i profesor Žarko Papić, koji zaključuje da je ovo "glas protesta protiv besmislene i glupe odluke grada Sarajeva".

"Dokle god postoje glasovi protesta protiv ovakvih odluka, dotle postoji demokratija, nezavisno hoće li se nešto promijeniti. Za nepovjerovati je kakav uticaj na minorna dešavanja u BiH ima Erdoanova partija", kaže on.

Sličnog je stava i Senad Pećanin, nekadašnji ugledni novinar, danas advokat, koji zaključuje da je ovakva odluka grada "ispod svakog nivoa dostojanstva".

"Gradska uprava i stranke SDA, SBB i SBiH tim činom ružno su ponizili i grad Sarajevo i Sarajlije i državu. Oni čine sve da Sarajevo i BiH pretvore u Erdoanovu provinciju", zaključuje Pećanin.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

vidise.

30.11.2016 21:40

Dok pojedinci pijuckaju i spavaju, jedni rade. Pravilno nemoj samo da placete. NEMOJ DA SAMO PLACETE,DA VAM JE DRUGI KRIV. .

ODGOVORITE
Name

Zero

01.12.2016 03:01

Ja strasnih intelektualaca. Pored nasih milion i po problema oni nasli da brane nekakve Gulenove skole? Pametnjakovici kako da rjesimo nase probleme?

ODGOVORITE
Name

General

01.12.2016 13:40

Ne radi se tu o Gulenu ili bilo kome drugom nego o imovini koja je na dohvat ruke i da se uzme u privatne ruke. Vrijednosti univerziteta, srednjih i osnovnih skola te vrtica Deloitte je procijenio na vise od MILIJARDU EURA i to je nekom zamirisalo da prisvoji tu imovinu.

Name

Путин

01.12.2016 06:37

Доће ред и на вас.

ODGOVORITE
Name

nego sta je

01.12.2016 07:08

nove zastave gotovo iste ko turske vec se printaju, himna bih je gotova "jedna si jedina" ali ovog puta na turskom jeziku i td :) JOS SAMO DA SE OZVANICI!

ODGOVORITE