"Буринке" ће поново да плове ријеком Дрином

На ријеци Дрини и Зворничком језеру могле би се, након дужег времена, поново појавити „Буринке“ или „Дринке“, лађе које су некада превозиле путнике и робу.

Република Српска 30.11.2016 | 18:47
"Буринке" ће поново да плове ријеком Дрином
Овога пута била би то туристичка атракција, коју би гостима и туристима, уз услуге обученог водича, понудила Туристичка организација града Зворник.

У музејској збрирци Народне библиотеке Зворник чувају се реплике некадашње лађе зване „Буринка“ или „Дринка“, због свог изгледа понекад и „Папучаре“, као и сплава који су некада превозили путнике и робу Дрином до ушћа у Саву, па и даље чак до Београда.

Одавно их на Дрини и Зворничком језеру нема ,али Градска туристичка организација урадила је пројекат изградње бар једне такве, некадање лађе, дуге 20-так метара, која би била у служби атрактивне туристичке понуде и привлачење нових гостију у Зворник.

У плану је и обнова извора три чесме у центру Зворника, уз постављање крчага жеља, као и уређење излетишта у Кисељаку надомак Зворника, бањи познатој по бројним изворима љековите воде.

У реализацији ових за развој туризма на подручју Зворника, значајних пројеката, у Туристичкој организацији, осим Градске управе очекују и помоћ ресорног министарства Републике Српске.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар