Анализа и најава... Војводина - Партизан: Искључења, "двојке", драма...!

Данас играју Воша и Партизан. Ко са сигурношћу сме да каже ко побеђује? Мали дерби, као да је Звезда: Партизан у формацији 4-2-3-1 на Карађорђу! Колико су напредовали црно-бели под вођством Марка Николића и да ли могу да играју против екипе која гаји нападачки фудбал видеће се у дербију 18. кола Суперлиге (18 часова). Дерби из Вошиног угла: Када се ми растрчимо, нико не може да нам одоли! "Биће прави дерби, узбудљив, са доста голова. За гледаоце, супер посластица. На крају ће се радовати они који воле Војводину", каже Дејан Мелег.

Фудбал 30.11.2016 | 14:30
Анализа и најава... Војводина - Партизан: Искључења, "двојке", драма...!
Партизан – Војводина 1:3
Партизан – Војводина 3:2
Партизан – Војводина 0:2
Војводина – Партизан 3:2
Војводина – Партизан 0:4
Партизан – Војводина 1:0
Партизан – Војводина 1:1
Војводина – Партизан 2:1
Партизан – Војводина 1:2
Војводина – Партизан 0:3

Ово је последњих десет резултата у дербијима између два клуба рачунајући од првог одиграног у сезони 2012/13.

Наредни је данас у 18 часова, на "Карађорђу", уз директан пренос на "Арени спорт".

Утолико, ко сме са сигурношћу да предвиди ко ће победити – новосадски црвено-бели или београдски црно-бели? Или, можда, нико? Али треба знати да се тек сваки девети пут од формирања Суперлиге Србије догоди да Воша и Партизан одиграју без победника (три ремија на 27 утакмица).

Екипе које су поравнате на другом месту табеле Суперлиге после 17 рунди, са по 38 бодова, шест мање од водеће Црвене звезде, играју дерби ванредног кола који траје већ неколико дана, што због перипетија око поделе улазница и фамозног доласка Гробара на западну трибину, толико и због прилично ватрених изјава двојице тренера, старих ривала, Ненада Лалатовића и Марка Николића.

Екипа Ненада Лалатовића госте из Београда дочекује са много самопоуздања јер је ове сезоне остварила свих осам победа на свом терену, као и због тријумфа против данашњег ривала у Хумској (1:3) у првом делу сезоне, баш на повратничком дебију тренера Марка Николића.

Управо је од тада Партизан почео да бележи победе, само на два меча није славио од могућих 16, а Војводина је нови велики тест за расположене црно-беле.

Скор између две екипе у лигашким мечевима у Новом Саду иузноси 21-21-34 (89:117) у корист госта, који и укупно гледано има бољи учинак 37-33-79 (170:270). У Лалатовићевом тиму повређени су Бурековић и Кнежевић, у Николићевом суспендовани Ђурђевић и Миленковић.

Судиће Данило Грујић, уз асистенцију Милована Ристића и Далибора Ђурђевића, а није немогуће да ћемо видети искључења којих је итекако било у претходних десет година – чак 14 у овом ватреном дербију (Радовић, Лазетић, Меребашвили, Мојсов, Вулићевић, Настић, Ђурић и Секулић за Војводину, а Вјештица, Жука, Н. Томић, Смиљанић, Трајковић и Брашанац за Партизан).

Очекивани састави требало би да изгледају овако:

Војводина: Кордић – Лакићевић, Ковачевић, Пушкарић, Антић – Максимовић, Јованчић, Малбашић, Мелег, Палочевић – Трујић.

Партизан: Кљајић – Вулићевић, Балажиц, Остојић, Милетић – Евертон, Јевтовић, Леонардо, Стевановић, Јанковић – Божинов.

Од Војводине до Војводине. Као лакмус папир, показаће обрачун са Новосађанима колико је Партизан тачно напредовао под вођстом Марка Николића у безмало четири месеца његовог другог мандата на клупи црно-белих. Играчки јесте – то се види на прво гледање – међутим, тек се у вечерашњем тесту (18 часова, ТВ Аренаспорт 1) налази одговор на питање може ли Парни ваљак да се трка са екипом вољном да напада (јер то, досад, ниједна друга није урадила!). Ако од ње буде бржи, још на њеном терену, онда и те како има основа да се на играчки успон накалеме шампионске амбиције које су после првог овосезонског обрачуна са Лалама имале призвук утопије.

Тог 7. августа, само три дана пошто је заменио Ивана Томића, Марко Николић је са развалином од тима претрпео пораз. Још је могао да пева што је било само 1:3, јер је Војводина играчки унаказила освајача купа. Данас, пева Николић због серије од 12 победа на 13 мечева. Певају и Гробари Леонарду да Силви Сози и Алену Стевановићу. А надају се и шеф струке и играчи да ће на крају дербија 18. кола Суперлиге с трибина Карађорђа одјекивати:

„О, Партизане, ти непобедив си“.

Занимљиво, биће ово јубуларни 150. меч Војводине и Партизана. Досадашњи билнас је на страни Београђана, славили су 79 пута, 37 мечева завршено је победом Новосађана, а 33 пута било је нерешено. Гол-разлика 270:170.

„Рекли су ми да је то мали дерби, али ја ћу ову утакмицу да играм као да је велики дерби. Онај са Црвеном звездом. Свестан сам да је Војводина добра екипа, добила нас је у првом кругу, али тад нисмо били уиграни као сад, па сам сигуран да ће бити добар меч“, обећаваЛеонардо да Силва Соза, први стрелац Суперлиге (девет голова) и јунак преокрета у минулој рунди, кад је са два поготка утабао пут ка победи над Напретком.

Одлучујући хитац на том мечу дело је Алена Стевановића, који је пре месец и по дана упао у први тим црно-белих и од тад враћа стручном штабу на поверењу, тако што на свакој утакмици направи довољан број продора, шанси саиграчима, а на минулих пет дао је два и наместио један гол. Зато Николић с правом од њега очекује да буде продуктиван и на Карађорђу.

„Војводина игра добар фудбал, показала је то против нас, међтим, наша екипа није иста као она из трећег кола. Доста смо напредовали. Ако приступ буде ваљан, ако задржимо одлучност из претходних мечева, верујем да можемо и у овом да славимо“, напоменуо је Стевановић.

Управо су Леонардо и Стевановић играчи који ће имати задатак да одмене Уроша Ђурђевићау улози другог или такозваног лажног шпица. Први избор Марка Николића у нападу биће, наравно, Валери Божинов, једини стрелац за Партизан у августовском окршају, од кога се очекује да вечерас проради после четири меча паузе. Услед црвеног картона Ђурђевићу, минулих дана у „Земунелу“ је уигравана формација 4-2-3-1 (коришћена и у недавном окршају са Бачком), у којој је замишљено да Бугарин буде најближи голману МаркуКордићу, иза њега да дејствује Леонардо, а по крилима Стевановић и технички и брзински поткован Марко Јанковић, можда и момак који би могао да бљесне пред новосадском публиком.

Повољна околност по црно-беле је што се у строј, после прележаног вируса, враћа Евертон Луиз, док ће у одбрани „пожутелог“ штопера Николу Миленковића мењати искуснији Бојан Остојић.

Нови Сад је спреман за истински фудбалски спектакл. Војводина ће на Карађорђу од 18 часова (ТВ Аренаспорт 1) дочекати Партизан, са којим дели друго место на табели, али након вечерашњег дербија има жељу да остави ривала иза себе и додатно се приближи водећој Црвеној звезди.

Капитен Новосађана Дејан Мелег сматра да Партизан у овом тренутку делује знатно боље од лидера Суперлиге, али да то неће омести његов тим у намери да му зада још један тежак ударац. Лале су у трећем колу актуелног првенства савладале црно-беле у Хумској (1:3) и то у поваратничкој утакмици Марка Николића на клупу Парног ваљкла, али Партизан сада игра у знатно бољој форми.

"Војводина је тада била перфектна, сложна, храбра, победнички набрушена. Непоколебљива и у тренуцима када су црно-бели смањили на 2:1. Кад бисмо такав приступ поновили данас... Био сам стрелац водећег поготка и асистент Палочевићу за 2:0. Без лажне скромности, задовољан сам како сам одиграо тај дерби. Партизан је тада, са много нових играча, деловао неуиграно. Данас је слика другачија. Црно-бели су значајно подигли форму. Мени боље изгледају од Црвене звезде", рекао је Мелег за Журнал.

Црно-бели у овом мечу играју без Уроша Ђурђевића, којег многи сматрају кључним играчем за препород Партизанове игре. Ипак, има Николић још неколико адута.

"Срећа је за нас што не игра Ђурђевић. С њим би било посла, у одличној је форми. На првом месту је Леонардо. Он је мотор екипе, све полази од њега. То кажем, јер очекујем да Саша Илић неће почети утакмицу. Надам се ћемо и са Стевановићем изаћи на крај, док каријера Валерија Божинова говори сама за себе. Искусан, "намазан", увек опасан..."

Ипак, има и Воша квалитетне појединце

"Има и боље, знају то у Партизану: Палочевић, Малбашић, Трујић... Не зна се ко је опаснији. Што се мене тиче, не волим да претим и да се размећем. Увек желим да оправдам очекивања. Данас нећу изневерити. Овакве утакмице ме мотивишу".

Навијачи Лала такође имају велика очекивања, мотивација у Новом Саду је на изузетном нивоу.

"И треба да су такви. Биће прави дерби, узбудљив, са доста голова. За гледаоце, супер посластица. На крају ће се радовати они који воле Војводину", закључио је Мелег.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар