Analiza i najava... Vojvodina - Partizan: Isključenja, "dvojke", drama...!

Danas igraju Voša i Partizan. Ko sa sigurnošću sme da kaže ko pobeđuje? Mali derbi, kao da je Zvezda: Partizan u formaciji 4-2-3-1 na Karađorđu! Koliko su napredovali crno-beli pod vođstvom Marka Nikolića i da li mogu da igraju protiv ekipe koja gaji napadački fudbal videće se u derbiju 18. kola Superlige (18 časova). Derbi iz Vošinog ugla: Kada se mi rastrčimo, niko ne može da nam odoli! "Biće pravi derbi, uzbudljiv, sa dosta golova. Za gledaoce, super poslastica. Na kraju će se radovati oni koji vole Vojvodinu", kaže Dejan Meleg.

Fudbal 30.11.2016 | 14:30
Analiza i najava... Vojvodina - Partizan: Isključenja, "dvojke", drama...!
Partizan – Vojvodina 1:3
Partizan – Vojvodina 3:2
Partizan – Vojvodina 0:2
Vojvodina – Partizan 3:2
Vojvodina – Partizan 0:4
Partizan – Vojvodina 1:0
Partizan – Vojvodina 1:1
Vojvodina – Partizan 2:1
Partizan – Vojvodina 1:2
Vojvodina – Partizan 0:3

Ovo je poslednjih deset rezultata u derbijima između dva kluba računajući od prvog odigranog u sezoni 2012/13.

Naredni je danas u 18 časova, na "Karađorđu", uz direktan prenos na "Areni sport".

Utoliko, ko sme sa sigurnošću da predvidi ko će pobediti – novosadski crveno-beli ili beogradski crno-beli? Ili, možda, niko? Ali treba znati da se tek svaki deveti put od formiranja Superlige Srbije dogodi da Voša i Partizan odigraju bez pobednika (tri remija na 27 utakmica).

Ekipe koje su poravnate na drugom mestu tabele Superlige posle 17 rundi, sa po 38 bodova, šest manje od vodeće Crvene zvezde, igraju derbi vanrednog kola koji traje već nekoliko dana, što zbog peripetija oko podele ulaznica i famoznog dolaska Grobara na zapadnu tribinu, toliko i zbog prilično vatrenih izjava dvojice trenera, starih rivala, Nenada Lalatovića i Marka Nikolića.

Ekipa Nenada Lalatovića goste iz Beograda dočekuje sa mnogo samopouzdanja jer je ove sezone ostvarila svih osam pobeda na svom terenu, kao i zbog trijumfa protiv današnjeg rivala u Humskoj (1:3) u prvom delu sezone, baš na povratničkom debiju trenera Marka Nikolića.

Upravo je od tada Partizan počeo da beleži pobede, samo na dva meča nije slavio od mogućih 16, a Vojvodina je novi veliki test za raspoložene crno-bele.

Skor između dve ekipe u ligaškim mečevima u Novom Sadu iuznosi 21-21-34 (89:117) u korist gosta, koji i ukupno gledano ima bolji učinak 37-33-79 (170:270). U Lalatovićevom timu povređeni su Bureković i Knežević, u Nikolićevom suspendovani Đurđević i Milenković.

Sudiće Danilo Grujić, uz asistenciju Milovana Ristića i Dalibora Đurđevića, a nije nemoguće da ćemo videti isključenja kojih je itekako bilo u prethodnih deset godina – čak 14 u ovom vatrenom derbiju (Radović, Lazetić, Merebašvili, Mojsov, Vulićević, Nastić, Đurić i Sekulić za Vojvodinu, a Vještica, Žuka, N. Tomić, Smiljanić, Trajković i Brašanac za Partizan).

Očekivani sastavi trebalo bi da izgledaju ovako:

Vojvodina: Kordić – Lakićević, Kovačević, Puškarić, Antić – Maksimović, Jovančić, Malbašić, Meleg, Paločević – Trujić.

Partizan: Kljajić – Vulićević, Balažic, Ostojić, Miletić – Everton, Jevtović, Leonardo, Stevanović, Janković – Božinov.

Od Vojvodine do Vojvodine. Kao lakmus papir, pokazaće obračun sa Novosađanima koliko je Partizan tačno napredovao pod vođstom Marka Nikolića u bezmalo četiri meseca njegovog drugog mandata na klupi crno-belih. Igrački jeste – to se vidi na prvo gledanje – međutim, tek se u večerašnjem testu (18 časova, TV Arenasport 1) nalazi odgovor na pitanje može li Parni valjak da se trka sa ekipom voljnom da napada (jer to, dosad, nijedna druga nije uradila!). Ako od nje bude brži, još na njenom terenu, onda i te kako ima osnova da se na igrački uspon nakaleme šampionske ambicije koje su posle prvog ovosezonskog obračuna sa Lalama imale prizvuk utopije.

Tog 7. avgusta, samo tri dana pošto je zamenio Ivana Tomića, Marko Nikolić je sa razvalinom od tima pretrpeo poraz. Još je mogao da peva što je bilo samo 1:3, jer je Vojvodina igrački unakazila osvajača kupa. Danas, peva Nikolić zbog serije od 12 pobeda na 13 mečeva. Pevaju i Grobari Leonardu da Silvi Sozi i Alenu Stevanoviću. A nadaju se i šef struke i igrači da će na kraju derbija 18. kola Superlige s tribina Karađorđa odjekivati:

„O, Partizane, ti nepobediv si“.

Zanimljivo, biće ovo jubularni 150. meč Vojvodine i Partizana. Dosadašnji bilnas je na strani Beograđana, slavili su 79 puta, 37 mečeva završeno je pobedom Novosađana, a 33 puta bilo je nerešeno. Gol-razlika 270:170.

„Rekli su mi da je to mali derbi, ali ja ću ovu utakmicu da igram kao da je veliki derbi. Onaj sa Crvenom zvezdom. Svestan sam da je Vojvodina dobra ekipa, dobila nas je u prvom krugu, ali tad nismo bili uigrani kao sad, pa sam siguran da će biti dobar meč“, obećavaLeonardo da Silva Soza, prvi strelac Superlige (devet golova) i junak preokreta u minuloj rundi, kad je sa dva pogotka utabao put ka pobedi nad Napretkom.

Odlučujući hitac na tom meču delo je Alena Stevanovića, koji je pre mesec i po dana upao u prvi tim crno-belih i od tad vraća stručnom štabu na poverenju, tako što na svakoj utakmici napravi dovoljan broj prodora, šansi saigračima, a na minulih pet dao je dva i namestio jedan gol. Zato Nikolić s pravom od njega očekuje da bude produktivan i na Karađorđu.

„Vojvodina igra dobar fudbal, pokazala je to protiv nas, međtim, naša ekipa nije ista kao ona iz trećeg kola. Dosta smo napredovali. Ako pristup bude valjan, ako zadržimo odlučnost iz prethodnih mečeva, verujem da možemo i u ovom da slavimo“, napomenuo je Stevanović.

Upravo su Leonardo i Stevanović igrači koji će imati zadatak da odmene Uroša Đurđevićau ulozi drugog ili takozvanog lažnog špica. Prvi izbor Marka Nikolića u napadu biće, naravno, Valeri Božinov, jedini strelac za Partizan u avgustovskom okršaju, od koga se očekuje da večeras proradi posle četiri meča pauze. Usled crvenog kartona Đurđeviću, minulih dana u „Zemunelu“ je uigravana formacija 4-2-3-1 (korišćena i u nedavnom okršaju sa Bačkom), u kojoj je zamišljeno da Bugarin bude najbliži golmanu MarkuKordiću, iza njega da dejstvuje Leonardo, a po krilima Stevanović i tehnički i brzinski potkovan Marko Janković, možda i momak koji bi mogao da bljesne pred novosadskom publikom.

Povoljna okolnost po crno-bele je što se u stroj, posle preležanog virusa, vraća Everton Luiz, dok će u odbrani „požutelog“ štopera Nikolu Milenkovića menjati iskusniji Bojan Ostojić.

Novi Sad je spreman za istinski fudbalski spektakl. Vojvodina će na Karađorđu od 18 časova (TV Arenasport 1) dočekati Partizan, sa kojim deli drugo mesto na tabeli, ali nakon večerašnjeg derbija ima želju da ostavi rivala iza sebe i dodatno se približi vodećoj Crvenoj zvezdi.

Kapiten Novosađana Dejan Meleg smatra da Partizan u ovom trenutku deluje znatno bolje od lidera Superlige, ali da to neće omesti njegov tim u nameri da mu zada još jedan težak udarac. Lale su u trećem kolu aktuelnog prvenstva savladale crno-bele u Humskoj (1:3) i to u povaratničkoj utakmici Marka Nikolića na klupu Parnog valjkla, ali Partizan sada igra u znatno boljoj formi.

"Vojvodina je tada bila perfektna, složna, hrabra, pobednički nabrušena. Nepokolebljiva i u trenucima kada su crno-beli smanjili na 2:1. Kad bismo takav pristup ponovili danas... Bio sam strelac vodećeg pogotka i asistent Paločeviću za 2:0. Bez lažne skromnosti, zadovoljan sam kako sam odigrao taj derbi. Partizan je tada, sa mnogo novih igrača, delovao neuigrano. Danas je slika drugačija. Crno-beli su značajno podigli formu. Meni bolje izgledaju od Crvene zvezde", rekao je Meleg za Žurnal.

Crno-beli u ovom meču igraju bez Uroša Đurđevića, kojeg mnogi smatraju ključnim igračem za preporod Partizanove igre. Ipak, ima Nikolić još nekoliko aduta.

"Sreća je za nas što ne igra Đurđević. S njim bi bilo posla, u odličnoj je formi. Na prvom mestu je Leonardo. On je motor ekipe, sve polazi od njega. To kažem, jer očekujem da Saša Ilić neće početi utakmicu. Nadam se ćemo i sa Stevanovićem izaći na kraj, dok karijera Valerija Božinova govori sama za sebe. Iskusan, "namazan", uvek opasan..."

Ipak, ima i Voša kvalitetne pojedince

"Ima i bolje, znaju to u Partizanu: Paločević, Malbašić, Trujić... Ne zna se ko je opasniji. Što se mene tiče, ne volim da pretim i da se razmećem. Uvek želim da opravdam očekivanja. Danas neću izneveriti. Ovakve utakmice me motivišu".

Navijači Lala takođe imaju velika očekivanja, motivacija u Novom Sadu je na izuzetnom nivou.

"I treba da su takvi. Biće pravi derbi, uzbudljiv, sa dosta golova. Za gledaoce, super poslastica. Na kraju će se radovati oni koji vole Vojvodinu", zaključio je Meleg.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar