Магнет - омиљени начин за крађу струје

Током ове године у Приједору је откривено 55 случајева крађе електричне енергије, што је око 40 одсто више него у току целе 2015. године, када су откривене 32 крађе.

Република Српска 30.11.2016 | 07:34
Магнет - омиљени начин за крађу струје
Према проценама приједорске Електродистрибуције, крадљивци струје су током десет месеци ове године оштетили предузеће за 131.082 КМ.

Од укупног губитка Електродистрибуције, половина је техничке природе, док је исто толико крађа струје.

Руководилац службе продаје и наплате Данијела Љубичић, истиче да раст крађа није последица повећања цене струје.

"Већина ових случајева откривена је пре маја ове године, тако да поскупљење цене струје није утицало на то да се она више краде. Ово је резултат појачаних активности на откривању ових кривичних дела" прича Љубичићева.

Судећи према искуствима овог предузећа, за крађом струје не посежу само они који су у тешком материјалном и социјалном положају и који то чине из нужде. Често су починиоци овог кривичног дела људи који лагодно живе и не желе да њхов комфор угрозе новчане обавезе за режије. Пракса је показала да се струја претежно краде у зимском периоду када се користи као енергент за загрејавање домова.

"Највећу штету нам праве они који имају електричне радијаторе и електричну котловницу чија потрошња не иде преко мерног уређаја и за грејање таквог двособног стана од око 80 квадрата месечно се утроши између 5.000 и 6.000 кWх" наглашава Љубичићева.

Крадљивци су домишљати у начинима неовлаштене потрошње струје, од популарног успоравања сата магнетом па до разних начина онемогућавања правилног регистровања утрошене електричне енергије.

Међутим, из приједорске Електродистрибуције нису желели откривати „цаке“ за крађу струје како не би давали идеје потенцијалним крадљивцима.

Претежно буду откривени након анализе потрошње купаца и губитака на мрежи. Откривени крадљивци буду искључени са мреже, потом морају платити утрошену струју и уз исправан мерни уређај враћају се на мрежу.

Будући да сезона грејања већ увелико траје из овог предузећа најављују појачану контролу купаца. Додају да ће им посао олакшати даљинско очитање утрошене енергије. Овај пројекат би требало да буде завршен до септембра наредне године када ће дигитални сатови за 7.000 потрошача бити измештени из унутрашњости објеката на бандере на улицама.

Милионска дуговања

Приједорска Електродитрибуција има 38.343 купца од којих потражује 69.347.000 КМ.

Домаћинства им дугују 40.123.000 КМ, а правна лица 29.224.000 КМ.

Многи од ових дужника тужени су, а искључују се са мреже уколико њихов дуг прелази 300 КМ. Таквих приједорских домаћинстава је 5.983, а правних лица 969. Са Електродистрибуцијом је 74 одсто купаца потписало уговоре о снабдевању, а они који то не ураде до краја године биће искључени са мреже.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: Бојана Мајсторовић / РАС Србија

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ма какви...

30.11.2016 07:24

Највеца крадја струје догадја се у резији и организацији странацких директора. Тзв. легалним Отписом Струје да би продобили гласаце или задрзали постојеце. Легални отпис је законска категорија смисљена управо за то да се пријатељима, родбини, кумовима, партиским полсусницима ОТПИСЕ СТРУЈЕ. Сви то знају али толерисе. на се не проца о отпису струје великим фирмама у приватном власниству, које су, ко фол, од дрзавног интереса

ОДГОВОРИТЕ
Name

М.К.

30.11.2016 08:01

Пола пије, пола отписује кроз "техничке губитке". Ти технички губици су заправо запосленици ЕП који краду струју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

30.11.2016 08:21

А гдје су газде код којих не смију доци да оцитају струју?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар.

30.11.2016 16:31

Електро с-ке,то су стварно цудна институција,пломбу поставити на ел ормарицу"само доступ пустити до осигураца :свако одстрањивање или остецење спломбе строго санкционирати , сто је превисе превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо

30.11.2016 20:14

Нема вецих превараната од Приједорске Електродистрибуције. Уз потпуно слагање са пар ових коментара навешћу и разбојниство и отимачину коју су радили избјеглицама. Ево слуцаја гдје је дуг у старој и скоро порусеној кући датирао јос из периода осамдесетих. Доласком избјеглицке фамилије у ту куцу која је била ипак нека заштита почиње нова потрошња. Поред тога што се дуг на нивоу Р.С се отписивао више пута у овом случају то није вриједило. Покусали смо на самом почетку при усељењу да регулисемо ово плацање и ишли са разумним ријесењем да нам се разграници дуг који датира из осамдесетих и до усељења, ал узалуд. Људи који су у околини тих деведесетих имали велике дугове и који су их направили су у договору са људима из електродистрибуције мјемњали само сат и тиме је дуг постајао прошлост уз њихов благослов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цица.

30.11.2016 20:36

Једини нацин,препустити странцима"кад су ови наси коњи неспособни.па цемо видети далице да плати или не.

Name

ре Чича

30.11.2016 22:08

Могу они господине и наплаћују, ал селективно. Друго, дуг који наводи наведени из осамдесетих је отплацен јер су Грци измирили сва дуговања, ал коме је новац отишао у џеп и шта је укњижено на дуг је посебна прича. Зна се ко није измиривао те обавезе и то да људи грију виле на струју и да су им то прикопцали ти исти из Електродистрибуције.

Name

Жалосно

02.12.2016 13:23

Струју, и све остале обавезе, углавном не морају (у цјелости плаћати чланови позиције). Наиме, познато је да нпр. њихови струјомјери се осдносе и подешавање, након чега домаћинство које се и грије на струју и има преко 60 излаза, плати мање струје него једна старица која живи сама, али чија породица припада опозиционом блоку.

ОДГОВОРИТЕ