Лажни портал "Српска Онлине" украо идентитет

Иако су на мрежи од фебруара ове године, већ након пар седмица постојања на њих су се позивали медијски јавни сервис РТРС и Српска новинска агенција. Релевантни извори, медиј од повјерења, врућа тема, невиђен истраживачки текст?

Република Српска 30.11.2016 | 07:20
Лажни портал "Српска Онлине" украо идентитет
Ништа од тога. Занимљиво је да је то први пут да се ови (владајуће-државни) медији позивају на информације објављене на неком порталу из Српске, који је притом нов, није га пратила никаква кампања и за његово постојање нису знали ни најупућенији људи из бранше.

При том је немогуће провјерити ко стоји иза вијести и сазнања која се објављују на том сајту, будући да Српска онлајн нема импресум, нити иједан потписан текст.

Ексклузиве на које се гади и РТРС

По квалитативном саставу вијести лако се да утврдити да „нагиње власти“, а природа "ексклузива" које преносе РТРС и СРНА су оно, што је чак и поменутим медијима вјероватно било испод нивоа да представе као своја сазнања.

Тако су преношени текстови о томе да начелник Сребренице краде струју, (што је овај негирао као подметачину СНСД) као и онај о томе да Шаровић мијења Босића на челу СДС, на шта се нико од актера није осврнуо.



И поред мирноће из СЗП или баш због исте, РТРС још једном цитира „сазнања“ фантомског сајта приликом најаве протеста, о томе да "СЗП плаћа дневнице учесницима протеста".

У чију "тикву дува" фантомски портал Српска онлајн, показало се када је на њему објављен ауторски текст Бориса Тучића, који је, погађате, пренијела СРНА.

Српска онлајн основана крађом идентитета

Све ово нас је навело да замолимо колеге завиднијег информатичког знања да провјере шта се може сазнати о овом сајту. Они су ишчитали податке уз помоћу којих се медијски фантом отиснуо интернетом, на којима су уредно пријављени бијељинска адреса, име и број телефона. Вајбер провјером видјели смо да се број и име поклапају, те смо позвали како би добили информације о сајту.

Међутим, са друге стране слушалице нас је затекло чуђење, јер је особа (чију приватност ћемо заштитити) први пут чула да је њено име искориштено за пријаву интернет домена. Према њеним тврдњама, злоупотребу личних података пријављена је касније и полицији ЦЈБ Бијељина, али до сада није добијена никаква информација о резултатима активности које је полиција морала предузети.

Крађа идентитета је, иначе, кривично дјело. Без обзира ко стајао иза исте.


Извор: Фронтал.рс
Фото: ДХС

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Питање Због Свих

30.11.2016 06:45

Да ли то знаци да се уз мало напора (или без напора) мозе доци и до идентитета нас који по порталима коментарисемо, да не казем цесто лупетамо. Ја то знам, али је добро да то објасните васим цитаоцима/пратиоцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим да је већина нормалних

30.11.2016 07:53

Па и шта ако дођу до идентитета.Ево ја сам први спреман јавно ићи у демонстрације против ове власти.Дакле мирне демонстрације или на демонстрације зато што држава неће да открије убице Милана Вукелића.То је моје демократско право а брига ме шта тамо неко параудбаши откривају

Name

БМ

30.11.2016 08:28

може, ако ртвбн тамо неком да твоју ип адресу, па онда он преко својих људи открије ко је користио тај ип у том и том тренутку. бојкотујмо мтел, ту само сједе Додикови ухљеби.

Name

ДЕ ГОТХИА

30.11.2016 08:34

СЛАЗЕМ СЕ... ПА "ПАРАУДБАСИ" ВЕЦ ДАВНО ПРАТЕ ОВАЈ САЈТ И ИМАЈУ СВЕ НАСЕ АДРЕСЕ И ИМЕНА - ПА СТА.... НЕКА СВЕ ТЕ "ИНФОРМАЦИЈЕ" ПОНЕСУ СА СОБОМ У "ТОАЛЕТ" !!! НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА ТИХ МИСЕВА ИМА МНОГО И ДА МОРАЈУ ОПРАВДАТИ СВОЈ РАД СВОЈИМ СЕФОВИМА - ТАКО ДА СУ СВИ НЕПРИЈАТЕЉИ...

Name

Вук

30.11.2016 08:41

Ко се плаши не треба ни да коментарише , ја лично немам те врсте страха па ми је свеједно дал ишли са правим именима или овако како сада шљака , у већини случајева идентитет се лако открије , те не лупајте са тим главу.

Name

РЕ

30.11.2016 08:44

Може доћи на основу ип адресе,а опет зависи од провајдера,понекада на основу ип адресе може добити и тачне податке,дакле на интернету ниси анониман ни близу.Постоје методе којима анонимност можеш повећати.

Name

Хахаха

30.11.2016 06:55

Вајбер-провјера....Ма Шерлок Холмс је мала маца за вас. Хоћете дати 500€ да откријем правог, а не кривог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Узас

30.11.2016 07:32

То је та теска лаз и подметања којекаквих информација које Ртрс, Срна и други деценијама раде.. фасизам идеологија, а тупави народ све вјерује. Кореја 2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Локо

30.11.2016 08:23

Власт ће се промјенити као и свака до сада али људи са РТРС-а и СРНЕ требају остати радити ту, нек размисле о том.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2016 09:01

А они це само косуље промјенити и хвалити нову власт. Вец видјено. Покварењаци су то до дна.

Name

Хања Дјуровиц

01.12.2016 03:03

сваки свога убијте Субару. РецеЊегос

ОДГОВОРИТЕ