Видео: Кристијан Борха у инат Билу Клинтону вратио великана гдје му је и мјесто!

Дан који се чекао пет година! Бивши нападач Црвене звезде и некадашњи голгетер Порта су јунаци велике победе!

Фудбал 30.11.2016 | 08:30
Видео: Кристијан Борха у инат Билу Клинтону вратио великана гдје му је и мјесто!
Америка из Калија је великан колумбијског фудбала. По броју освојених трофеја је трећи клуб по успешности у овој јужноамеричкој земљи и дичи се са 13 титула националног првака. Више титула имају само Атлетико Насионал (15) и Миљонариос (14), док је градски ривал Депортиво Кали на четвртом месту са девет освојених титула шампиона Колумбије.

Јасно је да Америка по статусу припада елитном рангу колумбијског фудбала, али да би се то потврдило и на терену, побринуо се Кристијан Борха, некадашњи нападач Црвене звезде.

Колумбијац је био стрелац одлучујуег гола у мечу „бити или не бити“ којим се Америка вратила у први ранг колумбијског фудбала после пет година неправденог одсуства.



Америка је златне године доживела 80-их година прошлог века када је са феноменалном генерацијом освојила пет узастопних титула што је и дан данас непревазиђен подвиг у тамошњем фудбалу. За Америку тада играле звезде попут Алекса Ескобара, РикардаГареке, Роберта Кабањаса... Та генерација је играла три везана финала Копа Либертадорес и сва три је изгубила!

После њих је дошла још једна сјајна генерација са Фредијем Ринконом, Харолдом Лозаном,Хорхеом Бермудезом, Оскаром Кордобом, Марком Ечеверијем која је у последњој деценији претходног миленијума освојила четири титуле. Опет је Америка дошла до финала Копа Либертадорес, али је 1996. године тесно поражена од старшног тима Ривер Плејта саФранческолијем, Ортегом, Креспом, Алмеидом, Сорином, Гаљардом, Саласом, СелсомАјалом, Бургосом...



Али тада је почео и финансијски слом Америке. Колумбијски клуб је стављен на црну „Клинтонову листу“. Реч је о списку неподобних предузећа и компанија који је направила тадашња америчка влада на челу са Билом Клинтоном и којима су уведене финансијске санкције. Званично, због сарадње са нарко-картелима. Незванично, власници Америке нису били на страни у грађанском рату у Колумбији коју су подржавали Клинтон и САД.

Америка је 13 година одолевала иако се налазила на поменутој листи, освајала је и неке трофеје али више никада није била моћна као раније и није успела да направи искорак у Копа Либертадорес. Када је 2009. године освојена последња титула, промењрна је власничка структура и тада је неподобно руководство отишло из клуба под претњом да ће Америки бити одузети сви трофеји и конфискована сва имовина.

Са новим, „подобним руководством“ почео је слом Америке и већ 2011. је испала у други ранг колумбијског фудбала. Тамо је провела пет године, све док пре две ноћиКристијан Борха није постигао злата вредан гол за велики повратак велика где му је и место.

Атмосфера у Калију је била налекетрисана пред долазак Депортес Квиндиа. Стадион ПаскалГереро је био испуњен до последњег места, црвени дим је прекрио небо над стадионом, а са трибина је допирала несношљива бука. Црвени део Калија је годинама чекао ту утакмицу.





Играло се последње коло плеј-офа Груп Д друголигашког каравана. Депортес Квиндио је дошао у Кали са два бода више од Америке и био му је довољан реми да сачува прево место и пласира се у Примеру. Али Црвени ђаволи су у свом црвеном паклу успели да остваре подвиг чекан пет година .

Уз велики допринос некадашњег Звездиног нападача Кристијана Борхе који је дрес овог клуба обукао пре непуних годину дана. Некадашњи нападач Ривера, Палерма, Порта, Крузеира, Индепендијентеа и осталих клубова, Ернесто Фаријас је у 20. минуту изазвао ерупцију одушевљења код 35.000 френетичних навијача начичканих на трибинама стадиона у Калију.

Али славље је убрзо претворено у неверицу и стрепњу. Џони Москера је у 26. минуту затресао сопствену мрежу и донео гостима изједначење.

Страх се осећао на трибинама све до надокнаде првог полувремена када је Кристијан Борха постигао гол из пенала вредан победе и повратка великана у природно окружење после пет година.





Након последњег судијског звиждука, коментатор је заплакао, стадион је димним бомбама обојен у црвено, уследило је дивље славље на улицама Калија, а играчи међу којима и Борха су градским улицама провезени у отвореном аутобусу као хероји којима се клањало на хиљаде људи.







Звездин бивши нападач је на 19 првенствених утакмица ове сезоне постигао 11 голова и доживео вероватно најславнији тренутак у каријери...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар