Video: Kristijan Borha u inat Bilu Klintonu vratio velikana gdje mu je i mjesto!

Dan koji se čekao pet godina! Bivši napadač Crvene zvezde i nekadašnji golgeter Porta su junaci velike pobede!

Fudbal 30.11.2016 | 08:30
Video: Kristijan Borha u inat Bilu Klintonu vratio velikana gdje mu je i mjesto!
Amerika iz Kalija je velikan kolumbijskog fudbala. Po broju osvojenih trofeja je treći klub po uspešnosti u ovoj južnoameričkoj zemlji i diči se sa 13 titula nacionalnog prvaka. Više titula imaju samo Atletiko Nasional (15) i Miljonarios (14), dok je gradski rival Deportivo Kali na četvrtom mestu sa devet osvojenih titula šampiona Kolumbije.

Jasno je da Amerika po statusu pripada elitnom rangu kolumbijskog fudbala, ali da bi se to potvrdilo i na terenu, pobrinuo se Kristijan Borha, nekadašnji napadač Crvene zvezde.

Kolumbijac je bio strelac odlučujueg gola u meču „biti ili ne biti“ kojim se Amerika vratila u prvi rang kolumbijskog fudbala posle pet godina nepravdenog odsustva.



Amerika je zlatne godine doživela 80-ih godina prošlog veka kada je sa fenomenalnom generacijom osvojila pet uzastopnih titula što je i dan danas neprevaziđen podvig u tamošnjem fudbalu. Za Ameriku tada igrale zvezde poput Aleksa Eskobara, RikardaGareke, Roberta Kabanjasa... Ta generacija je igrala tri vezana finala Kopa Libertadores i sva tri je izgubila!

Posle njih je došla još jedna sjajna generacija sa Fredijem Rinkonom, Haroldom Lozanom,Horheom Bermudezom, Oskarom Kordobom, Markom Ečeverijem koja je u poslednjoj deceniji prethodnog milenijuma osvojila četiri titule. Opet je Amerika došla do finala Kopa Libertadores, ali je 1996. godine tesno poražena od staršnog tima River Plejta saFrančeskolijem, Ortegom, Krespom, Almeidom, Sorinom, Galjardom, Salasom, SelsomAjalom, Burgosom...



Ali tada je počeo i finansijski slom Amerike. Kolumbijski klub je stavljen na crnu „Klintonovu listu“. Reč je o spisku nepodobnih preduzeća i kompanija koji je napravila tadašnja američka vlada na čelu sa Bilom Klintonom i kojima su uvedene finansijske sankcije. Zvanično, zbog saradnje sa narko-kartelima. Nezvanično, vlasnici Amerike nisu bili na strani u građanskom ratu u Kolumbiji koju su podržavali Klinton i SAD.

Amerika je 13 godina odolevala iako se nalazila na pomenutoj listi, osvajala je i neke trofeje ali više nikada nije bila moćna kao ranije i nije uspela da napravi iskorak u Kopa Libertadores. Kada je 2009. godine osvojena poslednja titula, promenjrna je vlasnička struktura i tada je nepodobno rukovodstvo otišlo iz kluba pod pretnjom da će Ameriki biti oduzeti svi trofeji i konfiskovana sva imovina.

Sa novim, „podobnim rukovodstvom“ počeo je slom Amerike i već 2011. je ispala u drugi rang kolumbijskog fudbala. Tamo je provela pet godine, sve dok pre dve noćiKristijan Borha nije postigao zlata vredan gol za veliki povratak velika gde mu je i mesto.

Atmosfera u Kaliju je bila naleketrisana pred dolazak Deportes Kvindia. Stadion PaskalGerero je bio ispunjen do poslednjeg mesta, crveni dim je prekrio nebo nad stadionom, a sa tribina je dopirala nesnošljiva buka. Crveni deo Kalija je godinama čekao tu utakmicu.





Igralo se poslednje kolo plej-ofa Grup D drugoligaškog karavana. Deportes Kvindio je došao u Kali sa dva boda više od Amerike i bio mu je dovoljan remi da sačuva prevo mesto i plasira se u Primeru. Ali Crveni đavoli su u svom crvenom paklu uspeli da ostvare podvig čekan pet godina .

Uz veliki doprinos nekadašnjeg Zvezdinog napadača Kristijana Borhe koji je dres ovog kluba obukao pre nepunih godinu dana. Nekadašnji napadač Rivera, Palerma, Porta, Kruzeira, Independijentea i ostalih klubova, Ernesto Farijas je u 20. minutu izazvao erupciju oduševljenja kod 35.000 frenetičnih navijača načičkanih na tribinama stadiona u Kaliju.

Ali slavlje je ubrzo pretvoreno u nevericu i strepnju. Džoni Moskera je u 26. minutu zatresao sopstvenu mrežu i doneo gostima izjednačenje.

Strah se osećao na tribinama sve do nadoknade prvog poluvremena kada je Kristijan Borha postigao gol iz penala vredan pobede i povratka velikana u prirodno okruženje posle pet godina.





Nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, komentator je zaplakao, stadion je dimnim bombama obojen u crveno, usledilo je divlje slavlje na ulicama Kalija, a igrači među kojima i Borha su gradskim ulicama provezeni u otvorenom autobusu kao heroji kojima se klanjalo na hiljade ljudi.







Zvezdin bivši napadač je na 19 prvenstvenih utakmica ove sezone postigao 11 golova i doživeo verovatno najslavniji trenutak u karijeri...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar