Социјални партнери и даље без договора

Преговарачи Владе Републике Српске, синдиката и послодаваца поново су се данас састали у Бањалуци како би покушали да усагласе одредбе Општег колективног уговора.

Република Српска 29.11.2016 | 22:57
Социјални партнери и даље без договора
Социјални партнери су расправљали о дужини трајања годишњег одмора и висини регреса. Међутим, никакав договор ни овај пут није постигнут. Код годишњег одмора је остало спорно што синдикалци траже да се на сваке три године додаје по један дан годишњег одмора, док послодавци тврде да радници један дан годишњег треба да добију за 5 година радног стажа.

Ништа мање неслагања није било ни по питању регреса. Из синдиката су тражили да се у Општем колективном уговору дефинише најнижи износ регреса. Послодавци одговарају да у уговор не смију бити уграђена права која послодавци неће моћи да поштују.

Преговарачки тим Владе Републике Српске наставио је стару праксу. И на овом састанку су нудили приједлоге који се налазе између понуда послодаваца и синдиката.

Влада предлаже да се у наредних 10 дана одржи нови састанак социјалних партнера и да сви побољшају своје приједлоге.

Из Синдиката међутим очекују да Влада минимум права која је дала својим радницима, пружи и радницима у привреди. Социјални партнери су се већ неколико пута састајали како би дефинисали ставке из новог општег колективног уговора, али конкретног договора није било ни по једној тачки.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ПОСАВАЦ

29.11.2016 19:07

СВА ПРАВА КОЈА ЈЕ ВЛАДА ДАЛА РАДНИЦИМА НА БУДЗЕТУ ТРЕБА ДА ИМАЈУ И РАДНИЦИ У РЕАЛНОМ СЕКТОРУ.НИСМО МИ НЕКА ДРУГА РАСА.СВАКИ ДРУГАЦИЈИ ДОГОВОР БИО БИ ДИСКРИМИНАЦИЈА И УГРОЗАВАЊЕ ОСНОВНИХ ЉУДСКИХ ПРАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дује

29.11.2016 23:14

Било како било нит у јавним нит у приватним предујецима нема овдје среце нит радити нит зивјети преконтај сатницу па упореди јаца је у африци три пута за рад од насег радника а нас радник је цијењен сигурни будите у свијету пуно само код нас је девалвирано све само ове купљене дипломе назалост увазавају срамно је ово и нељудски ста се ради од народа имам приједлог радицемо два мијесеца ко ради без плата ал треци мијесец да буде косто бог заповиједа плата бар пола него сто је у еу ово прицам и писем за радницку не циновницку и високосколску такозвану нема помака гоодинама само супље прице разноразних политицара који ове коментаре и не цитају