Socijalni partneri i dalje bez dogovora

Pregovarači Vlade Republike Srpske, sindikata i poslodavaca ponovo su se danas sastali u Banjaluci kako bi pokušali da usaglase odredbe Opšteg kolektivnog ugovora.

Republika Srpska 29.11.2016 | 22:57
Socijalni partneri i dalje bez dogovora
Socijalni partneri su raspravljali o dužini trajanja godišnjeg odmora i visini regresa. Međutim, nikakav dogovor ni ovaj put nije postignut. Kod godišnjeg odmora je ostalo sporno što sindikalci traže da se na svake tri godine dodaje po jedan dan godišnjeg odmora, dok poslodavci tvrde da radnici jedan dan godišnjeg treba da dobiju za 5 godina radnog staža.

Ništa manje neslaganja nije bilo ni po pitanju regresa. Iz sindikata su tražili da se u Opštem kolektivnom ugovoru definiše najniži iznos regresa. Poslodavci odgovaraju da u ugovor ne smiju biti ugrađena prava koja poslodavci neće moći da poštuju.

Pregovarački tim Vlade Republike Srpske nastavio je staru praksu. I na ovom sastanku su nudili prijedloge koji se nalaze između ponuda poslodavaca i sindikata.

Vlada predlaže da se u narednih 10 dana održi novi sastanak socijalnih partnera i da svi poboljšaju svoje prijedloge.

Iz Sindikata međutim očekuju da Vlada minimum prava koja je dala svojim radnicima, pruži i radnicima u privredi. Socijalni partneri su se već nekoliko puta sastajali kako bi definisali stavke iz novog opšteg kolektivnog ugovora, ali konkretnog dogovora nije bilo ni po jednoj tački.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

POSAVAC

29.11.2016 19:07

SVA PRAVA KOJA JE VLADA DALA RADNICIMA NA BUDZETU TREBA DA IMAJU I RADNICI U REALNOM SEKTORU.NISMO MI NEKA DRUGA RASA.SVAKI DRUGACIJI DOGOVOR BIO BI DISKRIMINACIJA I UGROZAVANJE OSNOVNIH LJUDSKIH PRAVA.

ODGOVORITE
Name

duje

29.11.2016 23:14

Bilo kako bilo nit u javnim nit u privatnim predujecima nema ovdje srece nit raditi nit zivjeti prekontaj satnicu pa uporedi jaca je u africi tri puta za rad od naseg radnika a nas radnik je cijenjen sigurni budite u svijetu puno samo kod nas je devalvirano sve samo ove kupljene diplome nazalost uvazavaju sramno je ovo i neljudski sta se radi od naroda imam prijedlog radicemo dva mijeseca ko radi bez plata al treci mijesec da bude kosto bog zapovijeda plata bar pola nego sto je u eu ovo pricam i pisem za radnicku ne cinovnicku i visokoskolsku takozvanu nema pomaka goodinama samo suplje price raznoraznih politicara koji ove komentare i ne citaju