Хаг објавио потјернице за троје радикала!

Судско веће Хашког трибунала данас је повукло ознаку тајности с међународних потерница расписаних за троје српских радикала - Петром Јојићем, Вјерицом Радетом и Јовом Остојићем, који су пред трибуналом оптужени за непоштовање суда.

Србија 29.11.2016 | 18:30
Хаг објавио потјернице за троје радикала!
У саопштењу судског већа указано је да иако је више пута Србија упозорена да мора да их ухапси и изручи Трибуналу, по тој одлуци није поступљено.

Због тога је судско веће скинуло ознаку тајности са међународног налога за хапшење Јова Остојића и објавило редиговане верзије међународних налога за хапшење Петра Јојића и Вјерице Радете.

Радета: Хаг ме уопште не занима

Вјерица Радета, функционерка СРС, каже за "Блиц" да је апсолутно не занима Хашки трибунал, шта се тамо дешава, нити шта они раде.

- Што се мене тиче, та прича је завршена правоснажним решењем Вишег суда у Београду - изјавила је Радета за "Блиц" упитана да прокоментарише најновије саопштење судског већа Трибунала у Хагу о скидању тајности са међународних потерница.

Трибунал је летос од Србије тражио да под хитно промени своје законодавство како би било у складу са међународним обавезама, међу којима је и испуњење налога за хапшење и изручење поменутих радикала.

Судија за претходни поступак Вишег суда у Београду закључио је 18. маја да према српском Закону о сарадњи са Хашким трибуналом нису испуњени услови за предају и хапшење радикала.

Виши суд је наиме закључио да постоји правна обавеза Републике Србије да испоручује само окривљењене за најтеже ратне злочине, геноцид и злочине против човечности, што код радикала није случај јер се терете за непоштовање суда, односно утицање на сведоке у поступку против лидера СРС Војислава Шешеља.

Хашко тужилаштво је оптужило Радету, Јојића и Остојића да су вршили притисак на двојицу сведока тужилаштва да сведоче у корист Сешеља, нудећи им противуслуге.

Шешељ је у марту првостепеном пресудом Трибунала у Хагу ослобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и за протеривање Хрвата из Војводине.

(Тањуг/Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ајте

29.11.2016 17:41

Бјежите људи у Русију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

29.11.2016 17:58

За Медјународни Суд у Хагу било би најлаксе с обзиром да је он много пута до сада показао своју пристраност и антисрбство да он све СРБе Светог Саве стави на своју потјерницу, зато сто се у сваком СРБину крије један Карадзиц, Младиц, Вјерица Радета, Јован Остојиц, Петар Јојиц и други муценици и борци за Крст цасни и Слободу златну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

29.11.2016 18:10

И ти некад погодиш

Name

Карадоз

29.11.2016 17:59

Видис фаце и све ти је јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соја

29.11.2016 19:18

Никако не треба испоруцивати, они су постени градјани Србије ТАЈ СУД ТРЕБА УКИНУТИ.

Name

Милан

30.11.2016 13:20

Никога суд узалуд не трази па тако и ово троје .Нема селекције сви морају бити исти пред законом.

ОДГОВОРИТЕ