Hag objavio potjernice za troje radikala!

Sudsko veće Haškog tribunala danas je povuklo oznaku tajnosti s međunarodnih poternica raspisanih za troje srpskih radikala - Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem, koji su pred tribunalom optuženi za nepoštovanje suda.

Srbija 29.11.2016 | 18:30
Hag objavio potjernice za troje radikala!
U saopštenju sudskog veća ukazano je da iako je više puta Srbija upozorena da mora da ih uhapsi i izruči Tribunalu, po toj odluci nije postupljeno.

Zbog toga je sudsko veće skinulo oznaku tajnosti sa međunarodnog naloga za hapšenje Jova Ostojića i objavilo redigovane verzije međunarodnih naloga za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete.

Radeta: Hag me uopšte ne zanima

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS, kaže za "Blic" da je apsolutno ne zanima Haški tribunal, šta se tamo dešava, niti šta oni rade.

- Što se mene tiče, ta priča je završena pravosnažnim rešenjem Višeg suda u Beogradu - izjavila je Radeta za "Blic" upitana da prokomentariše najnovije saopštenje sudskog veća Tribunala u Hagu o skidanju tajnosti sa međunarodnih poternica.

Tribunal je letos od Srbije tražio da pod hitno promeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za hapšenje i izručenje pomenutih radikala.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu zaključio je 18. maja da prema srpskom Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom nisu ispunjeni uslovi za predaju i hapšenje radikala.

Viši sud je naime zaključio da postoji pravna obaveza Republike Srbije da isporučuje samo okrivljenjene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja.

Haško tužilaštvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Sešelja, nudeći im protivusluge.

Šešelj je u martu prvostepenom presudom Tribunala u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

(Tanjug/Blic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ajte

29.11.2016 17:41

Bježite ljudi u Rusiju.

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

29.11.2016 17:58

Za Medjunarodni Sud u Hagu bilo bi najlakse s obzirom da je on mnogo puta do sada pokazao svoju pristranost i antisrbstvo da on sve SRBe Svetog Save stavi na svoju potjernicu, zato sto se u svakom SRBinu krije jedan Karadzic, Mladic, Vjerica Radeta, Jovan Ostojic, Petar Jojic i drugi mucenici i borci za Krst casni i Slobodu zlatnu!

ODGOVORITE
Name

Bn

29.11.2016 18:10

I ti nekad pogodiš

Name

Karadoz

29.11.2016 17:59

Vidis face i sve ti je jasno

ODGOVORITE
Name

Soja

29.11.2016 19:18

Nikako ne treba isporucivati, oni su posteni gradjani Srbije TAJ SUD TREBA UKINUTI.

Name

Milan

30.11.2016 13:20

Nikoga sud uzalud ne trazi pa tako i ovo troje .Nema selekcije svi moraju biti isti pred zakonom.

ODGOVORITE