Оружје ЈНА завршило у рукама џихадиста "ИД"

Дио оружја и стрељива из словенских складишта некадашње ЈНА, које је Словенија донирала Авганистану у склопу подршке Запада тамошњој влади, можда је завршио у рукама исламистичких бораца у Либији, Ираку и Авганистану.

Босна и Херцеговина 29.11.2016 | 13:25
Оружје ЈНА завршило у рукама џихадиста "ИД"
Исто се можда догодило и са старим оружјем које је послано на уништавање специјализованом предузећу у Словачкој, преноси Хина у уторак писање љубљанског листа Дело.

Лист се позива на Цонфлицт Армамент Ресеарцх (ЦАР), европску невладину организацију са сједиштем у Великој Британији која истражује податке о извору оружја и муниције у оружаним сукобима у свијету, а која је недавно истраживала поријекло оружја које се користи у сукобима у Либији и Сирији.

Тако је у Либији пронађено оружје које би могло бити повезано са залихама оружја југославенској поријекла које је словенска војска 1991. године заплијенила од ЈНА, међу осталим и оружје које је према налогу словенских власти требало бити уништено у једном специјализованом предузећу у Словачкој.

У Либији су тако истраживачи ЦАР-а открили ракету М79 (тзв. "оса") у близини Триполија која је носила исту ознаку као пошиљка "оса" које је словенско министарство за одбрану 2005. године послало на сигурно уништавање у једно специјализовано предузеће у Словачкој.

Оно је, како се сада сумња, могло илегално завршити у Либији, гдје су до њега дошли џихадистички побуњеници блиски Исламској држави, али је ријеч само о претпоставкама, наводи лист, подсјећајући да је таквог оружја било много на подручју цијеле некадашње Југославије.

У словенском министарству одбране потврдили су да је Словенија 2005. године словачкој фирми ВОП, која је у међувремену престала радити, предала 6802 дотрајале ракете М79, међу којима 132 које су носиле бројеве ЛОТТБ8606 које су документоване у Триполију.

Организација ЦАР је Словенију замолила и за информације о минобацачким минама које је словенско министарство одбране 2003. и 2008. године донирало авганистанској војсци у склопу јачања службене војске те земље, а од којих су неке како изгледа лани заплијењене од снага ИС-а у Тикриту на сјеверу Ирака, пише Дело.

Исто тако, словенски извори потврдили су да је 2008. године влада у Љубљани авганистанској влади донирала већу количину минобацачких мина и стрељива, за које сада у ЦАР-у сумњају да је онда дошло у руке џихадистичких бораца против авганистанске владе.

Извор: Дело/Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драган

29.11.2016 12:22

Ех да је то само орузје из словеније заврсило у Афганистану Либији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обмана

29.11.2016 12:36

Гдје завршава вишак наоружања из БиХ. Наравно преко међународних организација, а уз сагласност власти БиХ донира се некаквим исламистичким ослободилачким покретима са којим они убијају недужно становништво и шире западну демократију. Након тога организују се први слободни и демократски избори...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Затворен круг

29.11.2016 13:33

Британско- америчка империја нас је (уз помоћ Њемачке) растурила прије 25 година. Сада наше бивше оружије (ми, наши очеви и дједови су га платили) иста та империја користи да растура друге државе. Круг је затворен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре обмана

29.11.2016 14:02

Мозда ниси цуо да је дио орузја пронадјен на Криму