Хало полиција, жена неће да спавамо!

Знате ли како телефоном да добијем чипс, гласило је питање које је запримила приједорска полиција од грађанина који се заправо желио распитати за ЦИПС, односно локацију за издавање докумената.

Република Српска 28.11.2016 | 20:03
Хало полиција, жена неће да спавамо!
Разлози због којих неки позивају број 122 у појединим случајевима толико су урнебесни да се с правом можемо запитати – да ли је то могуће?!

Тако се, примјера ради, припадници ЦЈБ Приједор сјећају и огорченог мушкарца који је, како је навео, желио да пријави “насиље у породици”, јер супруга неће да спава с њим.

“Долазите одмах, ошинуо ме отац скемлијом по глави”, гласио је позив који је запримила приједорска полиција. Притом се припадницима ЦЈБ Приједор неко пожалио и да у “сусједном стану смрди”, због чега не може живјети у згради, те је од њих тражио да нешто предузму.

Из ЦЈБ Источно Сарајево навели су да је у првих шест мјесеци ове године евидентирано 488 позива на телефонски број 122, а тек ријетки нису били у надлежности полиције.

“На примјер, имали смо позив грађана који пријављују да у хаустору зграде лежи пас кога нико не може да помјери због тежине”, испричали су “Независним” из ЦЈБ Источно Сарајево.

Из ЦЈБ Бијељина кажу да се неријетко број 122 користи и за позиве који нису у домену рада полиције, па као примјер наводе позив грађанина који се жали да је слијепи миш ушао у кућу и да дође полиција да га истјера.

Притом траже од бијељинске полиције да им позове такси, а биљеже се и позиви од дјеце да се налазе на одређеној адреси, па да то полицајци јаве њиховим родитељима.

Припаднике ЦЈБ Бањалука, поред грађана који број 122 позивају из потребе, свакодневно појединци зову и из досаде, забаве, незнања и њима својствених разлога који не спадају у надлежност полиције.

“Као неуобичајне случајеве можемо навести позиве којима грађани траже од полиције допуну за мобилни телефон, да их одвезу кући, плате такси, одвезу до хоџе како би им скинуо уроке и код врачаре ради скидања црне магије, помоћ од полиције јер се у стану налази врабац, да истјерају из стана слијепог миша и слично”, рекли су из ЦЈБ Бањалука.

Апел грађанима: Не злоупотребљавајте број 122

Из полиције признају да би им било лакше да се пријаве на 122 односе само на дјелокруг њиховог рада, али и увјеравају да, уз неуобичајене позиве, обављају своје послове професионално и без застоја.

Из ЦЈБ Добој апелују на грађане да не злоупотребљавају овај број, јер, како кажу, због заузећа телефонске линије полицајци нису доступни стварно угроженим особама, а самим тим и нису на располагању за брзу интервенцију.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Хм

28.11.2016 20:00

Да је полиција права пола и висе од набројаног и јесте у домену полиције тј. нормалне у ЕУ полиције а код нас је то крканлук од полиције. Распитајте се мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пореза

28.11.2016 22:03

Тако је! Код нас само гледа да ли може да те казни, порезници на точковима.

Name

Боки

28.11.2016 23:24

Па да да у Њемацкој зовнес полицију да гањају слијепог миса дебело би те казнили сигурно јер ометас рад полиције.Код нас мозес и да не станес полицији и 100 марака казна.Ајде пробај то било гдје у еу па цу те питам како цес се провести.Код нас је закон онеспособио полицију а заститио неодговорне возаце лопове и силедзије .

Name

Нада

29.11.2016 00:10

Шта се чуди полиција, ја колико знам скемлија је столица. Шта мисле у полицији да њих неко звизне столицом у главу да ли би тражили помоћ.

Name

Wта

29.11.2016 09:48

Могла су деца јавити се и куци вец кад имају телефон при руци

Name

Полиција служи само да нам узме 20КМ

29.11.2016 06:45

Ово што набројаше по мом мишљењу и јесте све у надлежности полиције, или би требало бити ако није. Не видим ништа чудно. Очигледно полиција не ради свој посао. Издвојићу само један примјер, од неколико наведених, а сви су оправдани: Позиви дјеце да се налазе на одређеној адреси и да им позову родитеље. Шта ту има чудно???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту су да бију сиротињу и стите криминалце

29.11.2016 16:52

Срамота за полицију да им је позив због смрада у сусједном стану неоправдан. Није био један слуцај самаца који умру и то нико не примјети до појаве смрада.

ОДГОВОРИТЕ