Halo policija, žena neće da spavamo!

Znate li kako telefonom da dobijem čips, glasilo je pitanje koje je zaprimila prijedorska policija od građanina koji se zapravo želio raspitati za CIPS, odnosno lokaciju za izdavanje dokumenata.

Republika Srpska 28.11.2016 | 20:03
Halo policija, žena neće da spavamo!
Razlozi zbog kojih neki pozivaju broj 122 u pojedinim slučajevima toliko su urnebesni da se s pravom možemo zapitati – da li je to moguće?!

Tako se, primjera radi, pripadnici CJB Prijedor sjećaju i ogorčenog muškarca koji je, kako je naveo, želio da prijavi “nasilje u porodici”, jer supruga neće da spava s njim.

“Dolazite odmah, ošinuo me otac skemlijom po glavi”, glasio je poziv koji je zaprimila prijedorska policija. Pritom se pripadnicima CJB Prijedor neko požalio i da u “susjednom stanu smrdi”, zbog čega ne može živjeti u zgradi, te je od njih tražio da nešto preduzmu.

Iz CJB Istočno Sarajevo naveli su da je u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 488 poziva na telefonski broj 122, a tek rijetki nisu bili u nadležnosti policije.

“Na primjer, imali smo poziv građana koji prijavljuju da u haustoru zgrade leži pas koga niko ne može da pomjeri zbog težine”, ispričali su “Nezavisnim” iz CJB Istočno Sarajevo.

Iz CJB Bijeljina kažu da se nerijetko broj 122 koristi i za pozive koji nisu u domenu rada policije, pa kao primjer navode poziv građanina koji se žali da je slijepi miš ušao u kuću i da dođe policija da ga istjera.

Pritom traže od bijeljinske policije da im pozove taksi, a bilježe se i pozivi od djece da se nalaze na određenoj adresi, pa da to policajci jave njihovim roditeljima.

Pripadnike CJB Banjaluka, pored građana koji broj 122 pozivaju iz potrebe, svakodnevno pojedinci zovu i iz dosade, zabave, neznanja i njima svojstvenih razloga koji ne spadaju u nadležnost policije.

“Kao neuobičajne slučajeve možemo navesti pozive kojima građani traže od policije dopunu za mobilni telefon, da ih odvezu kući, plate taksi, odvezu do hodže kako bi im skinuo uroke i kod vračare radi skidanja crne magije, pomoć od policije jer se u stanu nalazi vrabac, da istjeraju iz stana slijepog miša i slično”, rekli su iz CJB Banjaluka.

Apel građanima: Ne zloupotrebljavajte broj 122

Iz policije priznaju da bi im bilo lakše da se prijave na 122 odnose samo na djelokrug njihovog rada, ali i uvjeravaju da, uz neuobičajene pozive, obavljaju svoje poslove profesionalno i bez zastoja.

Iz CJB Doboj apeluju na građane da ne zloupotrebljavaju ovaj broj, jer, kako kažu, zbog zauzeća telefonske linije policajci nisu dostupni stvarno ugroženim osobama, a samim tim i nisu na raspolaganju za brzu intervenciju.

(Nezavisne novine)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Hm

28.11.2016 20:00

Da je policija prava pola i vise od nabrojanog i jeste u domenu policije tj. normalne u EU policije a kod nas je to krkanluk od policije. Raspitajte se malo.

ODGOVORITE
Name

poreza

28.11.2016 22:03

Tako je! Kod nas samo gleda da li može da te kazni, poreznici na točkovima.

Name

Boki

28.11.2016 23:24

Pa da da u Njemackoj zovnes policiju da ganjaju slijepog misa debelo bi te kaznili sigurno jer ometas rad policije.Kod nas mozes i da ne stanes policiji i 100 maraka kazna.Ajde probaj to bilo gdje u eu pa cu te pitam kako ces se provesti.Kod nas je zakon onesposobio policiju a zastitio neodgovorne vozace lopove i siledzije .

Name

Nada

29.11.2016 00:10

Šta se čudi policija, ja koliko znam skemlija je stolica. Šta misle u policiji da njih neko zvizne stolicom u glavu da li bi tražili pomoć.

Name

Wta

29.11.2016 09:48

Mogla su deca javiti se i kuci vec kad imaju telefon pri ruci

Name

Policija služi samo da nam uzme 20KM

29.11.2016 06:45

Ovo što nabrojaše po mom mišljenju i jeste sve u nadležnosti policije, ili bi trebalo biti ako nije. Ne vidim ništa čudno. Očigledno policija ne radi svoj posao. Izdvojiću samo jedan primjer, od nekoliko navedenih, a svi su opravdani: Pozivi djece da se nalaze na određenoj adresi i da im pozovu roditelje. Šta tu ima čudno???

ODGOVORITE
Name

Tu su da biju sirotinju i stite kriminalce

29.11.2016 16:52

Sramota za policiju da im je poziv zbog smrada u susjednom stanu neopravdan. Nije bio jedan slucaj samaca koji umru i to niko ne primjeti do pojave smrada.

ODGOVORITE