Прича: Момак из БиХ је ''мали Мурињо''!

Упознајте најмлађег тренера на свету са А лиценцом УЕФА! Ејдин Ђонлић је најмлађи тренер са УЕФА А лиценцом због чега је добио надимак "Мини Мурињо".

Фудбал 29.11.2016 | 00:00
Прича: Момак из БиХ је ''мали Мурињо''!
Овај младић има само 22 године, већ је радио са репрезентацијом Босне и Херцеговине и план му је да у скоријој будућности нађе посао у Премијер лиги.

Ејдин је рођен у Норвешкој где је играо фудбал, али је као и његов идол Мурњо, брзо схватио да су његове играчке способности ограничене.

- У тренерске воде ушао сам рано јер сам као врло млад схватио да волим да играм, али и да је фудбал више од тога. Желео сам да урадим нешто, па сам након разговора са оцем одлучио да постанем тренер. Читао сам о Мурињу и осталим тренерима, који су рано почели да се баве овим послом и рекао сам себи: Знаш шта, учинићу то пре њих - рекао је Ђонлић за часопис "Слободњаци".

Са 18 година је добио Ц лиценцу УЕФА и преселио се у Енглеску. На Острву је одбио понуде Арсенала и Тотенхема, али је наставио да учи и усавршава се. Убрзо је напредовао до Б лиценце, док је до вишег звања међу тренерима дошао почетком године.

Са репрезентацијом Босне и Херцегоцвине учествовао је на Светском првенству у Бразилу 2014. године.

Поред Муриња, велики утицај на њега имао је бивши менаџер Манчестер јунајтеда Алекс Фергусон и садашњи тренер Ливерпула Јирген Клоп.

- У почетку сам истраживао менаџере. Прочитао сам све о Мурињу, посматрао сам га, јер има пут, којим бих и ја желео да идем. Ту је и Клоп. Начин на који он води екипу је револуционаран, а Сер Алексу морате да се дивите, јер он је највећи тренер икада. Мурињо је прагматичан, Клоп идеалиста, а Фергусон прави лидер. Када би спојио све те одлике, добио би перфкетног тренера - рекао је Ђонлић.

Ејдин и сада вредно ради, усаврашава се и учи како би једног дана сео на клупу неког премијерлигаша.

- Неки мисли да превише учим, али то је нормално за мене. Не осећам жртву, јер посећеност фудбалу за мене није жртва. То је мој начин живота. Сваки викенд идем да гледам утакмице, а кад сам код куће радим анализе. То радим за себе, на тај начин вежбам и усавршавам се. Мој сан је да радим у Премијер лиги. Не желим да ме неко схвати погрешно или мисли да сам арогантан, али ја заиста верујем да ћу доспети тамо - закључио је Ђонлић.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар