Priča: Momak iz BiH je ''mali Murinjo''!

Upoznajte najmlađeg trenera na svetu sa A licencom UEFA! Ejdin Đonlić je najmlađi trener sa UEFA A licencom zbog čega je dobio nadimak "Mini Murinjo".

Fudbal 29.11.2016 | 00:00
Priča: Momak iz BiH je ''mali Murinjo''!
Ovaj mladić ima samo 22 godine, već je radio sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine i plan mu je da u skorijoj budućnosti nađe posao u Premijer ligi.

Ejdin je rođen u Norveškoj gde je igrao fudbal, ali je kao i njegov idol Murnjo, brzo shvatio da su njegove igračke sposobnosti ograničene.

- U trenerske vode ušao sam rano jer sam kao vrlo mlad shvatio da volim da igram, ali i da je fudbal više od toga. Želeo sam da uradim nešto, pa sam nakon razgovora sa ocem odlučio da postanem trener. Čitao sam o Murinju i ostalim trenerima, koji su rano počeli da se bave ovim poslom i rekao sam sebi: Znaš šta, učiniću to pre njih - rekao je Đonlić za časopis "Slobodnjaci".

Sa 18 godina je dobio C licencu UEFA i preselio se u Englesku. Na Ostrvu je odbio ponude Arsenala i Totenhema, ali je nastavio da uči i usavršava se. Ubrzo je napredovao do B licence, dok je do višeg zvanja među trenerima došao početkom godine.

Sa reprezentacijom Bosne i Hercegocvine učestvovao je na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Pored Murinja, veliki uticaj na njega imao je bivši menadžer Mančester junajteda Aleks Ferguson i sadašnji trener Liverpula Jirgen Klop.

- U početku sam istraživao menadžere. Pročitao sam sve o Murinju, posmatrao sam ga, jer ima put, kojim bih i ja želeo da idem. Tu je i Klop. Način na koji on vodi ekipu je revolucionaran, a Ser Aleksu morate da se divite, jer on je najveći trener ikada. Murinjo je pragmatičan, Klop idealista, a Ferguson pravi lider. Kada bi spojio sve te odlike, dobio bi perfketnog trenera - rekao je Đonlić.

Ejdin i sada vredno radi, usavrašava se i uči kako bi jednog dana seo na klupu nekog premijerligaša.

- Neki misli da previše učim, ali to je normalno za mene. Ne osećam žrtvu, jer posećenost fudbalu za mene nije žrtva. To je moj način života. Svaki vikend idem da gledam utakmice, a kad sam kod kuće radim analize. To radim za sebe, na taj način vežbam i usavršavam se. Moj san je da radim u Premijer ligi. Ne želim da me neko shvati pogrešno ili misli da sam arogantan, ali ja zaista verujem da ću dospeti tamo - zaključio je Đonlić.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar