Роџере, боље да си се ујео за језик...!

Велики Роџер Федерер дао мизерну изјаву, али и најавио повратак на терен...

Тенис 01.12.2016 | 21:45
Роџере, боље да си се ујео за језик...!
Роџер Федерер можда јесте највећи тенисер свих времена, али сигурно није најреалнији. Бар када прича о успесима у каријери. Стара добра изрека каже да без правог ривалства нема успеха, али Федерер не дели то мишљење.

Швајцарац је у каријери освојио 17 гренд слем трофеја, што никада никоме пре њега није пошло за руком, апсолутни је рекордер по броју проведених недеља на АТП листи, али је и чињеница да његово време пролази.

Он је последњи гренд слем освојио још 2012. године (свој омиљени Вимблдон, седми пут у каријери), а након тога ниједну више "велику" титулу. Ове године није успео да подигне ниједан трофеј, што му се није догодило од када је постао професионалац, пао је на 16. место АТП листе, али га све то не спутава да даје изјаве као да и даље "ведри и облачи" светским тенисом.

Његов ривалитет са Рафаелом Надалом и Новаком Ђоковићем неки сматрају највећим у историји, али он каже да би постигао све у каријери чак и да није било Шпанца и Србина.

"Искрено верујем да нису они били ту, да би био неки други ко би ме погурао. Или ме можда нису ни натерали да постигнем толики успех. Не знам како то тачно да објасним, али верујем да бих освојио све ове титуле са или без њих", изјавио је Швајцарац.

А заправо, баш су Новак и Рафа ти који су спутали Федерера, и то је чињеница.

Ђоковић је у последњих пет година освојио 11 од својих 12 гренд слем трофеја, али и четири трофеја на завршном турниру сезоне, и то у низу, на које је баш Федерер пре њега био "претплаћен".

Надал је у последњих пет година освојио пет гренд слемова од укупно 14 у каријери, по чему је одмах иза Федерера.

Чињеница је и да обојица имају позитиван скор против Федерера - Ђоковић 23:22, а Надал 23:11.

У последњих пет година, од 2011. против Рафе је одиграо 12 мечева и остварио само три победе, док је са Нолетом одиграо много више дуела.

Састали су се од почетка 2011. чак 27 пута, а Србин је славио на 18, укључујући то да му је пред носем отео по две титуле на Вимблдону и завршном турниру сезоне, као и УС Опен.

Федерер иако има пуних 35 година и био је принуђен да направи најдужу паузу каријери, и даље одлаже пензију и верује да је кадар да се врати на стазе старе славе.

"Много сам размишљао о свему током паузе и о томе како ће бити када се вратим. У међувремену сам пао и на АТП листи...Да ли ћу осећати притисак? Ако будем наставио да тренирам као сада после повреде, мислим да могу врло брзо да се вратим у врх", нагласио је Федерер, који је био специјални гост шампионске екипе Мерцедес на последњој трци Формуле 1 у Абу дабију у недељу.

А како ће све функционисати на терену сазнаћемо врло брзо, будући да је Федерер уместо на Хопману купу почетком Нове године, како је првобитно планирао, одлучио да се врати раније.

Он ће заиграти за мање од две недеље, будући да је потврдио наступ на Међународној тениској Премијер лиги у децембру.

Наступаће за екипу "Асови Индије", на такмичењу које се ове године одржава у Саитами, Сингапуру и Хајдерабаду. Федерер би требало да заигра 9. и 10. децембра.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар