Rodžere, bolje da si se ujeo za jezik...!

Veliki Rodžer Federer dao mizernu izjavu, ali i najavio povratak na teren...

Tenis 01.12.2016 | 21:45
Rodžere, bolje da si se ujeo za jezik...!
Rodžer Federer možda jeste najveći teniser svih vremena, ali sigurno nije najrealniji. Bar kada priča o uspesima u karijeri. Stara dobra izreka kaže da bez pravog rivalstva nema uspeha, ali Federer ne deli to mišljenje.

Švajcarac je u karijeri osvojio 17 grend slem trofeja, što nikada nikome pre njega nije pošlo za rukom, apsolutni je rekorder po broju provedenih nedelja na ATP listi, ali je i činjenica da njegovo vreme prolazi.

On je poslednji grend slem osvojio još 2012. godine (svoj omiljeni Vimbldon, sedmi put u karijeri), a nakon toga nijednu više "veliku" titulu. Ove godine nije uspeo da podigne nijedan trofej, što mu se nije dogodilo od kada je postao profesionalac, pao je na 16. mesto ATP liste, ali ga sve to ne sputava da daje izjave kao da i dalje "vedri i oblači" svetskim tenisom.

Njegov rivalitet sa Rafaelom Nadalom i Novakom Đokovićem neki smatraju najvećim u istoriji, ali on kaže da bi postigao sve u karijeri čak i da nije bilo Španca i Srbina.

"Iskreno verujem da nisu oni bili tu, da bi bio neki drugi ko bi me pogurao. Ili me možda nisu ni naterali da postignem toliki uspeh. Ne znam kako to tačno da objasnim, ali verujem da bih osvojio sve ove titule sa ili bez njih", izjavio je Švajcarac.

A zapravo, baš su Novak i Rafa ti koji su sputali Federera, i to je činjenica.

Đoković je u poslednjih pet godina osvojio 11 od svojih 12 grend slem trofeja, ali i četiri trofeja na završnom turniru sezone, i to u nizu, na koje je baš Federer pre njega bio "pretplaćen".

Nadal je u poslednjih pet godina osvojio pet grend slemova od ukupno 14 u karijeri, po čemu je odmah iza Federera.

Činjenica je i da obojica imaju pozitivan skor protiv Federera - Đoković 23:22, a Nadal 23:11.

U poslednjih pet godina, od 2011. protiv Rafe je odigrao 12 mečeva i ostvario samo tri pobede, dok je sa Noletom odigrao mnogo više duela.

Sastali su se od početka 2011. čak 27 puta, a Srbin je slavio na 18, uključujući to da mu je pred nosem oteo po dve titule na Vimbldonu i završnom turniru sezone, kao i US Open.

Federer iako ima punih 35 godina i bio je prinuđen da napravi najdužu pauzu karijeri, i dalje odlaže penziju i veruje da je kadar da se vrati na staze stare slave.

"Mnogo sam razmišljao o svemu tokom pauze i o tome kako će biti kada se vratim. U međuvremenu sam pao i na ATP listi...Da li ću osećati pritisak? Ako budem nastavio da treniram kao sada posle povrede, mislim da mogu vrlo brzo da se vratim u vrh", naglasio je Federer, koji je bio specijalni gost šampionske ekipe Mercedes na poslednjoj trci Formule 1 u Abu dabiju u nedelju.

A kako će sve funkcionisati na terenu saznaćemo vrlo brzo, budući da je Federer umesto na Hopmanu kupu početkom Nove godine, kako je prvobitno planirao, odlučio da se vrati ranije.

On će zaigrati za manje od dve nedelje, budući da je potvrdio nastup na Međunarodnoj teniskoj Premijer ligi u decembru.

Nastupaće za ekipu "Asovi Indije", na takmičenju koje se ove godine održava u Saitami, Singapuru i Hajderabadu. Federer bi trebalo da zaigra 9. i 10. decembra.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar