Стране инвестиције на историјском минимуму

Директна страна улагања у БиХ у првих шест мјесеци ове године износила су свега 194 милиона марака и смањена су за скоро 50 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, а драстичном паду инвестиција највише је допринијело повлачење капитала неких земаља из БиХ као и одлагање почетка изградње великих електроенергетских пројеката, наводи се у извјештају Дирекције за економско планирање (ДЕП) БиХ.

Босна и Херцеговина 28.11.2016 | 15:43
Стране инвестиције на историјском минимуму
Овим је настављен алармантан тренд пада страних инвестиција у БиХ у задњих неколико година, а посебно су забрињавајући подаци за други квартал ове године који показују да су улагања у том периоду за чак 82 одсто мања него у истом кварталу лани.

„Према подацима Централне банке БиХ директна страна улагања у првој половини 2016. године износе 194 милиона КМ, што је мање за 46,8 одсто у односу на улагања у истом периоду прошле године. Улагања у другом кварталу 2016. године су износила 40,8 милиона КМ и мања су за 82,1 одсто односу на улагања у истом кварталу прошле године“, наведено је у извјештају ДЕП-а.

Уколико се овакав тренд настави до краја 2016., ова година би могла да буде најлошија по износу привучених инвестиција у посљедњих десет година.

У том периоду БиХ је најмање инвестиција имала кризне 2009. године и то 352 милиона КМ, затим 2013. када су улагања износила 407 милиона КМ, док су у прошлој години била 477 милиона КМ.



Највише инвестиција у првом полугодишту стигло је из Словеније (20,7 милиона КМ), Кувајта (8,7 милиона) и Турске (8,4 милиона КМ), док је највише капитала повучено у Србију (5,5 милиона КМ) и Италију (5,7 милиона КМ).

Одлагање почетка градње ТЕ „Угљевик 3“, „Мрсово“, „Улог“ допринијело паду

У ДЕП-у истичу да је на смањење страних инвестиција у првом полугодишту значајан утицај имало повлачење капитала из области финансијске и услужне дјелатности, у износу од 7,9 милиона КМ, пословања некретнинама (10 милион КМ) и из области производње прехрамбених производа (5,5 милион КМ).

Наводе да је паду допринијело и то што је завршено улагање у Термоелектрану и рудник „Станари“ која је већ почела са тестним радом, али и одлагање почетка изградње најављиваних већих електроенергетских пројектата међу којима су најзначајније ТЕ „Угљевик 3“, ХЕ „Мрсово“ и ХЕ „Улог“.

„Такође, најављена изградња Блока 7 ТЕ „Тузла“ као и други већи електроенергетски објекти у наредном периоду планирају се финансирати путем кредитног задужења, а не директним страним улагањем“, истиче се у информцаији.

Када су у питању области у које су страни инвеститори највише улагали издвајају се прерађивачка индустрија са 29,9 милиона КМ, снабдијевање електричном енергијом 13,4 милиона КМ и трговина са 17,7 милиона КМ.



Дудуковић: Може се очекивати даљи пад улагања

Члан Удружења економиста Републике Српске „СWОТ“ Предраг Дудуковић каже за ЦАПИТАЛ да су ови подаци доказ да БиХ није атрактивно подручје за улагање, прије свега, због неповољног пословног амбијента, несигурности инвестиција и неповољне политичке ситуације. Он каже да БиХ није атрактивна не само за стране, него и за домаће инвеститоре о чему говори и податак да је штедња овдје премашила десет милијарди КМ.

„Не очекујем никаква побиљшања, ако власти нешто не промијене. Видимо да се ништа не ради по питању испуњења обавеза из Реформске агенде, очекивало се много више, да ће промијене кренути и да ће се пословни амбијнет побољшавати, али то све иде веома споро“, нагласио је Дудуковић.

Он је истакао да се и у наредном периоду може очекивати даљи пад улагања, јер је у оно што је било атрактивно већ инвестирано. Казао је да рјешење нису ни инвестиције у енергетске објекте и телекомуникације, већ искључиво у производна предузећа која ће запошљавати већи број радника.

„Улагања у енергетику не доносе велико запошљавање, већ су само профити велики и због тога је тај сектор интересантан инвеститорима, али ми требамо радити на томе да ово подручје буде интересантно онима који ће производити и запошљавати више људи, а самим тим побољшати и социјално стање“, истакао је Дудуковић.

(Цапитал.ба)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

План б

28.11.2016 15:02

Референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

28.11.2016 15:33

Само референдум и црна књига

Name

иницијавива

28.11.2016 15:07

Па предсједнице могао си бар да задрзис домацу фабрику дувана у БЛ, тја како иде пласман ронхила знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пусац

28.11.2016 15:38

Преце је здравље становниства.

Name

всс

28.11.2016 15:23

Ко ће вам доћи инвестирати кад не знате ништа радити? Уз то, овим простором влада организовани криминал. Свему што не припада организованом криминалу није дозвољено да постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

28.11.2016 15:27

Колико год да уложиш за 2 године пара нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ружа вјетрова

28.11.2016 15:43

Нико није луд да улаже новац у државу у којој политички лидери и највиши функционери, посебно Додик и Изетбеговић, свакодневно пљују један по другом, распаљују међунационалну мржњу, угрожавају ионако климаву политичку и економску ситуацији, и на крају крајева, свјесно или несвјесно угрожавају мир, не само у овој несрећној земљи већ и региону у цјелини. А уз то,знају потенцијални улагачи да овдашње кабадахије на власти немилице троше буџетске паре на луксуз и бескорисне ствари и да су општински, градски, ентитески и државни биџети као буре без дна.Ето, зато никог не треба да чуде катастрофални подаци о иностраним ивестицијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYЗ

28.11.2016 15:44

'ебеш стране инвестиције, важно је да смо одржали референдум и изборе, и гласали како смо гласали. Него, драги суграђани хватајте се контејнера и без пуно галаме и дреке, будите патриоте као и до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

репо послови

28.11.2016 19:58

Тачно тако, напријед!!

Name

инвеститор ,али бивси

28.11.2016 21:27

Улагао сам у сопствену фирму у Рс ,плацао обавезе,таксе,пдв,ста све не. Кад су ме криминалци узели на зуб полиција и тузиластво не да ме нису заститили него су цак их ститили и исмијавали мене.На оциглед полиције су ми два аута запаљена у центру Бијељини. Полиција се прави луда,тузиластво такодје до дана данасњег. Истраге се безоцно затаскавају.Наравно поциниоци нису пронадјени. Је ли треба неко да инвестира? Нека додје прије код мене да га посавјетујем да оде сто даље одавде.

ОДГОВОРИТЕ