Strane investicije na istorijskom minimumu

Direktna strana ulaganja u BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosila su svega 194 miliona maraka i smanjena su za skoro 50 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a drastičnom padu investicija najviše je doprinijelo povlačenje kapitala nekih zemalja iz BiH kao i odlaganje početka izgradnje velikih elektroenergetskih projekata, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Bosna i Hercegovina 28.11.2016 | 15:43
Strane investicije na istorijskom minimumu
Ovim je nastavljen alarmantan trend pada stranih investicija u BiH u zadnjih nekoliko godina, a posebno su zabrinjavajući podaci za drugi kvartal ove godine koji pokazuju da su ulaganja u tom periodu za čak 82 odsto manja nego u istom kvartalu lani.

„Prema podacima Centralne banke BiH direktna strana ulaganja u prvoj polovini 2016. godine iznose 194 miliona KM, što je manje za 46,8 odsto u odnosu na ulaganja u istom periodu prošle godine. Ulaganja u drugom kvartalu 2016. godine su iznosila 40,8 miliona KM i manja su za 82,1 odsto odnosu na ulaganja u istom kvartalu prošle godine“, navedeno je u izvještaju DEP-a.

Ukoliko se ovakav trend nastavi do kraja 2016., ova godina bi mogla da bude najlošija po iznosu privučenih investicija u posljednjih deset godina.

U tom periodu BiH je najmanje investicija imala krizne 2009. godine i to 352 miliona KM, zatim 2013. kada su ulaganja iznosila 407 miliona KM, dok su u prošloj godini bila 477 miliona KM.



Najviše investicija u prvom polugodištu stiglo je iz Slovenije (20,7 miliona KM), Kuvajta (8,7 miliona) i Turske (8,4 miliona KM), dok je najviše kapitala povučeno u Srbiju (5,5 miliona KM) i Italiju (5,7 miliona KM).

Odlaganje početka gradnje TE „Ugljevik 3“, „Mrsovo“, „Ulog“ doprinijelo padu

U DEP-u ističu da je na smanjenje stranih investicija u prvom polugodištu značajan uticaj imalo povlačenje kapitala iz oblasti finansijske i uslužne djelatnosti, u iznosu od 7,9 miliona KM, poslovanja nekretninama (10 milion KM) i iz oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda (5,5 milion KM).

Navode da je padu doprinijelo i to što je završeno ulaganje u Termoelektranu i rudnik „Stanari“ koja je već počela sa testnim radom, ali i odlaganje početka izgradnje najavljivanih većih elektroenergetskih projektata među kojima su najznačajnije TE „Ugljevik 3“, HE „Mrsovo“ i HE „Ulog“.

„Takođe, najavljena izgradnja Bloka 7 TE „Tuzla“ kao i drugi veći elektroenergetski objekti u narednom periodu planiraju se finansirati putem kreditnog zaduženja, a ne direktnim stranim ulaganjem“, ističe se u informcaiji.

Kada su u pitanju oblasti u koje su strani investitori najviše ulagali izdvajaju se prerađivačka industrija sa 29,9 miliona KM, snabdijevanje električnom energijom 13,4 miliona KM i trgovina sa 17,7 miliona KM.



Duduković: Može se očekivati dalji pad ulaganja

Član Udruženja ekonomista Republike Srpske „SWOT“ Predrag Duduković kaže za CAPITAL da su ovi podaci dokaz da BiH nije atraktivno područje za ulaganje, prije svega, zbog nepovoljnog poslovnog ambijenta, nesigurnosti investicija i nepovoljne političke situacije. On kaže da BiH nije atraktivna ne samo za strane, nego i za domaće investitore o čemu govori i podatak da je štednja ovdje premašila deset milijardi KM.

„Ne očekujem nikakva pobiljšanja, ako vlasti nešto ne promijene. Vidimo da se ništa ne radi po pitanju ispunjenja obaveza iz Reformske agende, očekivalo se mnogo više, da će promijene krenuti i da će se poslovni ambijnet poboljšavati, ali to sve ide veoma sporo“, naglasio je Duduković.

On je istakao da se i u narednom periodu može očekivati dalji pad ulaganja, jer je u ono što je bilo atraktivno već investirano. Kazao je da rješenje nisu ni investicije u energetske objekte i telekomunikacije, već isključivo u proizvodna preduzeća koja će zapošljavati veći broj radnika.

„Ulaganja u energetiku ne donose veliko zapošljavanje, već su samo profiti veliki i zbog toga je taj sektor interesantan investitorima, ali mi trebamo raditi na tome da ovo područje bude interesantno onima koji će proizvoditi i zapošljavati više ljudi, a samim tim poboljšati i socijalno stanje“, istakao je Duduković.

(Capital.ba)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Plan b

28.11.2016 15:02

Referendum.

ODGOVORITE
Name

Brod

28.11.2016 15:33

Samo referendum i crna knjiga

Name

inicijaviva

28.11.2016 15:07

Pa predsjednice mogao si bar da zadrzis domacu fabriku duvana u BL, tja kako ide plasman ronhila znamo.

ODGOVORITE
Name

Pusac

28.11.2016 15:38

Prece je zdravlje stanovnistva.

Name

vss

28.11.2016 15:23

Ko će vam doći investirati kad ne znate ništa raditi? Uz to, ovim prostorom vlada organizovani kriminal. Svemu što ne pripada organizovanom kriminalu nije dozvoljeno da postoji.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

28.11.2016 15:27

Koliko god da uložiš za 2 godine para nema.

ODGOVORITE
Name

Ruža vjetrova

28.11.2016 15:43

Niko nije lud da ulaže novac u državu u kojoj politički lideri i najviši funkcioneri, posebno Dodik i Izetbegović, svakodnevno pljuju jedan po drugom, raspaljuju međunacionalnu mržnju, ugrožavaju ionako klimavu političku i ekonomsku situaciji, i na kraju krajeva, svjesno ili nesvjesno ugrožavaju mir, ne samo u ovoj nesrećnoj zemlji već i regionu u cjelini. A uz to,znaju potencijalni ulagači da ovdašnje kabadahije na vlasti nemilice troše budžetske pare na luksuz i beskorisne stvari i da su opštinski, gradski, entiteski i državni bidžeti kao bure bez dna.Eto, zato nikog ne treba da čude katastrofalni podaci o inostranim ivesticijama.

ODGOVORITE
Name

XYZ

28.11.2016 15:44

'ebeš strane investicije, važno je da smo održali referendum i izbore, i glasali kako smo glasali. Nego, dragi sugrađani hvatajte se kontejnera i bez puno galame i dreke, budite patriote kao i do sada.

ODGOVORITE
Name

repo poslovi

28.11.2016 19:58

Tačno tako, naprijed!!

Name

investitor ,ali bivsi

28.11.2016 21:27

Ulagao sam u sopstvenu firmu u Rs ,placao obaveze,takse,pdv,sta sve ne. Kad su me kriminalci uzeli na zub policija i tuzilastvo ne da me nisu zastitili nego su cak ih stitili i ismijavali mene.Na ocigled policije su mi dva auta zapaljena u centru Bijeljini. Policija se pravi luda,tuzilastvo takodje do dana danasnjeg. Istrage se bezocno zataskavaju.Naravno pocinioci nisu pronadjeni. Je li treba neko da investira? Neka dodje prije kod mene da ga posavjetujem da ode sto dalje odavde.

ODGOVORITE