БиХ није ни на сивој ни на црној листи, али...

Босна и Херцеговина, домаће компаније, банке и грађани се не налазе на сивој нити црној листи, али би тамо могли доспјети уколико се до краја ове године не испуне препоруке ФАТФ-а и Манивала.

Босна и Херцеговина 28.11.2016 | 22:58
БиХ није ни на сивој ни на црној листи, али...
Поручили су ово данас након састанка министар безбједности БиХ Драган Мектић и министар правде РС Антон Касиповић. Државни министар је рекао да је до прије само десетак дана био песимиста да БиХ може да испуни задате препоруке до краја године, али је данас већ оптимиста.

"Нити БиХ нити њени ентитети или грађани, нису ни на каквој црној листи. Недавно смо имали саопштење банака које је могло навести на такав закључак, а које је изазвало прилично узнемирење јавности. То једноставно није тачно", казао је Касиповић.

Он је истакао да је РС завршила радну верзију новог Кривичног закона Републике Српске и да ће се тај тај текст у наредних 15 дана усвојити на сједници Владе РС.

Законска рјешења

"Радна верзија нуди законска рјешења у овој области и увјерен сам да ће до половине овог мјесеца бити усвојено на Влади Републике Српске, истакао је министар Касиповић.

Министар Мектић је подсјетио да је он на челу радне групе која координише активности око испуњавања акционог плана за који се БиХ обавезала да ће испунити према ФАТФ-у.

"Близу смо испуњења тих услова и било би штета да у самом финишу то не урадимо. Све грађане, институције и компаније довели бисмо у тешку и непријатну ситуацију уколико не бисмо испунили услове из ФАТФ-а плана. Рок је крај ове године", поручио је Мектић.

Осим новог кривичног законодавства, друга препорука ФАТФ-а је уређење регистара НВО сектора у БиХ.

Најбоље рјешење

"На трагу смо најбољег рјешења, а да се не дира надлежност ентитета и кантона, али да ипак ИТ стручњаци креирају wеб страницу као регистар свих НВО организација у БиХ. Посебно би се видио регистар на државном, ентитетском или кантоналним ниовима, са директним линковима који укрштају те базе. Тиме бисмо спријечили вишеструку регистрацију тих организација на разним нивоима", истакао је Мектић.

Он је казао и да трећи услов стоји пред ФБиХ, а то је доношење Закона о вриједносним папирима.

"Постоји нека врста кризе у федералном Парламенту и тај Нацрт закона је већ дуже времена у процедури", додао је министар безбједности БиХ, те поручио да је досадашње пролонгирање рокова било ствар "домаће неодговорности".

Извор: БН телевизија/Фактор.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Студент

28.11.2016 12:55

Ево ти Мектића у колу са СНСДом!!! А толика дрека и вика. Боље да је ћутао и нешто конкретно урадио, као што сваком министру безбедности и следује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какве везе

28.11.2016 13:33

Они се састају службено као два министра.Итреба да се састају ако ће то дати неке резултате

Name

мислим

28.11.2016 15:31

Мислим да је Касиповиц из Хдз-а

Name

Ре студент

28.11.2016 15:35

Ти мора да студирас како постати глуп.

Name

одговор госп. Касиповић-у

28.11.2016 12:55

Ја сам био ових задњих 25 година оптимиста, али сада сам дефинитивно песимиста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОВА

29.11.2016 09:37

Ма на каквој црној листи. Градјани Републике Српске су на црној листи својих дахија, а не медјународне заједнице. А дахије су биле и прије стотињак година,,,,па је било и народног дешавања....

ОДГОВОРИТЕ