Стрептокок празни школске клупе

Без обзира на то да ли је реч о инфекцијама изазваним вирусима или бактеријама најбитније мере лечења су мировање и веће количине течности.

Здравље 28.11.2016 | 10:24
Стрептокок празни школске клупе
ИЗОСТАЈАЊЕ са часова међу школарцима све је масовније, а разлог нису само вируси, већ и учестале бактеријске инфекције.


- Најприсутнија је инфекција стрептококом што је уобичајено за дечје колективе у ово доба године - каже др Оливера Тодоровић, педијатар дома здравља Палилула. - Ова врста бактерија узрок је појаве гнојне ангине и неопходна је примена антбиотика, односно ињекција у трајању од пет до седам дана.

Педијатријске амбуланте препуне су и ученика који су инфицирани мононуклеозом:

- Иако је мононуклеоза вирусно обољење праћено повишеном телесном температуром, упаљеним грлом и увећаним лимфним жлездама код одређеног броја деце често је удружена и са појавом стрептокока - каже др Тодоровић. - У том случају обавезна је примена антибиотика, а уколико нема резултата прелази се на ињекције.

Без обзира на то да ли је реч о инфекцијама изазваним вирусима или бактеријама најбитније мере лечења су мировање и веће количине течности. Од подједнаког значаја је исхрана са доста воћа и поврћа, супе, чорбе и друга кувана, али лагана храна.

Симптоми инфекције стрептококом постепено ишчезавају са применом терапије, али повећана физичка активност се не саветује две недеље од прележане прехладе, нарочито мононуклеозе.

Редовно прање руку најпоузданија је превенција ширењу зараза, као и избегавање додиривања лица и уста рукама.

Новости
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јана

28.11.2016 19:39

Највеци проблем је у НЕОДГОВОРНОСТИ родитеља. Болесну и заразену дјецу, цесто цак и под високом температуром, доводе у вртице или саљу у сколу. Просто је невјероватно, колико заправо нико не реагује, од васпитаца па све до наставника. Намеце питање, ста урадити и коме се обратити. Постоји ли у овој земљи уопсте нека дистанца која треба и мора реаговати по овом питању. Љекари су тек посебна прица. Антибиотике преписују превисе олако и као по правилу без да претходно одраде брис грла и/или носа тј. антибиограм. Ако "не помогне" један сируп (антибиотски) након 7 дана, слиједи други, и тако...Назалост и на овај нацин највисе стете цине имунитету дјетета и његовом опстем стању. БНТВ би требала уприлицити једну посебну емисију у којој би на ово тему било висе говора. Лијеп поздрав за све, Јана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биљана

30.11.2016 19:09

Браво, исцрпно и тачно речено.