Јапанци: Ево шта ће нас учинити паметнијим

Јапански научник Јошихико Кога, професор на токијском универзитету Кјорин тврди да су три кашике сладоледа ујутру, на празан стомак, добре за нашу интелигенцију. Свој закључак поткрепио је истраживањем и конкретним резултатима.

Занимљивости 28.11.2016 | 09:51
Јапанци: Ево шта ће нас учинити паметнијим
У склопу мање студије испитаници су свако јутро, на празан стомак, морали да поједу три кашике сладоледа, а потом су уз помоћ рачунара имали задатак да одраде низ менталних вежби, преноси Хина.

Професор Кога тврди да су особе које су појеле сладолед, имале много брже реакције и да су боље процесуирале информације од групе која није ништа доручковала.

Мождани таласи мерени током експеримента показали су повећану активност алфа таласа, који се повезују с концентрацијом, релаксацијом и менталном координацијом у првој групи испитаника која је доручковала сладолед.

Кога је потом провео сличан експеримент, али уместо сладоледа испитаници су на исти начин конзумирали неколико гутљаја хладне воде. Професор каже да је евидентисао извесан ниво појачаног менталног деловања и будности, али учинак није био исти као у групи која је конзумирала сладолед.

Професор Кога стручњак је за психофизиологију, грану психологије која истражује односе између душевних и телесних појава.

Његова истраживања фокусирана су на истраживање о томе како неке врсте хране и мириса утичу на стрес и процес, као и на процес успореног старења, како стоји на интернет страници универзитета на ком ради. Наводе се и хобији професора Коге - вожња бицикла и скупљање фотографских апарата.

Б 92
фото:интерент

Коментари / 0

Оставите коментар