Japanci: Evo šta će nas učiniti pametnijim

Japanski naučnik Jošihiko Koga, profesor na tokijskom univerzitetu Kjorin tvrdi da su tri kašike sladoleda ujutru, na prazan stomak, dobre za našu inteligenciju. Svoj zaključak potkrepio je istraživanjem i konkretnim rezultatima.

Zanimljivosti 28.11.2016 | 09:51
Japanci: Evo šta će nas učiniti pametnijim
U sklopu manje studije ispitanici su svako jutro, na prazan stomak, morali da pojedu tri kašike sladoleda, a potom su uz pomoć računara imali zadatak da odrade niz mentalnih vežbi, prenosi Hina.

Profesor Koga tvrdi da su osobe koje su pojele sladoled, imale mnogo brže reakcije i da su bolje procesuirale informacije od grupe koja nije ništa doručkovala.

Moždani talasi mereni tokom eksperimenta pokazali su povećanu aktivnost alfa talasa, koji se povezuju s koncentracijom, relaksacijom i mentalnom koordinacijom u prvoj grupi ispitanika koja je doručkovala sladoled.

Koga je potom proveo sličan eksperiment, ali umesto sladoleda ispitanici su na isti način konzumirali nekoliko gutljaja hladne vode. Profesor kaže da je evidentisao izvesan nivo pojačanog mentalnog delovanja i budnosti, ali učinak nije bio isti kao u grupi koja je konzumirala sladoled.

Profesor Koga stručnjak je za psihofiziologiju, granu psihologije koja istražuje odnose između duševnih i telesnih pojava.

Njegova istraživanja fokusirana su na istraživanje o tome kako neke vrste hrane i mirisa utiču na stres i proces, kao i na proces usporenog starenja, kako stoji na internet stranici univerziteta na kom radi. Navode se i hobiji profesora Koge - vožnja bicikla i skupljanje fotografskih aparata.

B 92
foto:interent

Komentari / 0

Ostavite komentar