Прекомјерни трошкови и стална задуживања

Рад Владе Републике Српске у протеклих неколико мјесеци био је под лупом Центара цивилних иницијатива. Минуса је много. Рад извршне власти свакодневно оцјењује и народ. Замјерки на претек. Грађани чак не знају већину министара из кабинета Жељке Цвијановић.

Република Српска 27.11.2016 | 20:30
Прекомјерни трошкови и стална задуживања
Влада Републике Српске сваке године на исти начин дочека децембар.

Два кључна документа – буџет и економска политика још нису објелодањени. Законски, буџет је до 5. новембра требао бити утврђен у Нацрту. Није. Као и сваки пут до сада све ће на брзину бити усвојено. И то уочи Нове године.

Тек тада ће јавност знати шта може, односно, не може да очекује у наредној години. У ЦЦИ-у као највећие проблеме у раду Владе издвајају "неликвидност буџета и овисност о задуживању".

Јавност још не зна како ће најважнији документ одговорити на захтјеве ММФ-а. Још се не зна званично хоће ли бити смањења плата, отпуштања радника. Не зна се много тога.

Затвореност у раду, не одржавање конференција послије сједница – постала је пракса. Већину министара у Влади Републике Српске, народ не зна. Ни именом ни ликом.

На новинарско питање "ко је Златан Клокић" грађани одговарају да не знају, а они којима је "познат" кажу да је министар културе Републике Српске.

Златан Клокић, није министар културе, већ економских односа и регионалне сарадње. Није ни чудно што га грађани не знају, јер је један од министара који се најмање обраћао јавности путем пресконференија. Углавном, саопштења. 

Јасмина Давидовић је министар породице, омладине и спорта. Кадар је Социјалистичке партије и на претходним изборима као носилац листе у Фочи освојила је само 63 гласа. Такође, већем дијелу јавности - непозната.

Петар Ђокић је министар индустрије, енергетике и рударства. За разлику од горе поменутих колега из Владе више је присутан у јавности.

Ипак, тврди, да је "рад извршне власти транспарентан и да се ништа не крије од народа".

Слично мисли и министар науке и технологије Јасмин Комић. Све што ради, каже, "довољно је промовисно".

Потпуно другачији приступ у раду Владе је у региону у којем се стално нешто дешава. Српског премијера и његова обраћања јавност и медији једва стижу да испрате.

Убрзан темпо у Републици Српској у раду извшне, али и законодавне власти треба очекивати у наредном мјесецу. Али, само на неколико дана. Посебно између 28 и 30 децембра.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Треф

27.11.2016 21:04

Добра влада какав је народ. Да је народ интелигентнији ови никад не би ни могли бити министри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

27.11.2016 21:46

Шта ће ти министри кад нико ништа не смије да мрдне без Доде.Јел ти то невидис ил се правиш луд.Ксква влада,какви министри,какви бакрачи све се пита Он за све се чека ЊЕГОВО мишљење,и све одлуке доноси ОН.Кад се буде распало све ће одлезати опет ОН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Упитник

28.11.2016 00:01

Ко купује трезорске записе и обвезнице РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.11.2016 02:49

Рекао је додик да се зиви ко у свицарској и америци

ОДГОВОРИТЕ