Prekomjerni troškovi i stalna zaduživanja

Rad Vlade Republike Srpske u proteklih nekoliko mjeseci bio je pod lupom Centara civilnih inicijativa. Minusa je mnogo. Rad izvršne vlasti svakodnevno ocjenjuje i narod. Zamjerki na pretek. Građani čak ne znaju većinu ministara iz kabineta Željke Cvijanović.

Republika Srpska 27.11.2016 | 20:30
Prekomjerni troškovi i stalna zaduživanja
Vlada Republike Srpske svake godine na isti način dočeka decembar.

Dva ključna dokumenta – budžet i ekonomska politika još nisu objelodanjeni. Zakonski, budžet je do 5. novembra trebao biti utvrđen u Nacrtu. Nije. Kao i svaki put do sada sve će na brzinu biti usvojeno. I to uoči Nove godine.

Tek tada će javnost znati šta može, odnosno, ne može da očekuje u narednoj godini. U CCI-u kao najvećie probleme u radu Vlade izdvajaju "nelikvidnost budžeta i ovisnost o zaduživanju".

Javnost još ne zna kako će najvažniji dokument odgovoriti na zahtjeve MMF-a. Još se ne zna zvanično hoće li biti smanjenja plata, otpuštanja radnika. Ne zna se mnogo toga.

Zatvorenost u radu, ne održavanje konferencija poslije sjednica – postala je praksa. Većinu ministara u Vladi Republike Srpske, narod ne zna. Ni imenom ni likom.

Na novinarsko pitanje "ko je Zlatan Klokić" građani odgovaraju da ne znaju, a oni kojima je "poznat" kažu da je ministar kulture Republike Srpske.

Zlatan Klokić, nije ministar kulture, već ekonomskih odnosa i regionalne saradnje. Nije ni čudno što ga građani ne znaju, jer je jedan od ministara koji se najmanje obraćao javnosti putem preskonferenija. Uglavnom, saopštenja. 

Jasmina Davidović je ministar porodice, omladine i sporta. Kadar je Socijalističke partije i na prethodnim izborima kao nosilac liste u Foči osvojila je samo 63 glasa. Takođe, većem dijelu javnosti - nepoznata.

Petar Đokić je ministar industrije, energetike i rudarstva. Za razliku od gore pomenutih kolega iz Vlade više je prisutan u javnosti.

Ipak, tvrdi, da je "rad izvršne vlasti transparentan i da se ništa ne krije od naroda".

Slično misli i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić. Sve što radi, kaže, "dovoljno je promovisno".

Potpuno drugačiji pristup u radu Vlade je u regionu u kojem se stalno nešto dešava. Srpskog premijera i njegova obraćanja javnost i mediji jedva stižu da isprate.

Ubrzan tempo u Republici Srpskoj u radu izvšne, ali i zakonodavne vlasti treba očekivati u narednom mjesecu. Ali, samo na nekoliko dana. Posebno između 28 i 30 decembra.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tref

27.11.2016 21:04

Dobra vlada kakav je narod. Da je narod inteligentniji ovi nikad ne bi ni mogli biti ministri.

ODGOVORITE
Name

Ovako

27.11.2016 21:46

Šta će ti ministri kad niko ništa ne smije da mrdne bez Dode.Jel ti to nevidis il se praviš lud.Kskva vlada,kakvi ministri,kakvi bakrači sve se pita On za sve se čeka NJEGOVO mišljenje,i sve odluke donosi ON.Kad se bude raspalo sve će odlezati opet ON.

ODGOVORITE
Name

Upitnik

28.11.2016 00:01

Ko kupuje trezorske zapise i obveznice RS?

ODGOVORITE
Name

Milan

28.11.2016 02:49

Rekao je dodik da se zivi ko u svicarskoj i americi

ODGOVORITE