Ф1: Нико као тата Кеке 1982. године - Розберг је нови свјетски шампион!

Немачки возач Нико Розберг постао је први пут у каријери шампион Формуле 1, 33. у историји такмичења.

Остали спортови 27.11.2016 | 16:15
Ф1: Нико као тата Кеке 1982. године - Розберг је нови свјетски шампион!
Возач Мерцедеса је одолео притиску у последњој трци сезоне, изборио друго место у Абу Дабија иза тимског колеге Луиса Хамилтона, а испред Себастијана Фетела из Ферарија, те стигао до шампионске круне.

Розберг је од првог до последњег круга пратио у стопу Хамилтона, који је успоравао трку како би омогућио возачима Ред Була и Ферарија да избаци његовог ривала са подијума, али није успео, Немац је издржао.

Розберг је остварио девет победа у 2016, отворио је сезону са четири победе док се Хамилтон мучио са кваровима, бранилац титуле је први пут славио у Монаку у шестој трци сезоне, након што су два Мерцедеса због међусобног судара излетела у Шпанији.

Добио је седам од осам трка у том периоду те преузео вођство у генералном пласману, али се Розберг враћа на врх тријумфима у Белгији, Италији и Сингапуру после летње паузе.

Британац слави на тркама у САД, Мексику и Бразилу и смањује заостатак на 12 бодова, али није успео да га надокнади на "Јас Марини", где је управо он пре две године добио Розберга у директном окршају за шампиона, па остаје на три трофеја.

Тако је са победом више од тимског колеге остао без круне. Розберг је поновио успех свог оца Кекеа који је 1982. године био такође шампион Ф1, али као Финац. Две титуле има још само породица Хил, Британци Грејем и Дејмон.

Тако је Нико постао тек трећи Немац шампион најбржег циркуса на свету, после седмостуког Михаела Шумахера и четвороструког Себастијана Фетела.

Ток трке:

Није било промене изненађења на старту трке, Хамилтон није дозволио Розбергу да га угрози на првом месту, али је остао без битних адута у склањајну Немца са победничког постоља, оба Ред Була.

Фераријев Кими Раиконен је престигао Данијела Рикарда на трећем месту, док се Макс Ферстапен окренуо у првој кривини после контакта са Ником Хилкенберогом и пао на зачеље трке.

Холанђанин је брзо напредовао кроз гужву, стигао је до десете позиције после само шест кругова, док је Розберг пратио Хамилтон са 1,4 секунде заостатка.

Прво узбуђење у борби за титулу виђен је у – боксу, Розберг је ишао на замену гума после Хамилтона, остао је нешто дуже због једног Ферарија, али су одличан посао одрадили његови механичари па се враћа на стазу између Ферстапена и Раиконена.

У пит-стоп је отишао и Рикардо, који се на враћа иза Финца на кога одмах врши притисак. У међувремену су одустали Магнусен и Ботас.

После серије измена, Ферстапен је неколико кругова делио два Мерцедеса на стази. У 13. кругу одустао је и Џенсон Батон, који се тако на суров начин опростио од Ф1. Био је шампион 2009. године.

Хамилтон је наставио да контролише темпо трке, возио је најбрже кругове, али није био недостижан, Ферстапен је био на 3,5 секунди иза њега, а њега је лагано пратио Розберг, на 36 кругова пре краја.

Већ у следећем кругу Немац се враћа на другу позицију, после савета из бокса да су у критичном тренутку напада младог Холанђанина и обилази га у 20. кругу. Зостајао је нешто мање од пет секунди за Хамилтоном.

Розберг је почео да форсира у наредним круговима како би повећао разлику у односу на Ферстапена, јер је Холанђанин био на тактици једне замене гума. Имао је три круга у низу најбрже време и стекао 14,4 секунде предности у односу на младог ривала.

Та разлика је порасла на 26 секунди до одласка два Мерцедеса у бокс око 30. круга, из кога се на стазу враћају један за другим испред Холанђанина.

Свестан да му је Ферстапен једина нада, Хамилтон је успоравао ритам како би омогућио Ферстапену да се примакне Немцу и изврши притисак на њега како би га натерао на грешку. Све то је користио Себастијан Фетел који је био у вођству после 38 кругова, када је препустио чело трке Мерцедесима одласком у бокс.

На 15 кругова пре краја првих шест возача је делило око 15 секунди, Хамилтона и Розберга су најбоље пратили Ред Булови Ферстапен и Рикардо, док су у другом плану остали Ферарији Раиконен и Фетел.

Палмер и Сајнс изледају са стазе после контакта, те успоравају Рикарда који губи корак за тимским колегом. У међувремену, Фетел је престигао Раиконена, потом и Рикарда, те смањио заостатак за Розбергом на седам секунди, возио је две секунде брже по кругу од њега и угрожавао га на десет кругова пре краја.

Наставили су из бокса Мерцедеса са шаљу савете својим возачима, што се није свидело Хамилтону, осам кругова пре краја им је поручио: "Пустите нас да се тркамо".

Пет кругова пре краја прву четворицу возача су делиле свега четири секунде, Розберг је имао ситуације када је могао да користи ДРС, исто је могао и његов први пратилац Ферстапен, као и Фетел иза њега, што је најављивало драматичну завршницу у Абу Дабију.

У 51. кругу Фетел обилати Холанђанина и креће у напад на Розберга, кога је Хамилтон наставио да успорава, иако су му из тима поручили да мора да убрза "како би победио".

"Ја у ствари водим ову трку, врло сигурно", поручио им је Хамилтон и наставио да успорава у свом ритму, пред последња три круга, свестан да му победа не доноси и титулу.

Фетел је пред последњи круг напао Розберга, Немац је успео да се одбрани, иако му је и треће место било довољно, није препуштао другу позицију, одолео је притиску последњих 5,5 километара и освојио прву титулу шампиона Ф1!

Следећа сезона почиње 26. марта Великом наградом Аустралије у Мелбурну.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар