Годишњица трагедије: Да ли се због сексуалног злостављања убио Гери Спид?!

Још двојица бивших енглеских фудбалера рекли су данас да су их као дечаке сексуално злостављали тренери клубова.

Фудбал 27.11.2016 | 11:30
Годишњица трагедије: Да ли се због сексуалног злостављања убио Гери Спид?!
Џејсон Данфорд и Крис Ансворт рекли су за Би-Би-Си (ББЦ) да их је као децу злоствљао тадашњи тренер клуба Кру Александра Бери Бенел. Они су навели да о томе никада никоме нису причали.

Неколико бивших фудбалера су недавно признали да су их као дечаке тренери клубова сексуално злостављали.

Бенел (62) је 1998. године био у затвору због сексуалних прекршаја над децом, а прошле године је поново ухапшен и добио је нову затворску казну.

Он је у САД служио четворогодишњу затворску казну, а 2015. године добио је две године затвора због сексуалног злостављања једног дечка у тренинг кампу у Маклесфилду, али сада није у затвору.

После навода о злостављању отворена је хитна телефонска линија, која је за два сата добила више од 50 позива.

У овом тренутку нема података о томе да ли је Бенел злостављао и Герија Спида, коме је био тренер у млађим категоријама. Спид се из још неразјашњених разлог убио баш на овај дан, 27. новембра 2011. године као 42-годишњак. Иако његова породица каже да не зна ништа о могућим траумама тог типа, као што је и Бери Бенел тврдио да "Спида није ни такао", британски медији сумњају да је и чувени велшки репрезентативац, потом и селектор, управо из тих разлога себи одузео живот.

Са друге стране, лист Гардијан пренео је да је још један неименовани бивши фудбалер контактирао полицију и рекао да га је злостављао бивши тренер омладинског тима Њукасла.

Крис Ансворт рекао је да се одрекао права на анонимност када му је девојка показала интервју бившег играча Круа Ендија Вудворда. Вудворд је прошле недеље оптужио Бенела да га је сексуално злостављао и постао је први играч који је то јавно рекао.

"До тада никоме, никада то нисам рекао. То сам јуче саопштио и породици. Открити тако нешто је ослобадјајуће", навео је он.

Ансворт је играо за млади тим Манчестер ситија код Бенела, а затим је са тим тренером као 12-годишњак прешао у Крув. Он је рекао да је у неколико наврата био у Бенеловој кући, а да је тренер некада у свом кревету имао и по двојицу или тројицу дечака истовремено и злостављао их је.

"О томе никада нисмо разговарали медјусобно. Силовао ме је измедју 50 и 100 пута", рекао је Ансворт.

Он је напустио фудбал са 16 година и постао је професионални голфер.

Џејсон Данфорд рекао је да је био у једном летњем кампу, после освајања неког фудбалског такмичења, када је Бенел покушао да га додирне у кревету.

"Рекао сам му да ме пусти. После тога је почео да ме мучи, избацио ме из тима, рекао ми је да ћу играти, али ме је пред утакмицу избацио", рекао је он.

Данфорд је отишао из Ситија и прешао у други клуб, где је, како је рекао, тренер покушао да га злоставља.

"Двојица играча и ја лежали смо у истом кревету, он је покушао да ме додирне, али сам одгурнуо његову руку. Када сам се касније пробудио, видео сам да је тренер дирао једног од дечака", навео је он.

Данфорд је две недеље после тога напустио клуб, а сада је дао изјаву у полицији.

Полиција у Чеширу саопштила је да је 11 мушкараца дало изјаву о наводном злостављању после изјаве Вудворда, укључујући и бившег играча Круа Стива Волтерса, који је рекао да га је Бенел злостављао када је имао 13 или 14 година.

"Завршетак приче је за мене важан. Млади дечак оде у клуб да игра фудбал, а не да упропасти свој живот. Ко год је одговоран, мора да плати за то, пошто нас је више од једнога", рекао је Волтерс и додао да иде на саветовања пошто има проблема са спавањем и кошмарима.

Он је навео да се његово име стално појављивало у причама о злостављању, да га је полиција три пута испитивала о томе, али да је увек негирао.

"Мислио сам да и даље имам шансу у фудбалу, због тога сам рекао да се ништа није догодило", рекао је Волтерс.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар