Godišnjica tragedije: Da li se zbog seksualnog zlostavljanja ubio Geri Spid?!

Još dvojica bivših engleskih fudbalera rekli su danas da su ih kao dečake seksualno zlostavljali treneri klubova.

Fudbal 27.11.2016 | 11:30
Godišnjica tragedije: Da li se zbog seksualnog zlostavljanja ubio Geri Spid?!
Džejson Danford i Kris Ansvort rekli su za Bi-Bi-Si (BBC) da ih je kao decu zlostvljao tadašnji trener kluba Kru Aleksandra Beri Benel. Oni su naveli da o tome nikada nikome nisu pričali.

Nekoliko bivših fudbalera su nedavno priznali da su ih kao dečake treneri klubova seksualno zlostavljali.

Benel (62) je 1998. godine bio u zatvoru zbog seksualnih prekršaja nad decom, a prošle godine je ponovo uhapšen i dobio je novu zatvorsku kaznu.

On je u SAD služio četvorogodišnju zatvorsku kaznu, a 2015. godine dobio je dve godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja jednog dečka u trening kampu u Maklesfildu, ali sada nije u zatvoru.

Posle navoda o zlostavljanju otvorena je hitna telefonska linija, koja je za dva sata dobila više od 50 poziva.

U ovom trenutku nema podataka o tome da li je Benel zlostavljao i Gerija Spida, kome je bio trener u mlađim kategorijama. Spid se iz još nerazjašnjenih razlog ubio baš na ovaj dan, 27. novembra 2011. godine kao 42-godišnjak. Iako njegova porodica kaže da ne zna ništa o mogućim traumama tog tipa, kao što je i Beri Benel tvrdio da "Spida nije ni takao", britanski mediji sumnjaju da je i čuveni velški reprezentativac, potom i selektor, upravo iz tih razloga sebi oduzeo život.

Sa druge strane, list Gardijan preneo je da je još jedan neimenovani bivši fudbaler kontaktirao policiju i rekao da ga je zlostavljao bivši trener omladinskog tima Njukasla.

Kris Ansvort rekao je da se odrekao prava na anonimnost kada mu je devojka pokazala intervju bivšeg igrača Krua Endija Vudvorda. Vudvord je prošle nedelje optužio Benela da ga je seksualno zlostavljao i postao je prvi igrač koji je to javno rekao.

"Do tada nikome, nikada to nisam rekao. To sam juče saopštio i porodici. Otkriti tako nešto je oslobadjajuće", naveo je on.

Ansvort je igrao za mladi tim Mančester sitija kod Benela, a zatim je sa tim trenerom kao 12-godišnjak prešao u Kruv. On je rekao da je u nekoliko navrata bio u Benelovoj kući, a da je trener nekada u svom krevetu imao i po dvojicu ili trojicu dečaka istovremeno i zlostavljao ih je.

"O tome nikada nismo razgovarali medjusobno. Silovao me je izmedju 50 i 100 puta", rekao je Ansvort.

On je napustio fudbal sa 16 godina i postao je profesionalni golfer.

Džejson Danford rekao je da je bio u jednom letnjem kampu, posle osvajanja nekog fudbalskog takmičenja, kada je Benel pokušao da ga dodirne u krevetu.

"Rekao sam mu da me pusti. Posle toga je počeo da me muči, izbacio me iz tima, rekao mi je da ću igrati, ali me je pred utakmicu izbacio", rekao je on.

Danford je otišao iz Sitija i prešao u drugi klub, gde je, kako je rekao, trener pokušao da ga zlostavlja.

"Dvojica igrača i ja ležali smo u istom krevetu, on je pokušao da me dodirne, ali sam odgurnuo njegovu ruku. Kada sam se kasnije probudio, video sam da je trener dirao jednog od dečaka", naveo je on.

Danford je dve nedelje posle toga napustio klub, a sada je dao izjavu u policiji.

Policija u Češiru saopštila je da je 11 muškaraca dalo izjavu o navodnom zlostavljanju posle izjave Vudvorda, uključujući i bivšeg igrača Krua Stiva Voltersa, koji je rekao da ga je Benel zlostavljao kada je imao 13 ili 14 godina.

"Završetak priče je za mene važan. Mladi dečak ode u klub da igra fudbal, a ne da upropasti svoj život. Ko god je odgovoran, mora da plati za to, pošto nas je više od jednoga", rekao je Volters i dodao da ide na savetovanja pošto ima problema sa spavanjem i košmarima.

On je naveo da se njegovo ime stalno pojavljivalo u pričama o zlostavljanju, da ga je policija tri puta ispitivala o tome, ali da je uvek negirao.

"Mislio sam da i dalje imam šansu u fudbalu, zbog toga sam rekao da se ništa nije dogodilo", rekao je Volters.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar