Одзвања вишку радника у администрацији

Све локалне заједнице у Републици Српској осим Приједора и Лакташа мораће да се ријеше вишка запослених у администрацији у складу са новим законом који би требало да уведе и више дисциплине у локалне парламенте.

Република Српска 27.11.2016 | 10:39
Одзвања вишку радника у администрацији
Резове у градским и општинским управама доноси Закон о локалној самоуправи, који на снагу ступа у понедјељак. Њиме је прописано да градска или општинска администрација на 1.000 становника може имати три запослена, не укључујући функционере и раднике у области заштите од пожара.

"Градске и општинске управе имају годину и по да број радника доведу на законом прописану мјеру. Резова мора бити, али локалне управе морају да воде рачуна о свим запосленима", рекла је у петак министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић представљајући нови закон.

Према ранијим подацима Министарства управе и локалне самоуправе Српске у локалној администрацији у Српској вишак је око 1.900 чиновника. Од 63 локалне заједнице само Приједор и Лакташи немају прекомјеран број запослених.

Рекордер по вишку радника је Требиње, у чијој је управи у фебруару према новом закону вишак био чак 171 запослени, а неславни рекордер међу општинама је Гацко гдје је прекобројно 127 чиновника.

Закон о локалној самоуправи уводи реда и у рад скупштина на локалу. Народној скупштини Републике Српске дате су надлежности да на основу иницијативе Владе може да распусти локалне скупштине које не функционишу.

"Парламент Српске може да распусти локалне скупштине ако не буде конституисана власт након избора и не буде усвојен буџет у законском року. Скупштина може бити распуштена и ако не функционише дуже од три мјесеца и не успије опозив начелника или градоначелника", навела је Решићева.

Новим законским рјешењем омогућене су и уштеде јер је отворена могућност међуопштинске сарадње.

"Општине и градови моћи ће да оснивају заједничка предузећа и да користе услуге служби градова у својим економским регијама. То ће смањити трошкове и издатке неразвијених општина", навела је Решићева.

Законом о локалној самоуправи прописано је и да општина може добити статус града ако има више од 50.000 становника и изразито је развијена у посљедње три године.

Градоначелници и начелници истичу да нови закон има предности, али и мана. Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске и градоначелник Бијељине Мићо Мићић очекује да ће нови закон направити реда у одређеним областима.

"Ми имамо у Градској управи радника таман колико и треба", рекао је Мићић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић навео је да Закон о локалној самоуправи није довољно флексибилан када је ријеч о процедурама за избор администрације.

"Процес избора начелника одјељења трајаће до фебруара или марта јер је предвиђено да послије расписивања конкурса комисија прегледа конкурс, предлаже имена градоначелнику, а он скупштини. Биће потребно много времена да се изађе из процедура. Нови закона, међутим, има и добрих рјешења, нарочито за локалне заједнице чији је рад био блокиран годинама, због несугласица градоначелника и скупштинских већина", рекао је Радојичић.

Србац је био једна у низу општина која је дуже од године имала огромне проблеме са функционисањем скупштине. Први човјек те општине Млађан Драгосављевић сматра да нови закон нуди добра рјешења.

"Очекујем позитивне ефекте од његове примјене. Истина имамо вишак чиновника и то ћемо морати да ријешимо. Планирамо предузети мјере због закона и економичнијег пословања управе", рекао је Драгосављевић.

На снагу ступа и Закон о запосленима у јединицима локалне самоуправе који дефинише права и обавезе чиновника и намјештеника. Решићева је најавила да ће почетком 2017. кренути израда новог закона о граду Источно Сарајево.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ПЕНЗИОНЕРКА

27.11.2016 09:53

Ухљеби и они који су дошли по партијској линији остају.......а ако и то немогу ухљебима ће наћи ново ухљебљење. ни један неће на биро то је гарант

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

27.11.2016 10:10

У градској управи има радника "таман колико треба" , рече градоначелник Бијељине ! Е, није баш тако. Има их мнооогоооо више. Хоће ли неко контролисати да ли је број радника у општинама у складу са новим Законом о локалној самоуправи ? Ваљда ће управна инспекција радити свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Беба

27.11.2016 10:32

Нека Лејла Ресиц подје од себе,отпусти себе и своје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

27.11.2016 10:53

У Р.Српској је "мањи проблем"!У Ф.БиХ имате "тону" општина(опћина службено),10 кантона(највећи скуп сељачина и примитиваца СДА,ХДЗ и СББ на једном мјесту у Европи),које ли ће бити "клање" по тим "кантоналним институцијама"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сдо

27.11.2016 11:24

Колико ли це их из мркоњицке опстине отказ добити има их много који ниста нераде нити знања имају ни искуства као манекени су

ОДГОВОРИТЕ
Name

биљана

27.11.2016 13:38

Хоце ли радници добити исплату? Засто сви зеле у опстини да раде? Да ниста не раде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спартан

27.11.2016 13:40

Какво је стање у Зворнику ?! Хоће ли тамо бити отпуштања у градској администрацији ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадни смо ми

27.11.2016 14:52

Докле висе са тиме све то народ плаца.У Водоводу малтене сви имају вип телефоне ((БЕСПЛАТНЕ)ЗАТО плаћамо најскупљи воду и тек колико их непотребни има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сајам љепоте у водоводу

27.11.2016 22:37

Управу си. Хаос је у водоводу у свим мјестима. Кад дођеш испред водовода у 16 часова, не знаш јеси ли дошао испред неког хотела гдје се одржава сајам љепоте или испред обицног водовода. Тако је и у другим организацијама.

Name

мањак столица

27.11.2016 16:24

У Бијељини ујутро ко закасни нема гдје да сједне. Чека да неко оде у wц

ОДГОВОРИТЕ