Odzvanja višku radnika u administraciji

Sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj osim Prijedora i Laktaša moraće da se riješe viška zaposlenih u administraciji u skladu sa novim zakonom koji bi trebalo da uvede i više discipline u lokalne parlamente.

Republika Srpska 27.11.2016 | 10:39
Odzvanja višku radnika u administraciji
Rezove u gradskim i opštinskim upravama donosi Zakon o lokalnoj samoupravi, koji na snagu stupa u ponedjeljak. Njime je propisano da gradska ili opštinska administracija na 1.000 stanovnika može imati tri zaposlena, ne uključujući funkcionere i radnike u oblasti zaštite od požara.

"Gradske i opštinske uprave imaju godinu i po da broj radnika dovedu na zakonom propisanu mjeru. Rezova mora biti, ali lokalne uprave moraju da vode računa o svim zaposlenima", rekla je u petak ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić predstavljajući novi zakon.

Prema ranijim podacima Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske u lokalnoj administraciji u Srpskoj višak je oko 1.900 činovnika. Od 63 lokalne zajednice samo Prijedor i Laktaši nemaju prekomjeran broj zaposlenih.

Rekorder po višku radnika je Trebinje, u čijoj je upravi u februaru prema novom zakonu višak bio čak 171 zaposleni, a neslavni rekorder među opštinama je Gacko gdje je prekobrojno 127 činovnika.

Zakon o lokalnoj samoupravi uvodi reda i u rad skupština na lokalu. Narodnoj skupštini Republike Srpske date su nadležnosti da na osnovu inicijative Vlade može da raspusti lokalne skupštine koje ne funkcionišu.

"Parlament Srpske može da raspusti lokalne skupštine ako ne bude konstituisana vlast nakon izbora i ne bude usvojen budžet u zakonskom roku. Skupština može biti raspuštena i ako ne funkcioniše duže od tri mjeseca i ne uspije opoziv načelnika ili gradonačelnika", navela je Rešićeva.

Novim zakonskim rješenjem omogućene su i uštede jer je otvorena mogućnost međuopštinske saradnje.

"Opštine i gradovi moći će da osnivaju zajednička preduzeća i da koriste usluge službi gradova u svojim ekonomskim regijama. To će smanjiti troškove i izdatke nerazvijenih opština", navela je Rešićeva.

Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je i da opština može dobiti status grada ako ima više od 50.000 stanovnika i izrazito je razvijena u posljednje tri godine.

Gradonačelnici i načelnici ističu da novi zakon ima prednosti, ali i mana. Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić očekuje da će novi zakon napraviti reda u određenim oblastima.

"Mi imamo u Gradskoj upravi radnika taman koliko i treba", rekao je Mićić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naveo je da Zakon o lokalnoj samoupravi nije dovoljno fleksibilan kada je riječ o procedurama za izbor administracije.

"Proces izbora načelnika odjeljenja trajaće do februara ili marta jer je predviđeno da poslije raspisivanja konkursa komisija pregleda konkurs, predlaže imena gradonačelniku, a on skupštini. Biće potrebno mnogo vremena da se izađe iz procedura. Novi zakona, međutim, ima i dobrih rješenja, naročito za lokalne zajednice čiji je rad bio blokiran godinama, zbog nesuglasica gradonačelnika i skupštinskih većina", rekao je Radojičić.

Srbac je bio jedna u nizu opština koja je duže od godine imala ogromne probleme sa funkcionisanjem skupštine. Prvi čovjek te opštine Mlađan Dragosavljević smatra da novi zakon nudi dobra rješenja.

"Očekujem pozitivne efekte od njegove primjene. Istina imamo višak činovnika i to ćemo morati da riješimo. Planiramo preduzeti mjere zbog zakona i ekonomičnijeg poslovanja uprave", rekao je Dragosavljević.

Na snagu stupa i Zakon o zaposlenima u jedinicima lokalne samouprave koji definiše prava i obaveze činovnika i namještenika. Rešićeva je najavila da će početkom 2017. krenuti izrada novog zakona o gradu Istočno Sarajevo.

(Glas Srpske)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

PENZIONERKA

27.11.2016 09:53

Uhljebi i oni koji su došli po partijskoj liniji ostaju.......a ako i to nemogu uhljebima će naći novo uhljebljenje. ni jedan neće na biro to je garant

ODGOVORITE
Name

bijeljina

27.11.2016 10:10

U gradskoj upravi ima radnika "taman koliko treba" , reče gradonačelnik Bijeljine ! E, nije baš tako. Ima ih mnooogoooo više. Hoće li neko kontrolisati da li je broj radnika u opštinama u skladu sa novim Zakonom o lokalnoj samoupravi ? Valjda će upravna inspekcija raditi svoj posao.

ODGOVORITE
Name

Beba

27.11.2016 10:32

Neka Lejla Resic podje od sebe,otpusti sebe i svoje.

ODGOVORITE
Name

Edo,Slatina-Tuzla

27.11.2016 10:53

U R.Srpskoj je "manji problem"!U F.BiH imate "tonu" opština(općina službeno),10 kantona(najveći skup seljačina i primitivaca SDA,HDZ i SBB na jednom mjestu u Evropi),koje li će biti "klanje" po tim "kantonalnim institucijama"!

ODGOVORITE
Name

Sdo

27.11.2016 11:24

Koliko li ce ih iz mrkonjicke opstine otkaz dobiti ima ih mnogo koji nista nerade niti znanja imaju ni iskustva kao manekeni su

ODGOVORITE
Name

biljana

27.11.2016 13:38

Hoce li radnici dobiti isplatu? Zasto svi zele u opstini da rade? Da nista ne rade.....

ODGOVORITE
Name

Spartan

27.11.2016 13:40

Kakvo je stanje u Zvorniku ?! Hoće li tamo biti otpuštanja u gradskoj administraciji ?!

ODGOVORITE
Name

jadni smo mi

27.11.2016 14:52

Dokle vise sa time sve to narod placa.U Vodovodu maltene svi imaju vip telefone ((BESPLATNE)ZATO plaćamo najskuplji vodu i tek koliko ih nepotrebni ima

ODGOVORITE
Name

Sajam ljepote u vodovodu

27.11.2016 22:37

Upravu si. Haos je u vodovodu u svim mjestima. Kad dođeš ispred vodovoda u 16 časova, ne znaš jesi li došao ispred nekog hotela gdje se održava sajam ljepote ili ispred obicnog vodovoda. Tako je i u drugim organizacijama.

Name

manjak stolica

27.11.2016 16:24

U Bijeljini ujutro ko zakasni nema gdje da sjedne. Čeka da neko ode u wc

ODGOVORITE