"Дан државности БиХ" празник провокација

У ФБиХ, првенствено дијеловима са бошњачком већином, прославили су у петак "дан државности БиХ", који РС не признаје, а ни овај пут није мањкало провокација упућених према Српској и ратне кореографије.

Босна и Херцеговина 26.11.2016 | 21:50
"Дан државности БиХ" празник провокација
Већ годинама се 25. новембар обиљежава као празник у ФБиХ, док је у РС уобичајен радни дан. На институцијама БиХ и другим објектима у Сарајеву биле су истакнуте заставе БиХ, а улице су биле окићене и заставама са љиљанима под којима се борила Армија РБиХ.

Посланик СДП-а у Парламенту БиХ Денис Бећировић наставио је своју праксу провоцирања и поводом 25. новембра поручио да ниједан дио нити педаљ БиХ никада није и неће бити ексклузивно хрватски, српски или бошњачки простор, те да је "дан државности" један од најважнијих и најсвјетлијих датума у историји БиХ.

"Да није било ЗАВНОБиХ-а, не би било ни данашње БиХ."

Негирање "дана државности" је антидејтонски, антиуставни и нелегалан чин - казао је Бећировић и додао да је у парламентарну процедуру упутио иницијативу да за 25. новембар заслужним појединцима и институцијама буду додјељивана признања.

По традицији, све очи биле су уперене и у Сребреницу, а овај пут је након више од 15 година био радни дан и у општини и у установама чији је оснивач ова локална заједница. Бошњаци, који су до сада били начелници општине, проглашавали су 25. новембар нерадним даном или су издавали обавјештења да они који "дан државности БиХ" осјећају као празник могу да одсуствују са посла.

Избором Србина Младена Грујичића за начелника општине коначно је испоштован и Закон о празницима РС, па је у општини и њеним предузећима и установама био редован радни дан. У Меморијалном центру Поточари обиљежен је "дан државности БиХ".

Поводом 25. новембра у Предсједништву БиХ је одржан пријем којем су домаћини били бошњачки и хрватски чланови Предсједништва Бакир Изетбеговић и Драган Човић. Човић је изразио наду да ће бити ријешен проблем обиљежавања празника како би се сви могли посветити изградњи друштва привредне, социјалне и политичке стабилности. Као и ранијих година, пријему у Предсједништву нису присуствовали представници РС у институцијама БиХ.

"За мене је 25. новембар радни дан и тако ће бити све док не буде донесен закон о празницима на нивоу БиХ. За разлику од неких других, не желим ни спречавати било кога да га обиљежава", рекао је Иванић.

Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да је "дан државности БиХ" лажан датум, јер БиХ њиме није успостављена као држава.

"То је комунистички датум из времена бивше Југославије и њега је немогуће одвојити од те државе и АВНОЈ-а. И то је чињеница. Бошњаци сада прибављају неке датуме из прошлости који њима одговарају и покушавају да то наметну другима. Највећи број учесника ЗАВНОБиХ-а био је српске националности. Ми то не прослављамо јер тада БиХ није била успостављена. Тада није одстојала као држава нити јој је дата државност" рекао је Додик.

Он је казао да је Југославија тада била централистички уређена у систему АВНОЈ-а, који је био врховни законодавни и политички орган земље, а да је ЗАВНОБиХ био само представничко тијело одређене регије.

"Тек касније у Југославији Уставом из 1974. године републике су добиле неки значај у том погледу. Сав апсурд бошњачког обиљежавања 25. новембра показује и чињеница да празник са комунистичког засједања присваја Бакир Изетбеговић, чији се отац Алија Изетбеговић, у униформи Ханџар дивизије, борио да би уништио управо те вриједности.

Ханџар дивизија је била фашистичка паравојна формација и одстоји слика о Алији Изетбеговићу као припаднику те дивизије и он то није ни крио. Данас његов син полаже вијенац у име такозване државе БиХ дајући му значај који му уопште не припада" рекао је Додик и додао да га, као потомка козарских партизана и јасеновачких страдалника вријеђа чињеница да Бакир Изетбеговић, чији је отац био члан Ханџар дивизије, данас 25. новембар покушава да прикаже као свој датум.

На засједању ЗАВНОБиХ-а, које је одржано 25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду, донесена је одлука да је БиХ самостална федерална јединица у оквиру ФНР Југославије.

Мркоњић Град

Представници СУБНОР-а РС и САБНОР-а из Сарајева обиљежили су у Мркоњић Граду 25. новембар - датум када је одржано Прво засједање ЗАВНОБиХ-а. Поред зграде Музеја у којој је одржано засједање положени су вијенци.

"За учеснике Народноослободилачке борбе из РС 25. новембар је значајан историјски датум и ништа више" рекао је потпредсједник СУБНОР-а РС Раде Џајић.

Да ли је могуће донијети закон о празницима на нивоу БиХ и како коментаришете прославу 25. новембра

Душанка Мајкић, СНСД

Не одстоји  могућност да БиХ ускоро донесе закон о празницима, јер нема консензуса о томе. Слављење 25. новембра као празника друге државе против које су се ти који славе здушно борили је крајње чудно и смијешно. То говори каква је БиХ.

Александра Пандуревић, СДС

За мене 25. новембар значи слава Светог Јована Милостивог. У овом моменту није могуће донијети закон о државним празницима, посебно због апелације Бакира Изетбеговића да се неуставним прогласи 9. јануар - Дан Републике. Није ми јасно како неко може славити празник државе за коју су се борили да је не буде.

Зденка Џамбас, ХДЗ БиХ

Коначно је вријеме да се разговара о закону о државним празницима и да буде дефинисано шта ће се славити. Овако, свако од нас слави шта хоће и шта му је воља. Није ми јасно због чега су у РС против 25. новембра када је највише ратних хероја и учесника ЗАВНОБиХ-а из српског народа.

Халид Гењац, СДА

БиХ је потребан закон о државним празницима, али га у овом тренутку није могуће усвојити због различитих погледа на прошлост, али и будућност БиХ. Нису аргументоване тврдње да је 25. новембар празник друге државе која више не одстоји.

Извор: Глас Српске

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

ДОXА

26.11.2016 16:04

Па ено и Николиц хоце да слави 25 Новембар па нико ниста досадни сте висе са тим 25 пустите народ да зиви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац патриот.

30.11.2016 19:40

Дали вам сада јасно,какву пиздарију је направијо тај Броз, 200ГОДИНА ТРЕБА ДА СЕ СИТУАЦИЈА СТАБИЛИЗУЈЕ;ПРОКЛЕТНИК И СВИ СА ЊИМ СТА МУ ЈЕ ТО ТРЕБАЛО.

Name

Аха

26.11.2016 16:27

Каква је провокација изјава да ниједан педаљ Бих неце бити само српски хрватски или босњацки??? А сто се тице Хандјар дивизије она је антифасистицка исто толико као и Равногорски покрет или устаска војска!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

26.11.2016 17:31

Они којима неодговара мир и сузивот свих народа немозе ни БОГ угодити НАЗАЛОСТ

Name

Михаило Микиц

26.11.2016 18:09

Аха, помијесао си бабе и забе. Немозе се никада муслиманска 7 СС хандјар дибизија да пореди са антифадистицким Равногирским покретом Генерала Драгољуба Дразе Михаиловица. СРБску цетници покрерт отпора против нацифасизма је био први ослобидилацки покрет у нацифасизмом поробљеној Европи. Узалуд се фасисти труде сада да историју прекроје према својим мјерилима и тако да изврсе замјену вазнисти и првенства измедју Зртве и дзелата!

Name

карамба

26.11.2016 18:25

Тако је а то су најбоље показали Муслимани 90-тих разваливси земљу коју би сада поново да праве са својим правилима али не иде то тако.

Name

Аха

26.11.2016 21:31

Михаило микиц па сто срби ухапсисе тог великог антифасисту дразу михајловица и стрељасе га као пса???

Name

Њемачка архива

26.11.2016 23:04

Мујо мој у њемачкој архиви ћеш наћи шта пише о Равној гори и Ужицу а шта о ханџар крвницима. Тито је послије узео славу себи убивши Дражу. И енглези су подржавали Дражу.

Name

Јокер

26.11.2016 23:16

Браво Михаило сисо СЕРБска. Тако је

Name

бијељина

26.11.2016 17:04

Никаква Босна и никакви празници који фаворизују некакву Босну не долазе у обзир!Само независна Република Српска и њени празници,остало ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудлис

26.11.2016 19:02

Дођи у сарајево и изрази захтјеве а можеш и заставе скинути пошто види да си веома мудар и храбар

Name

Прави Бијељинац

26.11.2016 20:39

Бухахаха Бијељинац који се ту "шљего".

Name

yугословен

26.11.2016 17:49

ЗАСТО МРЗИТЕ БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

26.11.2016 18:19

Каква Босна??? Нема тога. Само Српска.

Name

мохиканац

26.11.2016 18:22

Мислис на Босну из које сам протјеран само зато сто сам Србин а пола фамилије затварано и пребијано опет само зато сто су Срби?Овде је све рецено 90-тих и само као комсије моземо а и не морамо,свако својим путем па радите ста хоцете у свом двористу!

Name

Карађоле

26.11.2016 18:28

Како да мрзимо нешто што не постоји,такођер то нешто не постојеће не можемо ни волити

Name

Ре Кики

26.11.2016 19:16

Ниси је могао укинути док си имао ЈНА и сво ордје ЕX YУ сад нема бриге осим нарвно ти требаш бринути

Name

ре.

26.11.2016 20:21

Опет пријете ови бивси муслимани,слабо их памцење слузи

Name

Генерал

26.11.2016 18:02

Нема се овдје ста тразити. Једну атомску неко да баци по могуцности сто јаца да нико не презиви. Народ није нормалан па ако не моземо славити оно сто смо имали заједницко ста онда оцекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

26.11.2016 18:13

Ја се слазем да 9 Јануар буде дан Босне и Херцеговине. Само ако Срби хоце да га уступе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИА

26.11.2016 19:08

Такоми бога сви ће те славити дан Државности 25 Новембар

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

26.11.2016 22:56

Вазно је да си ти нама побозан док си име Бог поцео малим словом

Name

Ре

26.11.2016 23:02

Тако ми Бога јеси кретен!

Name

Мирсо

27.11.2016 10:39

У праву си ЦИА ко да нису историју учили.Цуј провокација,а 9 јануар није.Који лапсус Боже драги.

Name

ја

26.11.2016 20:47

Питање за ове сто славе дан дрзавности:Ко вам је председник те дрзаве и који вам је званицни језик у тој дрзави??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2016 09:50

Пресједник су сподобе као и систем који привремено слузи за бирање сподоба, а језик је онак који нај стари из бивсе YУ и од којих су настали други језици. Употреби мало свој ум и знање ако га имас скини маску коју ти је Додик ставијо и извади тај умјетни цип из главе ако је то све могуце тек тада цес моци да прелистас архиву и увјерис се сам о многим стварима. Има довољно увјерљиве градје и у страним земљама у њиховим документима опет ако си толико способан, није то све лако ал мозе се и самам сам тако радио. Послије цес многе ствари видјети како су код обицног народа узете као званицне и истините а уствари су погресне.

Name

Ја

27.11.2016 13:51

Дрзава без председника,без званицног језика,без јединсвтене химне,,,има једни обиљезје а то је она зуто плава застава. Славите Босну у којој нема висе босанаца,то само ви мозете

Name

yугословен

27.11.2016 13:47

НЕ ДИРАЈТЕ МИ БОСНУ И ХРЦЕГОВИНУ КО ЈЕ НЕ ВОЛИ ИМА ПРАВО НЕКА ИДЕ ГДЈЕ МИСЛИ ДА ЈЕ ЊЕГОВА ДРЗАВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

27.11.2016 19:32

Тако су теби вјероватно и за Југославију говорили па је растуристе,а ти си јос увјек овде

Name

Карађоле

27.11.2016 14:19

Покушавам да разумијем ове муслимане бивше,ал не иде.Сад славе нешто што су референдумом и ратом уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стара кука

28.11.2016 20:32

Само јос будале или боље рецено будалетине вјерују да постоји БИХ..кад оду окупатори нестаје и ова накарада звана бих..јос ситнооооооо

ОДГОВОРИТЕ