"Dan državnosti BiH" praznik provokacija

U FBiH, prvenstveno dijelovima sa bošnjačkom većinom, proslavili su u petak "dan državnosti BiH", koji RS ne priznaje, a ni ovaj put nije manjkalo provokacija upućenih prema Srpskoj i ratne koreografije.

Bosna i Hercegovina 26.11.2016 | 21:50
"Dan državnosti BiH" praznik provokacija
Već godinama se 25. novembar obilježava kao praznik u FBiH, dok je u RS uobičajen radni dan. Na institucijama BiH i drugim objektima u Sarajevu bile su istaknute zastave BiH, a ulice su bile okićene i zastavama sa ljiljanima pod kojima se borila Armija RBiH.

Poslanik SDP-a u Parlamentu BiH Denis Bećirović nastavio je svoju praksu provociranja i povodom 25. novembra poručio da nijedan dio niti pedalj BiH nikada nije i neće biti ekskluzivno hrvatski, srpski ili bošnjački prostor, te da je "dan državnosti" jedan od najvažnijih i najsvjetlijih datuma u istoriji BiH.

"Da nije bilo ZAVNOBiH-a, ne bi bilo ni današnje BiH."

Negiranje "dana državnosti" je antidejtonski, antiustavni i nelegalan čin - kazao je Bećirović i dodao da je u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu da za 25. novembar zaslužnim pojedincima i institucijama budu dodjeljivana priznanja.

Po tradiciji, sve oči bile su uperene i u Srebrenicu, a ovaj put je nakon više od 15 godina bio radni dan i u opštini i u ustanovama čiji je osnivač ova lokalna zajednica. Bošnjaci, koji su do sada bili načelnici opštine, proglašavali su 25. novembar neradnim danom ili su izdavali obavještenja da oni koji "dan državnosti BiH" osjećaju kao praznik mogu da odsustvuju sa posla.

Izborom Srbina Mladena Grujičića za načelnika opštine konačno je ispoštovan i Zakon o praznicima RS, pa je u opštini i njenim preduzećima i ustanovama bio redovan radni dan. U Memorijalnom centru Potočari obilježen je "dan državnosti BiH".

Povodom 25. novembra u Predsjedništvu BiH je održan prijem kojem su domaćini bili bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Čović je izrazio nadu da će biti riješen problem obilježavanja praznika kako bi se svi mogli posvetiti izgradnji društva privredne, socijalne i političke stabilnosti. Kao i ranijih godina, prijemu u Predsjedništvu nisu prisustvovali predstavnici RS u institucijama BiH.

"Za mene je 25. novembar radni dan i tako će biti sve dok ne bude donesen zakon o praznicima na nivou BiH. Za razliku od nekih drugih, ne želim ni sprečavati bilo koga da ga obilježava", rekao je Ivanić.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je "dan državnosti BiH" lažan datum, jer BiH njime nije uspostavljena kao država.

"To je komunistički datum iz vremena bivše Jugoslavije i njega je nemoguće odvojiti od te države i AVNOJ-a. I to je činjenica. Bošnjaci sada pribavljaju neke datume iz prošlosti koji njima odgovaraju i pokušavaju da to nametnu drugima. Najveći broj učesnika ZAVNOBiH-a bio je srpske nacionalnosti. Mi to ne proslavljamo jer tada BiH nije bila uspostavljena. Tada nije odstojala kao država niti joj je data državnost" rekao je Dodik.

On je kazao da je Jugoslavija tada bila centralistički uređena u sistemu AVNOJ-a, koji je bio vrhovni zakonodavni i politički organ zemlje, a da je ZAVNOBiH bio samo predstavničko tijelo određene regije.

"Tek kasnije u Jugoslaviji Ustavom iz 1974. godine republike su dobile neki značaj u tom pogledu. Sav apsurd bošnjačkog obilježavanja 25. novembra pokazuje i činjenica da praznik sa komunističkog zasjedanja prisvaja Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović, u uniformi Handžar divizije, borio da bi uništio upravo te vrijednosti.

Handžar divizija je bila fašistička paravojna formacija i odstoji slika o Aliji Izetbegoviću kao pripadniku te divizije i on to nije ni krio. Danas njegov sin polaže vijenac u ime takozvane države BiH dajući mu značaj koji mu uopšte ne pripada" rekao je Dodik i dodao da ga, kao potomka kozarskih partizana i jasenovačkih stradalnika vrijeđa činjenica da Bakir Izetbegović, čiji je otac bio član Handžar divizije, danas 25. novembar pokušava da prikaže kao svoj datum.

Na zasjedanju ZAVNOBiH-a, koje je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, donesena je odluka da je BiH samostalna federalna jedinica u okviru FNR Jugoslavije.

Mrkonjić Grad

Predstavnici SUBNOR-a RS i SABNOR-a iz Sarajeva obilježili su u Mrkonjić Gradu 25. novembar - datum kada je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Pored zgrade Muzeja u kojoj je održano zasjedanje položeni su vijenci.

"Za učesnike Narodnooslobodilačke borbe iz RS 25. novembar je značajan istorijski datum i ništa više" rekao je potpredsjednik SUBNOR-a RS Rade Džajić.

Da li je moguće donijeti zakon o praznicima na nivou BiH i kako komentarišete proslavu 25. novembra

Dušanka Majkić, SNSD

Ne odstoji  mogućnost da BiH uskoro donese zakon o praznicima, jer nema konsenzusa o tome. Slavljenje 25. novembra kao praznika druge države protiv koje su se ti koji slave zdušno borili je krajnje čudno i smiješno. To govori kakva je BiH.

Aleksandra Pandurević, SDS

Za mene 25. novembar znači slava Svetog Jovana Milostivog. U ovom momentu nije moguće donijeti zakon o državnim praznicima, posebno zbog apelacije Bakira Izetbegovića da se neustavnim proglasi 9. januar - Dan Republike. Nije mi jasno kako neko može slaviti praznik države za koju su se borili da je ne bude.

Zdenka Džambas, HDZ BiH

Konačno je vrijeme da se razgovara o zakonu o državnim praznicima i da bude definisano šta će se slaviti. Ovako, svako od nas slavi šta hoće i šta mu je volja. Nije mi jasno zbog čega su u RS protiv 25. novembra kada je najviše ratnih heroja i učesnika ZAVNOBiH-a iz srpskog naroda.

Halid Genjac, SDA

BiH je potreban zakon o državnim praznicima, ali ga u ovom trenutku nije moguće usvojiti zbog različitih pogleda na prošlost, ali i budućnost BiH. Nisu argumentovane tvrdnje da je 25. novembar praznik druge države koja više ne odstoji.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

DOXA

26.11.2016 16:04

Pa eno i Nikolic hoce da slavi 25 Novembar pa niko nista dosadni ste vise sa tim 25 pustite narod da zivi!!!

ODGOVORITE
Name

semberac patriot.

30.11.2016 19:40

Dali vam sada jasno,kakvu pizdariju je napravijo taj Broz, 200GODINA TREBA DA SE SITUACIJA STABILIZUJE;PROKLETNIK I SVI SA NJIM STA MU JE TO TREBALO.

Name

Aha

26.11.2016 16:27

Kakva je provokacija izjava da nijedan pedalj Bih nece biti samo srpski hrvatski ili bosnjacki??? A sto se tice Handjar divizije ona je antifasisticka isto toliko kao i Ravnogorski pokret ili ustaska vojska!!!

ODGOVORITE
Name

Xxx

26.11.2016 17:31

Oni kojima neodgovara mir i suzivot svih naroda nemoze ni BOG ugoditi NAZALOST

Name

Mihailo Mikic

26.11.2016 18:09

Aha, pomijesao si babe i zabe. Nemoze se nikada muslimanska 7 SS handjar dibizija da poredi sa antifadistickim Ravnogirskim pokretom Generala Dragoljuba Draze Mihailovica. SRBsku cetnici pokrert otpora protiv nacifasizma je bio prvi oslobidilacki pokret u nacifasizmom porobljenoj Evropi. Uzalud se fasisti trude sada da istoriju prekroje prema svojim mjerilima i tako da izvrse zamjenu vaznisti i prvenstva izmedju Zrtve i dzelata!

Name

karamba

26.11.2016 18:25

Tako je a to su najbolje pokazali Muslimani 90-tih razvalivsi zemlju koju bi sada ponovo da prave sa svojim pravilima ali ne ide to tako.

Name

Aha

26.11.2016 21:31

Mihailo mikic pa sto srbi uhapsise tog velikog antifasistu drazu mihajlovica i streljase ga kao psa???

Name

Njemačka arhiva

26.11.2016 23:04

Mujo moj u njemačkoj arhivi ćeš naći šta piše o Ravnoj gori i Užicu a šta o handžar krvnicima. Tito je poslije uzeo slavu sebi ubivši Dražu. I englezi su podržavali Dražu.

Name

Joker

26.11.2016 23:16

Bravo Mihailo siso SERBska. Tako je

Name

бијељина

26.11.2016 17:04

Никаква Босна и никакви празници који фаворизују некакву Босну не долазе у обзир!Само независна Република Српска и њени празници,остало ништа!

ODGOVORITE
Name

dudlis

26.11.2016 19:02

Dođi u sarajevo i izrazi zahtjeve a možeš i zastave skinuti pošto vidi da si veoma mudar i hrabar

Name

Pravi Bijeljinac

26.11.2016 20:39

Buhahaha Bijeljinac koji se tu "šljego".

Name

yugosloven

26.11.2016 17:49

ZASTO MRZITE BOSNU I HERCEGOVINU

ODGOVORITE
Name

Kiki

26.11.2016 18:19

Kakva Bosna??? Nema toga. Samo Srpska.

Name

mohikanac

26.11.2016 18:22

Mislis na Bosnu iz koje sam protjeran samo zato sto sam Srbin a pola familije zatvarano i prebijano opet samo zato sto su Srbi?Ovde je sve receno 90-tih i samo kao komsije mozemo a i ne moramo,svako svojim putem pa radite sta hocete u svom dvoristu!

Name

Карађоле

26.11.2016 18:28

Како да мрзимо нешто што не постоји,такођер то нешто не постојеће не можемо ни волити

Name

Re Kiki

26.11.2016 19:16

Nisi je mogao ukinuti dok si imao JNA i svo ordje EX YU sad nema brige osim narvno ti trebaš brinuti

Name

re.

26.11.2016 20:21

Opet prijete ovi bivsi muslimani,slabo ih pamcenje sluzi

Name

General

26.11.2016 18:02

Nema se ovdje sta traziti. Jednu atomsku neko da baci po mogucnosti sto jaca da niko ne prezivi. Narod nije normalan pa ako ne mozemo slaviti ono sto smo imali zajednicko sta onda ocekivati.

ODGOVORITE
Name

Kiki

26.11.2016 18:13

Ja se slazem da 9 Januar bude dan Bosne i Hercegovine. Samo ako Srbi hoce da ga ustupe.

ODGOVORITE
Name

CIA

26.11.2016 19:08

Takomi boga svi će te slaviti dan Državnosti 25 Novembar

ODGOVORITE
Name

re.

26.11.2016 22:56

Vazno je da si ti nama pobozan dok si ime Bog poceo malim slovom

Name

Re

26.11.2016 23:02

Tako mi Boga jesi kreten!

Name

Mirso

27.11.2016 10:39

U pravu si CIA ko da nisu istoriju učili.Cuj provokacija,a 9 januar nije.Koji lapsus Bože dragi.

Name

ja

26.11.2016 20:47

Pitanje za ove sto slave dan drzavnosti:Ko vam je predsednik te drzave i koji vam je zvanicni jezik u toj drzavi??

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2016 09:50

Presjednik su spodobe kao i sistem koji privremeno sluzi za biranje spodoba, a jezik je onak koji naj stari iz bivse YU i od kojih su nastali drugi jezici. Upotrebi malo svoj um i znanje ako ga imas skini masku koju ti je Dodik stavijo i izvadi taj umjetni cip iz glave ako je to sve moguce tek tada ces moci da prelistas arhivu i uvjeris se sam o mnogim stvarima. Ima dovoljno uvjerljive gradje i u stranim zemljama u njihovim dokumentima opet ako si toliko sposoban, nije to sve lako al moze se i samam sam tako radio. Poslije ces mnoge stvari vidjeti kako su kod obicnog naroda uzete kao zvanicne i istinite a ustvari su pogresne.

Name

Ja

27.11.2016 13:51

Drzava bez predsednika,bez zvanicnog jezika,bez jedinsvtene himne,,,ima jedni obiljezje a to je ona zuto plava zastava. Slavite Bosnu u kojoj nema vise bosanaca,to samo vi mozete

Name

yugosloven

27.11.2016 13:47

NE DIRAJTE MI BOSNU I HRCEGOVINU KO JE NE VOLI IMA PRAVO NEKA IDE GDJE MISLI DA JE NJEGOVA DRZAVA

ODGOVORITE
Name

re.

27.11.2016 19:32

Tako su tebi vjerovatno i za Jugoslaviju govorili pa je rasturiste,a ti si jos uvjek ovde

Name

Kарађоле

27.11.2016 14:19

Покушавам да разумијем ове муслимане бивше,ал не иде.Сад славе нешто што су референдумом и ратом уништили.

ODGOVORITE
Name

stara kuka

28.11.2016 20:32

Samo jos budale ili bolje receno budaletine vjeruju da postoji BIH..kad odu okupatori nestaje i ova nakarada zvana bih..jos sitnooooooo

ODGOVORITE