Ко су парламентарне "ћуталице" у Српској?

Дванаест посланика у Народној скупштини Републике Српске (НС РС) на засједањима у протеклих девет мјесеци нису дискутовали ни о једној од мјера које су се појавиле на дневном реду.

Република Српска 26.11.2016 | 21:51
Ко су парламентарне "ћуталице" у Српској?
Иако су начелно бирани да представљају грађане и предлажу мјере за њихов бољи социјални положај, то ове парламентарне "ћуталице“ није подстакло да преговоре на скупштинским сједницама које су, у посматраном периоду, трајале просјечно седам сати и 23 минута, укључујући и паузе, у трајању од сат и 57 минута у просјеку, што значи да је ефективни рад на сједницама трајао у просјеку пет сати и 25 минута.

Према подацима Центара цивилних иницијатива БиХ, у дискусијама за девет мјесеци ове године у Народној скупштини РС нису учествовали: Ненад Кузмић из СНСД-а, Бранко Бутулија из СДС-а, Ивана Ловрић из ХСП-а, Милан Дакић из ДНС-а, Зорка Андрић из НДП-а, Чедо Вуковић из СНСДа, Синиша Илић из СРС РС, самостални посланик Војин Митровић (учествовао у значајном броју расправа, користећи механизам реплика на одређене теме), Горан Јеринић из СНСД-а, Милорад Јагодић из СНСД-а, Илија Таминџија из СНСД-а.

Дискусије није имао ни предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, али функција коју обавља као предсједавајући је веома интензивна и свакако да је кроз природу посла један од најактивнијих учесника скупштинских засједања, навели су из ЦЦИ-а у мониторингу рада ентитетског парламента.

Ипак, број излазака за скупштинску говорницу је знатно већи, јер у овом прегледу ЦЦИ-а нису приказане дискусије посланика о дневном реду, реплике, пословничке интервенције, исправци кривог навода, закључци предсједавајућих и слично.

Посланици који су дискутовали по највећем броју тачака дневног реда, у посматраном периоду, су: Миланко Михајлица из СРС РС - (32), Здравко Крсмановић из НДП-а (29), Адам Шукало из Напредне Српске (27), Перица Бундало из ПДП-а (20), Недељко Гламочак из СДС-а (20), Споменка Стевановић из ДНС-а (18).

На одржаним редовним сједницама НС РС, у посматраном периоду, постављено је и покренуто укупно 186 питања и иницијатива, али 21 од 83 посланика нису поставили или покренули ниједно питање или иницијативу.

Мјесечна плата посланика који су засновали радни однос у Народној скупштини је 2.550 КМ, а ако обавља послове и задатке предсједника клуба посланика увећава се за 383 КМ. Уколико је замјеник предсједника клуба посланика увећава се за 128 КМ, а ако је предсједник радног тијела увећава се за 255 КМ.

Саставни дио основне плате посланика на сталном раду у Народној скупштини РС је увећање по основу минулог рада које износи 0,50 посто за сваку годину радног стажа, па се може рећи да је просјечна плата професионалног посланика око 3.000 КМ.

Народни посланик који није у сталном радном односу у Народној скупштини РС има право на накнаду у мјесечном износу од 70 посто основне плате посланика који су у сталном или професионалном раду и ради се о износу од 1.785 КМ.

И тај износ се увећава, уколико обављају послове и задатке предсједника или замјеника предсједника клуба посланика или предсједника радног тијела.

Извор: Фена

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Фоча

26.11.2016 14:05

Здравко запослио Бојану Марић у Сарајево.Можд до сутра учествовати,лако ми је за њега.А издао све своје људе у Фочи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре фоча

26.11.2016 14:43

Отишла жена гдје јој је боље,дрш се ти своје вуко*****е

Name

Фоча

26.11.2016 15:05

Зато због ње и нема ништа више.Има 2 дјеце са њом.Нека су му жива и здрава.А како ће ови радници вратити паре,њега то не занима.А да.му није дала не би се макла од Бунова!

Name

мами

26.11.2016 14:37

Многи од тих ћуталица и незналица су и цланови које каквих комисија па је новцаник подебљи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

статистицар

26.11.2016 14:38

рекордерка је нека др.деса из самца која у 2 мандата ( 8 година ) није рекла ниједну једину ријец..израцунајте сами кололико се плата , дневница и осталог добије за 8 година зијевања...ове које сте навели и све претходне спаваце би требало казнити и одузети новац који су примали..па није народ бирао глухонијеме да их представља---ал тако је код срба..варај , превари и тиме се хвали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дачо

26.11.2016 15:42

Здравко гледа само себе.Ни једном од ових радника сто је запослио у техницком мандату није помогао.И ко политицар је нула.Један од криваца за побједу снсд_а у Фоци.А ко цовјек јос гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоле

26.11.2016 16:07

ништа не би волио ко кад би позвали на тв БН Синишу илића из Зворника , али да буде сам , без пунца и пунице , није битна тема . Само немојте о шверцу и поребницама , ту би се можда и снашао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

26.11.2016 16:55

Има још ћуталица. Ту је и Игор Остојић, чији ангажман није баш забиљежен. Зато је постао генерални секретар СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не пишите ЋИРИЛИЦОМ

26.11.2016 16:59

Ко мисли да је лако радити овај посао грдно се вара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешто мислим и ја

26.11.2016 23:31

Зна ли неко дје она смутља из Загона? Био све и свашта по запосљавао фамелију читаву има дви жене а никад није проговорио за 8год ка посланик.Кадар Пдп из Бјељине.цурица глас дје ли је?

Name

Бојан

27.11.2016 07:18

Засто не цирилица?

Name

бн

27.11.2016 09:14

Њима треба укинути та примања јер се они тамо гурају због пара. Укинути плате па да видимо тамо би ишли и радили прави људи

ОДГОВОРИТЕ