Ko su parlamentarne "ćutalice" u Srpskoj?

Dvanaest poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS) na zasjedanjima u proteklih devet mjeseci nisu diskutovali ni o jednoj od mjera koje su se pojavile na dnevnom redu.

Republika Srpska 26.11.2016 | 21:51
Ko su parlamentarne "ćutalice" u Srpskoj?
Iako su načelno birani da predstavljaju građane i predlažu mjere za njihov bolji socijalni položaj, to ove parlamentarne "ćutalice“ nije podstaklo da pregovore na skupštinskim sjednicama koje su, u posmatranom periodu, trajale prosječno sedam sati i 23 minuta, uključujući i pauze, u trajanju od sat i 57 minuta u prosjeku, što znači da je efektivni rad na sjednicama trajao u prosjeku pet sati i 25 minuta.

Prema podacima Centara civilnih inicijativa BiH, u diskusijama za devet mjeseci ove godine u Narodnoj skupštini RS nisu učestvovali: Nenad Kuzmić iz SNSD-a, Branko Butulija iz SDS-a, Ivana Lovrić iz HSP-a, Milan Dakić iz DNS-a, Zorka Andrić iz NDP-a, Čedo Vuković iz SNSDa, Siniša Ilić iz SRS RS, samostalni poslanik Vojin Mitrović (učestvovao u značajnom broju rasprava, koristeći mehanizam replika na određene teme), Goran Jerinić iz SNSD-a, Milorad Jagodić iz SNSD-a, Ilija Tamindžija iz SNSD-a.

Diskusije nije imao ni predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ali funkcija koju obavlja kao predsjedavajući je veoma intenzivna i svakako da je kroz prirodu posla jedan od najaktivnijih učesnika skupštinskih zasjedanja, naveli su iz CCI-a u monitoringu rada entitetskog parlamenta.

Ipak, broj izlazaka za skupštinsku govornicu je znatno veći, jer u ovom pregledu CCI-a nisu prikazane diskusije poslanika o dnevnom redu, replike, poslovničke intervencije, ispravci krivog navoda, zaključci predsjedavajućih i slično.

Poslanici koji su diskutovali po najvećem broju tačaka dnevnog reda, u posmatranom periodu, su: Milanko Mihajlica iz SRS RS - (32), Zdravko Krsmanović iz NDP-a (29), Adam Šukalo iz Napredne Srpske (27), Perica Bundalo iz PDP-a (20), Nedeljko Glamočak iz SDS-a (20), Spomenka Stevanović iz DNS-a (18).

Na održanim redovnim sjednicama NS RS, u posmatranom periodu, postavljeno je i pokrenuto ukupno 186 pitanja i inicijativa, ali 21 od 83 poslanika nisu postavili ili pokrenuli nijedno pitanje ili inicijativu.

Mjesečna plata poslanika koji su zasnovali radni odnos u Narodnoj skupštini je 2.550 KM, a ako obavlja poslove i zadatke predsjednika kluba poslanika uvećava se za 383 KM. Ukoliko je zamjenik predsjednika kluba poslanika uvećava se za 128 KM, a ako je predsjednik radnog tijela uvećava se za 255 KM.

Sastavni dio osnovne plate poslanika na stalnom radu u Narodnoj skupštini RS je uvećanje po osnovu minulog rada koje iznosi 0,50 posto za svaku godinu radnog staža, pa se može reći da je prosječna plata profesionalnog poslanika oko 3.000 KM.

Narodni poslanik koji nije u stalnom radnom odnosu u Narodnoj skupštini RS ima pravo na naknadu u mjesečnom iznosu od 70 posto osnovne plate poslanika koji su u stalnom ili profesionalnom radu i radi se o iznosu od 1.785 KM.

I taj iznos se uvećava, ukoliko obavljaju poslove i zadatke predsjednika ili zamjenika predsjednika kluba poslanika ili predsjednika radnog tijela.

Izvor: Fena

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Foča

26.11.2016 14:05

Zdravko zaposlio Bojanu Marić u Sarajevo.Možd do sutra učestvovati,lako mi je za njega.A izdao sve svoje ljude u Foči.

ODGOVORITE
Name

re foča

26.11.2016 14:43

Otišla žena gdje joj je bolje,drš se ti svoje vuko*****e

Name

Foča

26.11.2016 15:05

Zato zbog nje i nema ništa više.Ima 2 djece sa njom.Neka su mu živa i zdrava.A kako će ovi radnici vratiti pare,njega to ne zanima.A da.mu nije dala ne bi se makla od Bunova!

Name

mami

26.11.2016 14:37

Mnogi od tih ćutalica i neznalica su i clanovi koje kakvih komisija pa je novcanik podeblji!

ODGOVORITE
Name

statisticar

26.11.2016 14:38

rekorderka je neka dr.desa iz samca koja u 2 mandata ( 8 godina ) nije rekla nijednu jedinu rijec..izracunajte sami kololiko se plata , dnevnica i ostalog dobije za 8 godina zijevanja...ove koje ste naveli i sve prethodne spavace bi trebalo kazniti i oduzeti novac koji su primali..pa nije narod birao gluhonijeme da ih predstavlja---al tako je kod srba..varaj , prevari i time se hvali...

ODGOVORITE
Name

Dačo

26.11.2016 15:42

Zdravko gleda samo sebe.Ni jednom od ovih radnika sto je zaposlio u tehnickom mandatu nije pomogao.I ko politicar je nula.Jedan od krivaca za pobjedu snsd_a u Foci.A ko covjek jos gori.

ODGOVORITE
Name

cole

26.11.2016 16:07

ništa ne bi volio ko kad bi pozvali na tv BN Sinišu ilića iz Zvornika , ali da bude sam , bez punca i punice , nije bitna tema . Samo nemojte o švercu i porebnicama , tu bi se možda i snašao .

ODGOVORITE
Name

Mićo

26.11.2016 16:55

Ima još ćutalica. Tu je i Igor Ostojić, čiji angažman nije baš zabilježen. Zato je postao generalni sekretar SDS.

ODGOVORITE
Name

Ne pišite ĆIRILICOM

26.11.2016 16:59

Ko misli da je lako raditi ovaj posao grdno se vara.

ODGOVORITE
Name

Nešto mislim i ja

26.11.2016 23:31

Zna li neko dje ona smutlja iz Zagona? Bio sve i svašta po zaposljavao fameliju čitavu ima dvi žene a nikad nije progovorio za 8god ka poslanik.Kadar Pdp iz Bjeljine.curica glas dje li je?

Name

Bojan

27.11.2016 07:18

Zasto ne cirilica?

Name

bn

27.11.2016 09:14

Njima treba ukinuti ta primanja jer se oni tamo guraju zbog para. Ukinuti plate pa da vidimo tamo bi išli i radili pravi ljudi

ODGOVORITE