Сјечања - видео: Најважнији тренуци у каријери Стивена Џерарда...

Један од најбољих енглеских играча Стивен Џерард ставио је тачку на професионалну играчку каријеру дугу 18 година.

Фудбал 28.11.2016 | 23:00
Сјечања - видео: Најважнији тренуци у каријери Стивена Џерарда...
Бивши репрезентативац ’Гордог Албиона’ после 17 година проведених на Енфилду помогао је Ливерпулу у освајању многих трофеја, али недостајала је само једна, шампионски пехар Премијер лиге.

За навијаче ’Редса’ Џерард је отишао у пензију онога дана када је одиграо последњу утакмицу у дресу ’Црвених’ против Стоука 24. маја прошле године.

Потом је годину дана провео у Америци где је играо за ЛА Галакси, а многи љубитељи клуба из Мерсисајда надали су се да ће један од најбољих везних играча поново заиграти на Енфилду.

Можда, једног дана, али у некој другој улози.

'Стиви Џи’ је 17 сезона провео је у Ливерпулу ког је 12 година предводио као капитен, а на 710 утакмица постигао је 186 голова.

Са ‘Редсима’ је био првак Европе 2005. године, освојио је још осам трофеја, али никада Премијер лигу. За репрезентацију је наступио 114 пута и постигао 21 гол.

Ово су неки од најважнијих момената у играчкој каријери великог мајстора на терену.

1. Деби у дресу Ливерпула новембра 1998.

У новембру 1998. године још увек голобради дечкић дебитовао је на утакмици против Блекбурн Роверса. Клуб из Мерсисајда водио је са 2:0, а прилику да заигра добио је у последњем минуту заменивши Вегарда Хегема. То је био почетак велике Џерадове каријере.



2. Први гол у дресу 'Црвених' 1999.

Није много људи тада чуло за 19-годишњег дечака, али тог децембра 1999. године уписао се у листу стрелаца на мечу против Шефилд Венздеја - 4:1.

Енглески фудбалер који је тада носио дрес са бројем 28 постигао је свој први од 186 голова за екипу Ливерпула.



3. Дерби против Манчестер Јунајтеда 2001.

Две године од дебија на Енфилду, постао је стандардни првотимац и важан играч у екипи ’Редса’. Један од највећих дербија у Енглеској тада, али и сада, јесте дуел између Ливерпула и Манчестер Јунајтеда и управо је у тој утакмици постигао један од његових најлепших голова.

Његов пројектил са око 35 метара није могао да заустави ни искусни Фабијен Бартес.



4. Први погодак у националном дресу 2001.

Иако није имао завидну каријеру у националном дресу свакако је успео да и у репрезентацији остави голгетерски траг. Свој први погодак за репрезентацију постигао је у мечу квалификација за Светско првенство 2002. године против Немачке. Енглеска је у Минхену била боља од 'Панцера' са 5:1.



5. Пројектил против Олимпијакоса 2004.

Вероватно најважнији гол у каријери Стивен Џерард постигао је 8. децембра 2004. године на Енфилду. Ливерпул је у групи А Лиге шампиона изгубио од Олимпијакоса у Пиреју са 1:0 и у последњем колу су морали да добију са два гола разлике. Ривалдо је довео госте у вођство и на полувремену је било 0:1. Синама Понгол је био стрелац за изједначење у 47. минуту, а Мелор је довео Ливерпул у вођство у 81. минуту.

Уследила је опсада гола гостију, лопта је стигла до Џерарда у 86. минуту, а сви памте речи коментатора Ендија Грејса:

"О каква лепота, какав шут, сине мој".



6.Истанбулска ноћ 2005

Без сумње један од највећих момената каријере Стиви Џија. Сви добро памте "чудну инстабулску ноћ" када је екипа Милана у финалу Лиге шампиона водила са 3:0 и имала велику предност за освајање такмичења. Ипак, енглески клуб, тог 25. маја на стадиону Ататурк успео је да дође до изједначења, а потом и до победе. Џерард је својим голом најавио највећи преокрет у финалима елитног такмичења. Са капитенском траком на руци подигао је пехар намењен победнику Лиге шампиона, а проглашен је и за најбољег играча утакмице.



7. Останак у Ливерпулу

Један од најважнијих тренутака у његовој каријери био је када је доказао због чега је љубимац навијача 'Копа'. Он је одбио тадашњу понуду Челсија и заклео се на вечну љубав 'Редсима'.

8. Финале ФА купа 2006

У финалу ФА купа на стадиону Миленијум у Кардифу Вест Хем је водио са 3:2 против Ливерпула. Прво је у Судија Алан Вајли је објавио да ће се играти још четири минута...

Ливерпул је на крају славио на пенале, а све заслуге за освајање припале су капитену који је постигао два гола у финалу међу којима и изједначујући гол који је Ливерпул одвео у продужетке. Клуб из Мерсисајда је славио после једанаестераца, што им је био други узастопни трофеј освојен на тај начин. Головима у том финалу он је постао једини фудбалер који је успео да постигне бар по један гол у финалима Лиге шампиона, ФА купа, Лига купа и купа УЕФА.



9. Џерардов 'пад' и изгубљена титула ПЛ

У сезони 20013/2014 Ливерпул је био у серији од 11 узастопних победа. Очекивао их је дуел са Челсијем, а Жозе Мурињо се одлучио за комбиновани састав јер је екипу очекивала важна утакмица Лиге шампиона. Очекивао се тријумф "црвених" на Енфилду. У последњем минуту надокнаде времена у првом полувремену, Стивен Џерард је погрешио и Демба Ба је постигао гол за госте. До краја утакмице Вилијан је оверио победу Челсија. Био је то почетак губитка титуле Ливерпула и вероватно најтежи тренутак у каријери идола 'Копа'.



10. Последња утакмица и опраштај капитен 'Редса'

Последњу утакмицу на Енфилду Стивен Џерард одиграо је 16. маја 2015. године у претпоследњем колу Премијер лиге у поразу од Кристал Паласа - 3:1. Са своје три ћерке изашао је на терен Енфилда, а са трибина су се чуле речи чувене песме: "Стеве Геррард Геррард, хе цан пасс фортy yардс..."



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар