Sječanja - video: Najvažniji trenuci u karijeri Stivena Džerarda...

Jedan od najboljih engleskih igrača Stiven Džerard stavio je tačku na profesionalnu igračku karijeru dugu 18 godina.

Fudbal 28.11.2016 | 23:00
Sječanja - video: Najvažniji trenuci u karijeri Stivena Džerarda...
Bivši reprezentativac ’Gordog Albiona’ posle 17 godina provedenih na Enfildu pomogao je Liverpulu u osvajanju mnogih trofeja, ali nedostajala je samo jedna, šampionski pehar Premijer lige.

Za navijače ’Redsa’ Džerard je otišao u penziju onoga dana kada je odigrao poslednju utakmicu u dresu ’Crvenih’ protiv Stouka 24. maja prošle godine.

Potom je godinu dana proveo u Americi gde je igrao za LA Galaksi, a mnogi ljubitelji kluba iz Mersisajda nadali su se da će jedan od najboljih veznih igrača ponovo zaigrati na Enfildu.

Možda, jednog dana, ali u nekoj drugoj ulozi.

'Stivi Dži’ je 17 sezona proveo je u Liverpulu kog je 12 godina predvodio kao kapiten, a na 710 utakmica postigao je 186 golova.

Sa ‘Redsima’ je bio prvak Evrope 2005. godine, osvojio je još osam trofeja, ali nikada Premijer ligu. Za reprezentaciju je nastupio 114 puta i postigao 21 gol.

Ovo su neki od najvažnijih momenata u igračkoj karijeri velikog majstora na terenu.

1. Debi u dresu Liverpula novembra 1998.

U novembru 1998. godine još uvek golobradi dečkić debitovao je na utakmici protiv Blekburn Roversa. Klub iz Mersisajda vodio je sa 2:0, a priliku da zaigra dobio je u poslednjem minutu zamenivši Vegarda Hegema. To je bio početak velike Džeradove karijere.



2. Prvi gol u dresu 'Crvenih' 1999.

Nije mnogo ljudi tada čulo za 19-godišnjeg dečaka, ali tog decembra 1999. godine upisao se u listu strelaca na meču protiv Šefild Venzdeja - 4:1.

Engleski fudbaler koji je tada nosio dres sa brojem 28 postigao je svoj prvi od 186 golova za ekipu Liverpula.



3. Derbi protiv Mančester Junajteda 2001.

Dve godine od debija na Enfildu, postao je standardni prvotimac i važan igrač u ekipi ’Redsa’. Jedan od najvećih derbija u Engleskoj tada, ali i sada, jeste duel između Liverpula i Mančester Junajteda i upravo je u toj utakmici postigao jedan od njegovih najlepših golova.

Njegov projektil sa oko 35 metara nije mogao da zaustavi ni iskusni Fabijen Bartes.



4. Prvi pogodak u nacionalnom dresu 2001.

Iako nije imao zavidnu karijeru u nacionalnom dresu svakako je uspeo da i u reprezentaciji ostavi golgeterski trag. Svoj prvi pogodak za reprezentaciju postigao je u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2002. godine protiv Nemačke. Engleska je u Minhenu bila bolja od 'Pancera' sa 5:1.



5. Projektil protiv Olimpijakosa 2004.

Verovatno najvažniji gol u karijeri Stiven Džerard postigao je 8. decembra 2004. godine na Enfildu. Liverpul je u grupi A Lige šampiona izgubio od Olimpijakosa u Pireju sa 1:0 i u poslednjem kolu su morali da dobiju sa dva gola razlike. Rivaldo je doveo goste u vođstvo i na poluvremenu je bilo 0:1. Sinama Pongol je bio strelac za izjednačenje u 47. minutu, a Melor je doveo Liverpul u vođstvo u 81. minutu.

Usledila je opsada gola gostiju, lopta je stigla do Džerarda u 86. minutu, a svi pamte reči komentatora Endija Grejsa:

"O kakva lepota, kakav šut, sine moj".



6.Istanbulska noć 2005

Bez sumnje jedan od najvećih momenata karijere Stivi Džija. Svi dobro pamte "čudnu instabulsku noć" kada je ekipa Milana u finalu Lige šampiona vodila sa 3:0 i imala veliku prednost za osvajanje takmičenja. Ipak, engleski klub, tog 25. maja na stadionu Ataturk uspeo je da dođe do izjednačenja, a potom i do pobede. Džerard je svojim golom najavio najveći preokret u finalima elitnog takmičenja. Sa kapitenskom trakom na ruci podigao je pehar namenjen pobedniku Lige šampiona, a proglašen je i za najboljeg igrača utakmice.



7. Ostanak u Liverpulu

Jedan od najvažnijih trenutaka u njegovoj karijeri bio je kada je dokazao zbog čega je ljubimac navijača 'Kopa'. On je odbio tadašnju ponudu Čelsija i zakleo se na večnu ljubav 'Redsima'.

8. Finale FA kupa 2006

U finalu FA kupa na stadionu Milenijum u Kardifu Vest Hem je vodio sa 3:2 protiv Liverpula. Prvo je u Sudija Alan Vajli je objavio da će se igrati još četiri minuta...

Liverpul je na kraju slavio na penale, a sve zasluge za osvajanje pripale su kapitenu koji je postigao dva gola u finalu među kojima i izjednačujući gol koji je Liverpul odveo u produžetke. Klub iz Mersisajda je slavio posle jedanaesteraca, što im je bio drugi uzastopni trofej osvojen na taj način. Golovima u tom finalu on je postao jedini fudbaler koji je uspeo da postigne bar po jedan gol u finalima Lige šampiona, FA kupa, Liga kupa i kupa UEFA.



9. Džerardov 'pad' i izgubljena titula PL

U sezoni 20013/2014 Liverpul je bio u seriji od 11 uzastopnih pobeda. Očekivao ih je duel sa Čelsijem, a Žoze Murinjo se odlučio za kombinovani sastav jer je ekipu očekivala važna utakmica Lige šampiona. Očekivao se trijumf "crvenih" na Enfildu. U poslednjem minutu nadoknade vremena u prvom poluvremenu, Stiven Džerard je pogrešio i Demba Ba je postigao gol za goste. Do kraja utakmice Vilijan je overio pobedu Čelsija. Bio je to početak gubitka titule Liverpula i verovatno najteži trenutak u karijeri idola 'Kopa'.



10. Poslednja utakmica i opraštaj kapiten 'Redsa'

Poslednju utakmicu na Enfildu Stiven Džerard odigrao je 16. maja 2015. godine u pretposlednjem kolu Premijer lige u porazu od Kristal Palasa - 3:1. Sa svoje tri ćerke izašao je na teren Enfilda, a sa tribina su se čule reči čuvene pesme: "Steve Gerrard Gerrard, he can pass forty yards..."



Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar