СДА тражи да Суд поништи одлуке о Стоцу

Извршни одбор СДА Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ позива Апелационо вијеће Суда БиХ да поништи одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о скидању њиховог кандидата Салмира Каплана са изборне листе за начелника општине Столац, као и кандидате "Иницијативе за Столац" за Општинско вијеће Демира Махмутћехајића и Ахмета Љубовића.

Босна и Херцеговина 25.11.2016 | 20:15
СДА тражи да Суд поништи одлуке о Стоцу
"Због очигледне конфузије, страначке пристраности и политичких притисака под којим су чланови ЦИК-а БиХ донијели овакву одлуку, Извршни одбор СДА ХНК позива Апелационо вијеће Суда БиХ да заштити Изборни закон и изборни процес од поступака ЦИК-а БиХ. Својом одлуком ЦИК БиХ је, нажалост, показао да је политички, а не управни орган чији је основни задатак провођење избора, а не њихово онемогућавање", саопштено је из СДА.

У овој странци додају да се "срамотном одлуком ЦИК-а БиХ о скидању јединог бошњачког кандидата за начелника доводи у питање вјеродостојност и законитост цјелокупног изборног процеса који би се требао поновити у Стоцу" и унапријед одређује будућег начелника.

Извршни одбор СДА ХНК захтијева изјашњавање ЦИК-а БиХ о кључном питању - да ли се оваквом одлуком поништава већ одређена воља бирача из дијаспоре који су дали глас Каплану, као и хоће ли се на основу овакве неодрживе одлуке поништити комплетан изборни процес и формирати нове кандидатске листе.

"Контрадикторност одлука које доноси ЦИК БиХ огледа се и у чињеници да је ово изборно тијело разријешило свих дужности предсједника ОИК-а Столац Ивана Перића и остале чланове овог тијела. Логички се намеће питање, ако је изборни процес до његовог прекида у Стоцу протекао у регуларним условима, зашто је ЦИК БиХ смијенио изборну комисију у Стоцу и забранио им учешће у изборном процесу у наредне четири године", додају из СДА.

У овој странци истичу да је таквом одлуком ЦИК потврдио да је у Стоцу прије и за вријеме избора постојао организовани систем добро планираних изборних крађа и превара, праћених бројним кривичним дијелима.

Због тога ће СДА ХНК тражити од релевантних институција у БиХ процесуирање и утврђивање кривичне одговорности Ивана Перића и његових налогодаваца, како би се, како кажу, утврдио и објелоданио стварни узрок прекида избора у Стоцу.

ЦИК БиХ јуче је донио одлуку да се кандидат СДА и "Иницијативе за Столац" за начелника Стоца Салмир Каплан скине са кандидатске листе и казни новчаном казном од 5.000 марака.

Са изборних листа скинути су и Демир Махутћехајић, Ахмет Љубовић и Божо Рагуж, те кажњени са 5.000. И политички субјекти који су их кандидовали кажњени су износима од 1.500 до 5.000 КМ.

Каплан и Махмутћехајић кажњени су због говора мржње и ометања и опструисања изборног процеса, док су Љубовић и Рагуж кажњени због ометања и опструисања.

ЦИК је јуче донио одлуку и да се чланови Општинске изборне комисије /ОИК/ Столац разријеше дужности те да се уведе забрана њиховог ангажовања у наредне четири године без новчане казне.

Изречене су санкције и за предсједнике и чланове бирачких одбора.

Санкционисано је укупно 35 чланова који ће платити новчане казне, с тим да су предсједници бирачких одбора кажњени са 700, а чланови са 300 КМ.

У Стоцу је на дан избора 2. октобра дошло до низа инцидената због чега су избори прекинити.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар