Наставља се борба око плавог дизела

Требају ли пољопривредницима у Републици Српској плави дизел и подстицаји? На ово питање није лако одговорити, а око њега већ мјесецима копља ломе Влада Републике Српске и министар спољне тговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 25.11.2016 | 19:55
Наставља се борба око плавог дизела
Министарство финсија Републике Српске саопштило је да Мирко Шаровић обмањује пољопривреднике и јавност причом о плавом дизелу. Подсјећају да је Влада Српске још 2013. године за пољопривреднике обезбиједила плави дизел и за то до сада платила више од 27 милиона марака, те да нема потребе да се тиме бави Мирко Шаровић.

Министар Шаровић одговара да је тачно да пољопривредници у Српској имају плави дизел, али истиче да се то финансира из ионако скромних и недовољних средстава које Влада одваја за пољопривреду.

"Ако би се плави дизел финансирао из других извора, Влади Српске би остале десетине милиона марака које би могла да искористи за исплату подстицаја који касне мјесецима или чак за повећање тих подстицаја. Не знам због чега се желе одрећи пријеко потребних средстава за пољопривреднике, али због таквог става господина Тегелтије и Владе пољопривредници у Републици Српској ће тешко бити конкурентни на тржишту", истиче Шаровић и додаје:

"Пољопривредници ће остати без средстава и мислим да су сада они на потезу. Они треба да кажу да ли им требају или не требају средства. Да ли можда имају превише, па им не требају та додатна средстава?"

Министарство финасија Републике Српске оптужује Шаровића да заступа интересе Федералне Владе, односно пољопривреднике из Федерације БиХ који намају категорију плавог дизела. Шаровић одговара да би плави дизел користио свим пољопривредницима у БиХ, али у овом моменту ¾ бенефита би користили пољопривредници из Републике Српске.

"Уколико би се успоставила категорија плавог дизела, било на располагању око 30 милиона марака, од чега би 25 милиона припало пољопривредницима из Српске, а само 4-5 пољопривредницима из Федерације, зато што нису развили систем регистрације пољопривредних газдинстава", објашњава Шаровић и додаје да је та јадна прича о томе да ради у корист Федерације, подла манипулација и злоупотреба.

Шаровић додаје да је у разговорима са ММФ-ом од њиховог првобитног противљења увођењу плавог дизела дошао до прећутне сагласности, међутим, након инсистирања Владе Републике Српске да се не дозволи увођење плавог дизела, ни ММФ више није расположен да то подржи.

Није му јасан такав став Владе Српске прије свега, јер је у јануару ове године Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, у којем сједи и министар финансија Српске, дао позитивно мишљење на иницијативу о увођењу плавог дизела, а иницијативу је још 2015. на министарском састанку подржао и министар пољопривреде Републике Српске Стево Мирјанић.

Увођење плавог дизела подржали су Спољнотрговинска комора БиХ као и Савез удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

никола

25.11.2016 19:52

Ти си Саровицу веци демагог и од Краисника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

25.11.2016 20:31

Охоооооо бице опет ко вода у плинским цистернама

ОДГОВОРИТЕ
Name

***Н.

25.11.2016 20:51

Ама гдје је Руза Плава да објасни Дизел Плави. Ови то некако, сад овако сад онако. А о том зна Руза Плава и кад спава, све је кадра Александра...