Књига о крсној слави, правилима и обичајима

Објављивањем књиге "Крсна слава" протођакона др Љубомира Ранковића је и садржином и опремом драгуљ за сваку српску кућу.

Србија 25.11.2016 | 18:35
Књига о крсној слави, правилима и обичајима
Аутор је сабрао на једном месту све крсне славе, али и обичаје, па они који имају у рукама ово вредно дело више неће имати дилеме како се светкује, народски речено од "а" од "ш", рекао је јуче у крцатој сали Вуковог Дома културе на промоцији те књиге, чији је издавач "Глас цркве", кућа Епархије шабачке СПЦ, протојереј ставрофор професор др Велибор Џомић из Митрополије црногорско-приморске.

По Џомићевим речима, "др Ранковић је научно приступио овој теми, на којој је и докторирао, али књигу написао језиком који могу да разумеју ваљано сви од чобана до академика. Уз богате илустрације, истакао је гост из Подгорице, "аутор је још више крсне славе и светковање наших највећих празника приближио људима". Уз многа образложења и објашњења за православне празнике, др Ранковић је објавио и тропаре за све свеце, примере упражњавања обичаја...

"Поносна сам на мог деду, пошто сам још на Сајму књига у Београду много пута чула, али и касније, да сада нема разлога да се људи питају како који обичај треба да се практикује и да више не важи она народна 100 села, 100 обичаја", каже Сара Ранковић, унука аутора која му је давала значајну подршку у овом великом и сложеном послу.

"Ово је књига где је све прецизно и јасно наведено, па наши људи, ма где живели, знају како се светкује који празник."

У књизи су, поред осталог, здравице из Јадра, краја о ком је др Ранковић, иначе Ваљевац из Лелића, говорио с пуно љубави, подсећајући на чувени Бој на Лозници, војводу Анту Богићевића, чије су господство и Турци поштовали, али и на Вука Караџића, знаменитог Јадранина, за кога је наш нобеловац Иво Андрић приликом посете Тршићу рекао да је "човек који је највише урадио за Србе, после Светога Саве".

"Пре нешто више од три деценије, мада је црква била у истом дворишту са школом, наставници су бранили ученицима да прилазе близу богомољи, а данас, ево, пуна је сала ђака који су се, са својим родитељима и дедама и бабама, посветили својој вери, која нас је одржала", рекао је др Ранковић, који је поделио бесплатно уз књигу "Крсна слава", књигу "Вера светих" владике Николаја Велимировића.

Др Ранковић је нарочито истакао значајан допринос који духовном и културном животу даје Црквена општина у Лозници, али и локална власт на челу са градоначелником Видојем Петровићем, која "као ретко која, не само у Србији и региону" и речју и делом показује да нема прогреса без духовне и културне надградње.

БН  телевизија (В.М.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јован

25.11.2016 17:52

Стамота да буде све оне који кометаришу разна политичка и друга дешавањ а да немају коментар на књигу која нам трба служити као буквар. За сваку је похвалу то што је Проф . Ранковић урадио и приближио значење и обичај Славе свим Србима који су вјерни Цркви и Богу. Наравно , и невјерници ће другачије размишљати ако се упознају са тематиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

25.11.2016 17:55

То је назовимо буквар за комунисте који су се касно крстили а имамо их на претек пардон велики срби су то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре - мислим

25.11.2016 19:46

Зар увијек мораш бити го..ар? Нећеш ваљда такав и умријети?