Knjiga o krsnoj slavi, pravilima i običajima

Objavljivanjem knjige "Krsna slava" protođakona dr Ljubomira Rankovića je i sadržinom i opremom dragulj za svaku srpsku kuću.

Srbija 25.11.2016 | 18:35
Knjiga o krsnoj slavi, pravilima i običajima
Autor je sabrao na jednom mestu sve krsne slave, ali i običaje, pa oni koji imaju u rukama ovo vredno delo više neće imati dileme kako se svetkuje, narodski rečeno od "a" od "š", rekao je juče u krcatoj sali Vukovog Doma kulture na promociji te knjige, čiji je izdavač "Glas crkve", kuća Eparhije šabačke SPC, protojerej stavrofor profesor dr Velibor Džomić iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Po Džomićevim rečima, "dr Ranković je naučno pristupio ovoj temi, na kojoj je i doktorirao, ali knjigu napisao jezikom koji mogu da razumeju valjano svi od čobana do akademika. Uz bogate ilustracije, istakao je gost iz Podgorice, "autor je još više krsne slave i svetkovanje naših najvećih praznika približio ljudima". Uz mnoga obrazloženja i objašnjenja za pravoslavne praznike, dr Ranković je objavio i tropare za sve svece, primere upražnjavanja običaja...

"Ponosna sam na mog dedu, pošto sam još na Sajmu knjiga u Beogradu mnogo puta čula, ali i kasnije, da sada nema razloga da se ljudi pitaju kako koji običaj treba da se praktikuje i da više ne važi ona narodna 100 sela, 100 običaja", kaže Sara Ranković, unuka autora koja mu je davala značajnu podršku u ovom velikom i složenom poslu.

"Ovo je knjiga gde je sve precizno i jasno navedeno, pa naši ljudi, ma gde živeli, znaju kako se svetkuje koji praznik."

U knjizi su, pored ostalog, zdravice iz Jadra, kraja o kom je dr Ranković, inače Valjevac iz Lelića, govorio s puno ljubavi, podsećajući na čuveni Boj na Loznici, vojvodu Antu Bogićevića, čije su gospodstvo i Turci poštovali, ali i na Vuka Karadžića, znamenitog Jadranina, za koga je naš nobelovac Ivo Andrić prilikom posete Tršiću rekao da je "čovek koji je najviše uradio za Srbe, posle Svetoga Save".

"Pre nešto više od tri decenije, mada je crkva bila u istom dvorištu sa školom, nastavnici su branili učenicima da prilaze blizu bogomolji, a danas, evo, puna je sala đaka koji su se, sa svojim roditeljima i dedama i babama, posvetili svojoj veri, koja nas je održala", rekao je dr Ranković, koji je podelio besplatno uz knjigu "Krsna slava", knjigu "Vera svetih" vladike Nikolaja Velimirovića.

Dr Ranković je naročito istakao značajan doprinos koji duhovnom i kulturnom životu daje Crkvena opština u Loznici, ali i lokalna vlast na čelu sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem, koja "kao retko koja, ne samo u Srbiji i regionu" i rečju i delom pokazuje da nema progresa bez duhovne i kulturne nadgradnje.

BN  televizija (V.M.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jovan

25.11.2016 17:52

Stamota da bude sve one koji kometarišu razna politička i druga dešavanj a da nemaju komentar na knjigu koja nam trba služiti kao bukvar. Za svaku je pohvalu to što je Prof . Ranković uradio i približio značenje i običaj Slave svim Srbima koji su vjerni Crkvi i Bogu. Naravno , i nevjernici će drugačije razmišljati ako se upoznaju sa tematikom.

ODGOVORITE
Name

mislim

25.11.2016 17:55

To je nazovimo bukvar za komuniste koji su se kasno krstili a imamo ih na pretek pardon veliki srbi su to.

ODGOVORITE
Name

re - mislim

25.11.2016 19:46

Zar uvijek moraš biti go..ar? Nećeš valjda takav i umrijeti?